Rizs főzése, hogy pergős legyen

rizs főzése, pergős rizs, párolt rizs

A párolt rizs igen kedvelt köret, mivel semleges íze szinte minden ételhez illik. A szaftos ételeket is jól kiegészíti, a panírozott ételek sem túl szárazak, ha rizsköret kerül melléjük a tányérra. A rizs főzése ráadásul nem bonyolult mutatvány, ha néhány dologra odafigyelünk.

A párolt rizst fehér rizsből készítjük, melyet a rizs hántolásával állítanak elő, vagyis a rizs külső burkától, a barna korpától megfosztják a szép fehér szín érdekében. A barna rizs valójában hántolatlan rizs, viszont ennek a rizsfajtának az elkészítése más technikát igényel.

Bár a Távol-Keleten a ragadós rizst általában jobban kedvelik, mert pálcikával könnyebben fogyasztható, mi itt Európában inkább a pergős rizsre tesszük le a voksunkat.

A párolt rizs sokféleképpen ízesíthető, adhatunk hozzá például különféle fűszereket is. A majoránna, a curry (ez valójában fűszerkeverék) különösen jól illik hozzá. Zöldségekkel is készíthetjük, így zöldséges rizs, kukoricás rizs, borsós rizs, vagyis rizibizi, gombás rizs, vegyes zöldséges rizs is készülhet az ételeink mellé, így is változatosabbá tehetjük ezt a köretet. Sőt, üvegesre párolt vöröshagymával is nagyon különlegessé tehetjük.

Párolt rizs hozzávalói

1 bögre rizs
2 bögre víz
1 ek. olaj
1 tk. só
ízlés szerinti fűszerek, illetve zöldségek a fentiek szerint (elhagyható)

Rizs főzése

1. 1 evőkanálnyi olajon megdinszteljük a rizst. Addig kevergetjük, míg üvegessé válnak a rizsszemek. Amennyiben hagymát is használunk a rizs készítéséhez, először a hagymát dinszteljük meg félig, adjuk hozzá a rizst, majd együtt folytassuk a dinsztelést, de vigyázzunk, hogy a hagyma ne égjen meg, mert akkor megkeseredik.

2. Óvatosan öntsük fel kétszeres mennyiségű forró vízzel a rizst, adjuk hozzá a sót, illetve ízlés szerint az egyéb fűszereket és zöldségeket.

3. Fedjük le a lábost, erős tűzön forraljuk fel a rizst, majd vegyük takarékra a lángot.

4. Ha felszívta az összes vizet, ami nagyjából 15 perc alatt következik be, zárjuk el a gázt, majd fedjük le a lábost egy konyharuhával, hogy tovább párolódhasson. (Ha felerősítjük a lángot, és nem kezd el felbugyogni a víz a rizsszemek között, akkor már biztosan elkészült. Ellenőrizzük, hogy elzártuk-e a gázt, mielőtt a konyharuhát rátennénk a lábosra, nehogy felgyújtsuk a konyhát!)

5. 5-10 perc múlva átkeverjük a rizst, s már tálalható is.

Tipp

Csészébe vagy merőkanálba nyomkodva a rizst, majd tányérra borítva, gusztusos kupacokat varázsolhatunk.

Ha túllőnénk a célon, és túl sok rizst készítenénk, próbáljuk ki maradékmentő ötletként a rizsropogóst.

Jó étvágyat!

Mentés

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .