Fekete-erdő muffin, a Fekete-erdő torta kistestvére

Fekete-erdő muffin, Feketeerdő muffin, csokis-meggyes muffin

A Fekete-erdő torta kistestvére is lehetne a Fekete-erdő muffin. Elkészítése sokkal egyszerűbb, a végeredmény pedig – ahogy ezt a muffinoktól megszokhattuk – nagyon finom.


Ez látványnak is szép csokis-meggyes muffint tálalhatjuk tízóraira, uzsonnára, desszertként.

 

A muffin titkai, hogy tényleg ellenállhatatlan legyen

 

Fekete-erdő muffin hozzávalói

20 dkg meggy (befőtt is lehet)
26 dkg finomliszt
2,5 tk. sütőpor
0,5 tk. szódabikarbóna
3 ek. kakaópor (cukrozatlan)
4 ek. csokoládés tortadara vagy darabos csokoládé (elhagyható)
2 tojás (vagy 4 tojásfehérje)
12 dkg barna vagy fehér cukor
0,8 dl étolaj vagy 12,5 dkg vaj vagy margarin
2,2 dl tej (vagy író vagy aludttej)

zsiradék a sütőforma kikenéséhez

a díszítéshez
15 dkg porcukor
meggybefőtt leve
pici citromlé (elhagyható)
12 szem meggy
tortadara

vagy

2 dl habtejszín
habfixáló
porcukor ízlés szerint
1 vaníliás cukor (elhagyható)
12 szem meggy
csokoládés tortadara

Fekete-erdő muffin elkészítése

1.    A friss meggyet kimagozzuk, a befőttet lecsepegtetjük és szintén kimagozzuk, ha nem magozott befőttet használunk. (A levét fogjuk fel mindkettőnek.) 12 szemet tegyünk félre a díszítéshez, a többit ízlés szerint vágjuk kisebb darabokra, de egyben is hagyhatjuk.

2.    A liszthez adjuk a sütőport, szódabikarbónát, kakaóport és a csokoládédarabokat, majd elkeverjük.

3.    Egy másik edényben felverjük a tojásokat, jól elkeverjük a cukorral, olajjal vagy puha vajjal és a tejjel vagy íróval.

4.    A liszthez adjuk a tojásos keveréket, majd óvatosan jól összekeverjük (de nem kikeverjük), míg egynemű tésztát kapunk. Óvatosan beleforgatjuk a meggyet is.

5.    A tésztát a kikent muffinformákba töltjük, 20-25 percig sütjük 180 fokon vagy 3. fokozaton. A kész muffinokat a formában hagyjuk 10 percig hűlni, majd óvatosan kivesszük a formából mindegyiket.

6.    A mázas díszítéshez a porcukrot kikeverjük egy kevés citromlével és a meggybefőtt levéből annyival, hogy a cukor átázzon és jól keverhető legyen. A kihűlt muffinok tetejét belemártjuk a mázba vagy megkenjük a mázzal, egy meggyszemmel és tortadarával díszítjük.

7.    A tejszínhabos díszítéshez a tejszínt felverjük a cukorral és a habfixálóval, majd a teljesen kihűlt muffinok tetejére teszünk egy-egy evőkanállal vagy habzsákból csinos kupacot nyomunk rá, a közepükbe helyezünk egy meggyet, majd megszórjuk tortadarával és porcukorral.

Jó étvágyat!

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .