Csipetke, a csipkedett levesbetét

Csipetke, a csipkedett levesbetét
Csipetke

A csipetke nagyon finom levesbetét. Nem bonyolult elkészíteni, és nagyon sokat tud hozzáadni egy finom gulyásleveshez, bableveshez vagy hamis gulyáshoz.

A levesekbe szaggatható galuska helyett is adhatjuk a különféle zöldséglevesekhez, így tartalmasabbá tehetjük vele a borsólevest, karfiollevest, karalábélevest, és még hosszan folytathatnánk a sort.

A csipetke neve onnan eredeztethető, hogy a keményre gyúrt tésztát ujjainkkal csipkedjük a kívánt méretűre. Mi szeretjük, ha jól rá lehet harapni, így nagyjából félcentis tésztákat csipkedünk. Vannak, akik azt szeretik, ha egészen apró, ezért szokták az üzletekben kapható „házi tarhonyával” is helyettesíteni. Viszont ez a „házi tarhonya” egyrészt nem házi, másrészt nem is emlegethető egy lapon a frissen készült csipetkével.

Csipetke hozzávalói

1 tojás
2 tk. só
0,5 dl víz
30-40 dkg liszt (amennyit felvesz)
liszt a szóráshoz

Csipetke elkészítése

1.    Felütjük a tojást egy nagyobb tálba, hozzáadjuk a sót és a vizet, elkeverjük. Nem kell kikeverni, de azért a tojás és a víz nagyjából vegyüljön el egymással.

2.    Egyik módszerrel a lisztet fokozatosan adjuk a tálban lévő vizes tojáshoz, miközben folyamatosan keverjük, majd gyúrjuk, mígnem egy jó kemény tésztát kapunk. A másik módszer szerint a lisztet egy gyúródeszkára halmozzuk, a közepébe egy lyukat készítünk, ebbe beleöntjük a vizes tojást, majd a széléről a lisztet fokozatosan a nedves részhez keverve gyúrjuk meg a kemény tésztát. Válasszuk azt a módszert, amelyiket szimpatikusabbnak tartjuk.

3.    Ha már jó kemény a tésztánk és nem vesz fel több lisztet, tépjünk belőle nagyjából tenyérnyi darabokat, majd ezekből csipkedjünk le pici (tetszőleges méretű) tésztadarabokat a mutató és hüvelykujjunk közé csippentve a leszakítandó tésztadarabot. Némi gyakorlás után automatikussá válik a mozdulat, s akár odafigyelés nélkül is szép egyforma darabokat tudunk tépkedni, méghozzá igen nagy sebességgel.

4.    A lecsipkedett tésztadarabokat folyamatosan lisztezzük, időnként forgassuk át, hogy ne ragadjanak össze.

5.    A csipetkét a főzés végén adjuk a leveshez. Nagyjából 5-7 perc alatt megfő. Kevergessük meg időnként a levest, mert a csipetke hajlamos leülni és odatapadni a fazék aljára.

Tipp

A fenti mennyiség nagyjából egy jó nagy adag levesbe elegendő. A tésztát meg is száríthatjuk, így mindig lesz kéznél csipetke egy gyors levesbetéthez olyan levesek készítésekor, melyekhez nem kell ekkora mennyiség. A szárított csipetke főzési ideje 10-12 perc vagy akár picit több is lehet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .