Brokkolival és sajttal töltött csirkemell

brokkolival és sajttal töltött csirkemell, brokkolis csirkemell

A brokkolival és sajttal töltött csirkemell nagyon mutatós étel. Kínálhatjuk vendégeknek vagy ünnepi alkalmakkor is, biztos sikerünk lesz vele.

Talán gazdaságtalannak tűnhet ez a recept, hiszen a brokkolinak csak egy igen kis részét használjuk fel. A maradék brokkolit megpárolhatjuk, amiből így finom köretet kapunk, de akár le is fagyaszthatjuk. A lefagyasztott brokkoliból később készülhet például krémleves vagy quiche, de akár párolás után ki is ránthatjuk.

Brokkolival és sajttal töltött csirkemell hozzávalói

60 dkg csirkemell (vagy pulykamell)
15 dkg kemény sajt (ízlés szerint füstölt is lehet)
2 ek. sűrű főzőtejszín

panírozáshoz
liszt, tojás, zsemlemorzsa

sütéshez
bő olaj

Brokkolival és sajttal töltött csirkemell elkészítése

1. A csirkemellet vágjuk vékony, de minél nagyobb szeletekre. Egy-egy szelet kb. tenyérnyi nagyságú legyen, hogy kényelmesen bele tudjuk tekerni a tölteléket. Kicsit ki is klopfolhatjuk, hogy még vékonyabbak legyenek, de vigyázzunk, ne szakadjanak ki a szeletek. A húst sózzuk le, és tegyük félre.

2. A brokkoliról vagdossuk le a bimbókat (a külső zöld részeket), így egy brokkolimorzsát kapunk végeredményként.

3. A sajtot reszeljük le a lehető legkisebb lyukú reszelőn, majd keverjük hozzá a tejszínt és a brokkolimorzsát, így sűrű, formázható masszát kapunk.

4. A hússzeleteken osszuk el igazságosan a brokkolis masszát, majd tekerjük fel mindegyiket úgy, hogy lehetőleg teljesen befedje a tölteléket a hús.

5. Panírozzuk be a hússzeleteket duplán, vagyis először lisztbe, majd a felvert tojásba, ismét lisztbe, ismét tojásba és végül zsemlemorzsába forgatjuk. A dupla panírozással megelőzhetjük, hogy kifolyjon a sajt sütés közben.

6. Forrósítsuk fel az olajat, majd a bő olajban közepes lángon süssük aranybarnára a hústekercsek mindkét oldalát. Kb. 10-12 perc alatt átsülnek.

7. Ízlés szerinti körettel még melegen tálaljuk.

Tipp

A sajtot és a főzőtejszínt helyettesíthetjük tömlős sajttal vagy sajtkrémmel is. A natúr és a zöldfűszeres, esetleg a fokhagymás ízesítésű illik ehhez a recepthez.

Jó étvágyat!