Nyers céklasaláta – finom és egészséges

A nyers céklasaláta, akárcsak a nyers céklagumó, B1, B2 és C-vitamint, folsavat tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig foszfort, rezet, nátriumot, káliumot , mangánt, szilíciumot valamint magnéziumot, illetve vasat is, melyet szervezetünk a zöldségek közül leghatékonyabban a céklából tud kinyerni.

S ha mindez nem lenne elég, még az íze is kiváló, így minden adott ahhoz, hogy gyakrabban szerepeljen az étrendünkben. Például ilyen ízletes nyers céklasaláta formájában. Szinte minden ételhez kínálhatjuk, amely savanyúság után kiált, de önmagában is nagyon finom.

Vásárlásnál a kisebb céklákat részesítsük előnyben, azok általában édesebbek, jobb ízűek. Akit nem zavar, ha ráharap, egész köménnyel is készítheti. Hűtőben néhány napig eltartható, már ha marad belőle. A tormát óvatosan adagoljuk, mivel a frissen reszelt torma extrém erős is lehet, míg az üveges változatból lehetséges, hogy többre lesz szükség a kívánt ízhatás eléréséhez.

Nyers céklasaláta hozzávalói

4 db kisebb cékla
1 ek. citromlé
2 ek. víz
1 ek. méz
csipet só
1 mk. őrölt kömény
1 tk. frissen reszelt vagy üveges torma
néhány csepp olívaolaj/szőlőmagolaj (elhagyható)

Nyers céklasaláta elkészítése

1. Mossuk, majd hámozzuk meg a céklát. Reszeljük le nem túl apró lyukú reszelőn.
2. Az öntethez keverjük össze a vizet, a citromlevet, a mézet, a sót, a tormát, az olajat és a köményt, majd öntsük a lereszelt céklára.
3. Keverjük jól össze, hűtsük be legalább egy-két órára, hogy jobban összeérjenek az ízek.

Jó étvágyat!