Cukkinikrém télen-nyáron-vegán

A cukkinikrém télen-nyáron jó választás, ha egy friss ízű zöldséges szendvicskrémre vágyunk. Ehetjük tízóraira, uzsonnára vagy gyors vacsoraként.

Természetesen nyáron a friss, hazai, szabadföldi cukkiniből készítjük elsősorban, szerencsés esetben még jobb, ha saját termésből. Télen teljesen megfelel a szinte bárhol könnyen beszerezhető salátacukkini is.

A cukkini húsa egész enyhén zöldes színű, ha héját is rajta hagyjuk, nagyon jól fog kinézni a cukkinikrémünk. Ehhez azonban zsenge cukkinire van szükségünk. Amennyiben a cukkini már kicsit nagyobbacska, vájjuk bele a körmünket a héjába (lehetőleg a szárhoz közelebb, mert ott hamarabb keményedik). Ha könnyen sikerül ez a művelet, nem szükséges meghámoznunk a cukkinit, ha csak erőlködéssel vagy egyáltalán nem engedi át a körmünket, inkább szabaduljunk meg a héjától.

A magok semmiképpen sem valók a szendvicskrémbe. Az egészen zsenge cukkini alig-alig felfedezhető magjai semmi problémát nem okoznak, viszont a már jól körvonalazódó magokat mindenképpen távolítsuk el.

Cukkinikrém hozzávalói

2 db cukkini (zsenge, a boltokban is kapható salátacukkini méretű, kb. 20 cm hosszú, vagy ennek megfelelő mennyiségű idősebb cukkini – lásd a bevezetőt)
2 ek. olaj vagy egyéb zsiradék

1 tk. (sótlan) ételízesítő
1-2 ek. apróra vágott friss kapor (elhagyható)
1-2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
5 dkg vaj vagy margarin (elhagyható)

Cukkinikrém elkészítése

1.    Mossuk meg a cukkiniket, szükség esetén hámozzuk meg és/vagy távolítsuk el a magjait (lásd a bevezetőben írtakat). Az előkészített cukkiniket reszeljük le durvább lyukú reszelőn.

2.    Hevítsük fel az olajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a fokhagymát, keverjünk rajta néhányat, amíg megérezzük a felcsapó illatot. Adjuk hozzá a cukkinit, hintsük meg sóval, adjuk hozzá az ételízesítőt is.

3.    Addig hagyjuk közepes lángon sülni-párolódni (fedő nélkül, időnként megkeverve), amíg elfő az összes leve. A művelet vége felé már figyeljünk oda, keverjük folyamatosan, nehogy leégjen. Mielőtt teljesen elkészülne, adjuk hozzá a kaprot is.

4.    Ezen a ponton már fogyasztható a cukkinikrém. Ha krémesebb állagot szeretnénk, aprítógépben forgassuk át vagy botmixerrel pürésítsük a krémet. Ha dúsítani szeretnénk a szendvicskrémet, várjunk, míg kihűl, majd adjuk hozzá az 5 dkg vajat vagy margarint is, és keverjük ki jól kézzel, illetve krémesebb állag eléréséhez aprítógépben vagy botmixerrel.

Jó étvágyat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .