Céklalekvár? Miért ne? Ha szeretnéd egy igazi különlegességgel meglepni a családodat, barátaidat, ismerőseidet, mindenképpen adj egy esélyt ennek az egészséges és ízletes zöldségnek édes szerepben is.
A céklalekvár süteményekbe, palacsintába, piskótához, csokis muffinhoz egyaránt finom és különleges. Gyönyörű színe csodás színfolt a desszertes tányéron.
A lekvár kétféleképpen is készülhet attól függően, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre.
Céklalekvár hozzávalói
- 2 kg cékla
- 1 kg alma vagy 0,5 kg birsalma
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1 tk. friss reszelt gyömbér (ízlés szerint lehet több is)
- 1 citrom vagy narancs leve (elhagyható)
- 10-15 dkg cukor (vagy más édesítő, ízlés szerint)
- étkezési keményítő vagy zselatin vagy más zselésítő
- tartósítószer (elhagyható)
Céklalekvár elkészítése 1.
- A céklát és az almát/birsalmát meghámozzuk, az alma magházát is eltávolítjuk, majd kockákra vágjuk, és külön lábosban puhára pároljuk, és összeturmixoljuk.
- A pépesített almát és céklát egy fazékba tesszük, ízesítjük a fahéjjal, gyömbérrel, citromlével vagy narancslével, igény szerint édesítjük, és hagyjuk összeforrni.
- A lekvár nedvességtartalmától és a főzési időtől függően szükség lehet több-kevesebb sűrítésre. Ehhez étkezési keményítőt, zselatint vagy valamilyen befőző zselésítőt is használhatunk. Ez utóbbi esetén vegyük figyelembe az esetleges cukortartalmat a cukor adagolásánál.
- Készülhet tartósítószerrel vagy anélkül is. Még forrón a csírátlanított és hibátlan üvegekbe töltjük a lekvárt, lezárjuk a hibátlan lapkákkal, fejre állítjuk 5-10 percre, majd mehetnek is az üvegek a száraz dunsztba.
Céklalekvár elkészítése 2.
- Ha nincs kedvünk párolni, vagy turmixgép (konyhai aprító) stb. hiányában, a céklát héjában megfőzzük, majd puhulás után meghámozzuk, végül a nyers almával együtt lereszeljük.
- A reszelt almát és céklát egy fazékba tesszük, ízesítjük a fahéjjal, gyömbérrel, citromlével vagy narancslével, igény szerint édesítjük, és hagyjuk összeforrni.
- A reszelt változatnak hosszabb főzési időre van szüksége, hogy jobb állagot érjen el. Ha csak a párolást akartuk megúszni, utólag pürésíthető merülőmixerrel.
- A lekvár nedvességtartalmától és a főzési időtől függően szükség lehet több-kevesebb sűrítésre. Ehhez étkezési keményítőt, zselatint vagy valamilyen befőző zselésítőt is használhatunk. Ez utóbbi esetén vegyük figyelembe az esetleges cukortartalmat a cukor adagolásánál.
- Készülhet tartósítószerrel vagy anélkül is. Még forrón a csírátlanított és hibátlan üvegekbe töltjük a lekvárt, lezárjuk a hibátlan lapkákkal, fejre állítjuk 5-10 percre, majd mehetnek is az üvegek a száraz dunsztba.
Tippek a céklalekvárhoz
Ha fejre állításkor valamelyik üveg folyna, tegyük a hűtőbe, és fogyasszuk el mielőbb.
Miért étkezési keményítő? Mert krémes állagú lesz tőle a lekvár.
A legtöbb édesítő hígabbá teszi a lekvárt, ilyenkor nem érdemes elhagyni a sűrítést.
Ha valami igazán különlegesre vágysz, a forró lekvárban keverj el néhány kocka étcsokoládét is.
Jó étvágyat kívánok!