Ha valami egyszerűen elkészíthető, mégis különleges ételre vágysz, akkor ez a brokkolis csirkemell tökéletes választás, és még jól is néz ki a tányéron.
A csirkemell népszerűségéhez nem is férhet kétség, és mostanában a brokkoli is a legkedveltebb zöldségek sorába tornázta fel magát. Nem is csoda, hiszen téli táplálkozásunkat remekül feldobja üde zöld színével.
Brokkolis csirkemell hozzávalói
1 fej brokkoli
60 dkg csirkemellfilé
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
25 dkg gomba (elhagyható)
kevés olaj vagy egyéb zsiradék
őrölt bors
őrölt kömény
őrölt szerecsendió
só
apróra vágott petrezselyemzöld (elhagyható)
a szaftos változathoz
1 ek. étkezési keményítő
Brokkolis csirkemell elkészítése
1. A vöröshagymát és fokhagymát megtisztítjuk, külön-külön apróra vágjuk.
2. A csirkemellet kockákra vágjuk. A brokkolit rózsáira szedjük, a szárát meghámozzuk, és karikákra vágjuk. A gombát folyó víz alatt gyorsan lemossuk, majd felszeleteljük. A petrezselyemzöldet vágjuk apróra.
3. Egy serpenyőben vagy wokban kevés olajon vagy más zsiradékon a vöröshagymát megdinszteljük, hozzátesszük a fokhagymát is, majd addig dinszteljük tovább, míg felszáll a fokhagyma illata. Ekkor rátesszük a húst is, és fehéredésig pirítjuk. Megszórjuk sóval, őrölt köménnyel és őrölt borssal.
4. Rátesszük a gombát és a brokkolirózsákat is, majd megszórjuk őrölt szerecsendióval.
5. Fedő nélkül sütjük nem túl nagy lángon, amíg megfő a hús és megpuhul a brokkoli is. (Wokban készülhet erősebb lángon, rázogatva, forgatva.) Akkor lesz a legfinomabb, ha a brokkoli már nem nyers, de még szép erőteljes a színe. Ha túlfőzzük a brokkolit, kifakul és túl puha lesz, szétesik.
6. Szórjuk meg az elkészült ételt az apróra vágott petrezselyemzölddel, és forgassuk át még egyszer.
7. A brokkolis csirkemell szaftos formában is elkészíthető. Amikor elkészült az étel, keverjünk el egy evőkanál étkezési keményítőt nagyjából 1,5 dl vízben, öntsük a serpenyőbe, majd forraljuk át az egészet, amíg besűrűsödik a szaft.
8. Köretként kínálhatunk mellé rizst, bulgurt, de akár burgonyapürét is.
Jó étvágyat!