Grízgaluska, daragaluska levesbetét

Grízgaluska, daragaluska
Grízgaluska

A grízgaluska nagyon kedvelt levesbetét, daragaluska néven is találkozhatunk vele. A húslevest különlegessé és gazdagabbá teszi, de különféle zöldséglevesek betétjeként is készülhet.

Önálló életre kelhet grízgaluskaleves formájában, ami egy különösen gyors és olcsó, ugyanakkor nagyon finom leves, kiváló alternatívája a levesporokból kutyult leveknek.

A grízgaluska elkészítése nem különösebben bonyolult vagy hosszadalmas. Ha egy-két apróságra odafigyelünk, igazán finom végeredménnyel kápráztathatjuk el mindazokat, akik esznek a főztünkből.

Az „igazi” grízgaluska habkönnyű állagú, pihe-puha felhőként úszik a levesben. Én a másik tábort erősítem, szeretem, ha kicsit töményebb (no persze nem kőkemény) a végeredmény. (A képen ez a tömörebb változat látható közvetlenül szaggatás előtt.) Mindkét változathoz adok receptet, hogy ki-ki választhasson, melyik lesz nála a befutó.

A grízgaluska ellopja a levest, ugyanis főzés közben igencsak megduzzad, amely folyamathoz a leves levét használja fel. Ezért célszerű külön sós vízben kifőzni, és tálaláskor a leveshez adni, bár a levesben megfőzve sokkal finomabb ízt kap. Ha valószínűsíthetően másnapra is marad a levesünkből, mindképpen ezt a módszert válasszuk, hacsak nem az a cél, hogy a habkönnyű felhőink hatalmas bálnákká változzanak az éjszaka folyamán. Amennyiben aznap elfogy a leves, nyugodtan belefőzhetjük a galuskákat, de készítsük kicsit több lével a levest, hogy jusson belőle a galuskáknak is.

Ha a levesben főzzük ki, akkor szaggassuk a levesbe, amikor az már elkészült, hiszen a daragaluskának már csak kevés főzési időre van szüksége.

Grízgaluska hozzávalói

1-2 tojás
6-8 ek. gríz (búzadara)

szódabikarbóna vagy sütőpor
apróra vágott petrezselyemzöld (elhagyható)

Habkönnyű grízgaluska elkészítése

1.     2 tojást szétválasztunk. A sárgáját kevés sóval és késhegynyi sütőporral vagy szódabikarbónával kikeverjük. A fehérjét nem teljesen kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a tojássárgákhoz.

2.    A tojáshoz adunk 6 ek grízt, majd ezen a ponton ízlés szerint apróra vágott petrezselyemzöldet is tehetünk hozzá. Homogénné keverjük, nagyjából tejföl sűrűségű (lágy, de nem folyós) masszát kell kapnunk. Ha túl híg lenne, tegyünk még hozzá egy kevés grízt. A szükséges gríz mennyisége függ a tojások méretétől is.

3.    Letakarjuk folpack-kal, és nagyjából egy óra hosszat pihentetjük, hogy a gríz dagadjon.

4.    Forrásban lévő, de nem lobogó levesbe vagy sós vízbe szaggatjuk és kifőzzük. A szaggatáshoz használhatunk két kiskanalat, melyek segítségével kissé megformázzuk a galuskákat, de egy kanállal is végezhetjük a szaggatást, így rusztikusabb galuskákat kapunk majd. Ne szaggassuk túl nagyra, mert hatalmas galuskákat kapunk végeredményként.

5.    Ha feljöttek a galuskák a felszínre, egy-két percig még hagyjuk főni, majd kiveszünk egyet félbe vágjuk, és ha a közepén is szépen megfőttek a daraszemek, akkor késznek nyilváníthatjuk. Ha vízben főztük, szűrjük le, ha levesben, akkor máris tálalhatunk.

Tömörebb grízgaluska elkészítése

1.    Üssünk fel 1 tojást, majd verjük fel villával, hogy elkeveredjen a fehérje a sárgájával. Nem kell szétválasztani a tojást, és ebbe a változatba szódabikarbónát vagy sütőport sem teszünk.

2.    Adjunk hozzá egy kevés sót, és annyi grízt (kb. 5-6 evőkanálnyi a tojás méretétől függően), hogy egy lágy tésztát kapjunk, de a tejfölnél legyen kicsit sűrűbb. Apróra vágott petrezselyemzöldet is adhatunk hozzá.

3.    Egy-két perc állás után már szaggathatjuk is egy vagy két kiskanállal megformázva a nem lobogó, de forró levesbe vagy sós vízbe. Ha feljöttek a galuskák, főzzük még egy-két percig, majd zárjuk el a leves alatt a hőforrást, és hagyjuk a levest néhány percig lefedve állni.

4.    Ha a galuskák szépen megduzzadtak, tálalhatunk is.

Jó étvágyat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .