Bulgur, avagy török rizs főzése

bulgur főzése, párolt bulgur

A bulgurnak igazából semmi köze a rizshez, valójában durumbúzából készülő búzatöret. Ettől függetlenül a rizs kiváló alternatívája lehet: egészségesebb, hiszen több benne a rost, kevesebb benne a kalória, és sokkal ízesebb. Mégsem nagyon hasonlítható a rizshez, hiszen az állaga és az íze is inkább a tarhonyára emlékeztet.

Nem mindegy, hogy hol vesszük, mert az árát tekintve igen nagyok is lehetnek az eltérések, és bár drágább, mint a rizs, egyúttal sokkal laktatóbb is. Leginkább a közel-keleti országokban fogyasztják, ezért jó beszerzési hely lehet egy török élelmiszereket árusító bolt, ahol sokféle bulgur közül választhatunk, de ma már nagyon sok helyen hozzájuthatunk akkor is, ha nincs ilyen bolt a közelünkben.

Nálunk hamar megszerette a család, még a fiam is, akinél korábban a köret szó szinonimája volt a rizs. Amikor megkóstolta, azt mondta, hogy ez sokkal finomabb.

Mindemellett a háziasszonyok álma. Hihetetlenül egyszerű az elkészítése, nem ragad össze, nem ég le. Ha nagyobb mennyiség készül, másnapra is eltehetjük, úgy még pergősebb és jobb állagú is lesz, mint frissen.

Bár magát a bulgurt is gyakran nevezik török rizsnek, létezik egy török rizs nevű étel, ami köretként és főételként is fogyasztható, és tulajdonképpen egy lecsós alapon (hagymával, paprikával, hámozott paradicsommal) megfőzött bulgur.

Jól illik hozzá a hagyma és a fokhagyma. Ezeket először dinszteljük meg egy kevés olajon, és így keverjük el még főzés előtt a bulgurral. Amennyiben zöldségeket is adnánk hozzá, ezeket is pároljuk meg külön.

Bulgur főzésének hozzávalói

1 rész bugur (pl. 2 dl)
2 rész forró víz (pl. 4 dl)

ízlés szerint egyéb friss vagy szárított fűszerek

Bulgur főzése

1. Első lépésként vizet forralunk. Úgy a leggyorsabb, ha vízforralóban forraljuk, de a tűzhelyen is tökéletes.

2. A bulgurt leöblítjük, majd egy nagyobb porcelántálba vagy lábosba tesszük, és keresünk az edényre illő tányért vagy fedőt. (Alaposan meg fog dagadni, tehát ehhez mérten érdemes az edényt kiválasztani)

3. A bulgurt felöntjük a forró vízzel, hozzáadjuk a sót és egyéb ízlés szerinti fűszereket, majd lefedjük, és 20 percig állni hagyjuk. Ennyi idő alatt felszívja a vizet. Ha mégis nedves maradna, egyszerűen szűrjük le, vagy a fedőt egy picit félrehúzva óvatosan öntsük le róla a felesleges vizet.

4. Keverjük át, és már tálalhatjuk is.

Tippek

A kész bulgurt kínálhatjuk köretként, valamint minden rizzsel készülő ételben helyettesíthetjük vele a rizst, így rakott vagy töltött ételekben is felhasználhatjuk.

Ha víz helyett tejjel készítjük, majd édesítjük, esetleg egy kis vaníliát is adunk hozzá, a tejberizshez hasonló, ám gyorsan elkészülő desszertet kapunk.

Jó étvágyat!