Ez az almatorta a finom vaníliás krémtől és a selymesen lágy almás tölteléktől lesz olyan különleges, amit tökéletesen kiegészít a kakaós tortalap.
Könnyed vendégváró vagy vasárnapi torta, de születésnapon is megállja a helyét, főként ha az ünnepelt az almás sütemények rajongója.
Almatorta hozzávalói
piskóta
7 tojás
6 ek. liszt
6 ek. cukor
1 tk. sütőpor
2 tk. kakaópor
vaníliás töltelékhez
2 csomag főzős vaníliás pudingpor
8 dl tej
6 ek. cukor
almás töltelékhez
2 nagy alma
1 mk. őrölt fahéj
negyed citrom leve
4 dl víz
3 ek.
1 csomag főzős vaníliás pudingpor
díszítéshez
2 dl habtejszín
1 tk. porcukor
1 tk. étk. keményítő vagy habfixáló
almachips
Almatorta elkészítése
1. A tojásokat szétválasztjuk, a lisztet elkeverjük a sütőporral, a tojások sárgáját alaposan kikeverjük a cukorral és a kakaóporral, a fehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgájához hozzákeverünk egy kanál lisztes keveréket, majd egy kanál habot, és ezt addig folytatjuk, amíg elfogynak a hozzávalók. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 20 percig sütjük. (A piskótasütés rejtelmeiről bővebben itt írtam.)
2. Amíg sül a piskóta, elkészítjük a kétféle tölteléket. Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, az alma húsát kisebb kockákra vágjuk, meglocsoljuk citromlével. A pudingport elkeverjük egy kevés vízzel, majd félretesszük. Az citromleves almához adjuk a maradék vizet, a fahéjat és a cukrot, majd felforraljuk. Ha felforrt, hozzáadjuk az elkevert pudingport, kevergetve hagyjuk néhányat bugyogni, majd elzárjuk alatta a hőforrást.
3. A vaníliás töltelékhez a pudingporokat és a cukrot elkeverjük egy kevés tejjel. A maradék tejet felforraljuk. Amikor felforrt, hozzáadjuk az elkevert pudingport, folyamatosan kevergetve hagyjuk néhányat buggyanni, majd elzárjuk alatta a hőforrást. Az edény tetejét folpack-kal lefedjük.
4. A krémeket félretesszük hűlni. A megsült piskótát deszkára vagy tortarácsra borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és hagyjuk kihűlni.
5. A tejszínt a porcukorral és a habfixálóval vagy keményítővel kemény habbá verjük.
6. A kihűlt piskótát három lapra vágjuk. A középső lapot egy tányérra vagy tortakartonra tesszük, rákenjük a vaníliás töltelék kb. felét, majd rátesszük a felső piskótalapot, rákenjük az almás tölteléket, majd rátesszük az alsó piskótalapot, és körbekenjük az egész tortát a maradék vaníliás krémmel. Ha nem lenne elég a krém a torta bevonására, a torta oldalára kenhetünk tejszínhabot.
7. Végül tejszínhabrózsákkal és almachips-szel díszítjük. Hűtőbe tesszük, amíg kissé megdermed, és hideg vízbe mártott éles késszel szeleteljük.
Tipp
A vaníliás tölteléket ízlés szerint lazíthatjuk 2 dl tejszínből és 1 ek. porcukorból vert kemény habbal vagy 5 dkg habosra kevert vajjal, esetleg margarinnal.
Jó étvágyat!