Cukkinis lecsó

Cukkinis lecsó

A cukkinis lecsó ötlete akkor pattant ki a fejemből, amikor éppen lecsót ettem volna (mint nyáron oly sokszor), ugyanakkor a kert roskadozott a zsenge cukkiniktől.

A lecsóhoz hasonlóan tökéletes nyári étel, könnyed és finom. Tojással készítve és kenyérrel tálalva laktatóbbá tehető. Esetleg adhatunk hozzá kolbászt is. (Ehhez az ételhez kivételesen nem ajánlom a lecsóhoz hagyományosan gyakran hozzáadott rizst, tarhonyát, nokedlit vagy virslit, de ízlés szerint ezekkel is kiegészíthető.)

 

Lecsó, a legnyáriasabb magyar étel

 

Kenyér nélkül is kitűnő fogás, akár könnyed nyárias köretként is megállja a helyét, vagy könnyű ebéd, vacsora, sőt, akár reggeli is lehet.

 

Cukkinis lecsó hozzávalói

1 kg paprika
0,5 kg paradicsom
2 kis zsenge cukkini (salátacukkini)
2 fej közepes méretű vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma

olaj vagy füstölt szalonna
3-4 tojás (ízlés szerint, de el is hagyható)

 

Cukkinis lecsó elkészítése

1. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, majd apróra vágjuk mind a kétféle hagymát. A fokhagymát fokhagymanyomón is átnyomhatjuk.

2. A paprikákat és a paradicsomokat megmossuk, a paprikák csumáját eltávolítjuk, mindkettőt ízlés szerinti méretűre vágjuk. A cukkinik két végét levágjuk, majd hosszában négyfelé vágjuk és felszeleteljük, így vékony körcikkeket kapunk eredményül.

3. Egy lábos aljára teszünk egy kevés olajat vagy kevés apróra vágott füstölt szalonnát. A szalonna zsírját kisütjük, vigyázzunk, hogy ne égjen meg. A zsiradékra tesszük a vöröshagymát, üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát is, forgatunk rajta néhányat, amíg felcsap a fokhagyma illata.

4. A hagymákhoz adjuk a paprikát és cukkinit, megsózzuk, majd nagyjából tíz percig főzzük saját levében fedő nélkül. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomot is, és továbbra is fedő nélkül főzzük. (Ha levesesen szeretjük, hagyhatjuk kisebb lángon, illetve tehetünk rá egy félrehúzott fedőt, ha kevés lével vagy lé nélkül szeretjük jobban, akkor végig fedő nélkül és erősebb lángon főzzük.)

5. Addig főzzük, amíg elérik az ízlés szerinti állagot a zöldségek. Ha tojásosan készítjük, adjuk a felvert tojásokat a lecsóhoz, óvatosan keverjük át néhányszor, míg megfő benne a tojás.

6. Ha elkészült a lecsó, kóstoljuk meg, ha a paradicsomtól nagyon savanyú lenne, adhatunk hozzá egy pici cukrot. Ha ízetlennek érezzük, sózzuk utána, majd hagyjuk még egyszer felforrni.

7. Melegen tálaljuk.

 

Jó étvágyat!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .