Bazsalikomos-sajtos tészta paradicsommal

Bazsalikomos-sajtos tészta paradicsommal
Bazsalikomos-sajtos tészta paradicsommal

A bazsalikomos-sajtos tészta paradicsommal egy igazán üde és friss, mediterrán jellegű nyári étel. A nagy melegben nem kell hosszú órákat a konyhában tölteni, mégis főtt ételt tehetünk az asztalra. Elkészíteni pedig sokkal egyszerűbb és gyorsabb, mint végigolvasni ezt a bejegyzést.


Télen is elkészíthető, hiszen a konyhaablakban is lehet bazsalikomot termeszteni, és persze ott van a szárított is. Viszont a téli ízetlen, fakó és méregdrága paradicsom helyett inkább az aszalt paradicsomot ajánlom, ami persze egy kicsit más jelleget ad az ételnek, de legalább lesz élvezeti értéke is.

Nyáron a friss fűszernövények és a paradicsom szinte kínálják magukat mint fő alapanyagok. Bazsalikomból szárítottat és frisset is használhatunk, vagy akár egyszerre mindkettőt. A szárított és a friss bazsalikom íze némileg eltér egymástól, bár az illatuk nagyon egyforma. Érdemes kipróbálni, hogy kinek melyik az ízletesebb, bár a friss levelek igazán szemet gyönyörködtetőek.

Többféle sajttal is érdemes kipróbálni, mert mindegyikkel más ízélményben lesz részünk.

Tésztából érdemes valamilyen mutatósabbat választani, mint penne, orsó vagy nagy kagyló, de bármilyen tésztával elkészíthető, ami éppen otthon van.

Bazsalikomos-sajtos tészta Paradicsommal hozzávalói

0,5 kg tészta (ízlés szerint)
15-20 dkg sajt (ízlés szerint akár füstölt vagy lágy sajt is lehet)
bazsalikom (friss vagy szárított)
paradicsom

1-2 ek. olívaolaj

Bazsalikomos-sajtos tészta Paradicsommal elkészítése

1.    Tegyünk fel forrni egy nagy fazék vizet. Só nélkül hamarabb fölforr.

2.    Reszeljük le a sajtot vagy aprítógépben aprítsuk össze. Mossuk meg a paradicsomokat. Ha kisebbek, vágjuk félbe, ha nagyobbak, vágjuk szeletekre vagy gerezdekre. Ha  friss bazsalikomot használunk, a leveleket tépkedjük le, tegyünk félre néhány szép levelet a díszítéshez, a többit aprítsuk fel.

3.    Ha felforrt a víz, literenként egy teáskanálnyi sót tegyünk bele. Tegyük bele a tésztát. Főzzük ízlés szerinti keménységűre. Szűrjük le, öblítsük le hideg vízzel, hagyjuk kicsit állni a saját gőzében, majd forgassuk át (oliva)olajjal. A tésztafőzés részletes leírása itt olvasható.

4.    Ha elkészült a tészta, szedjük tányérokra, szórjuk meg sajttal, friss vagy szárított bazsalikommal csinosan helyezzük el a tészta tetején a paradicsomokat, és már tálalható is.

Jó étvágyat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .