Burgonyás kenyér kenyérsütőben

burgonyás kenyér

A burgonyás kenyér az első kenyérrecept, amit közzéteszek, mert hihetetlenül finom, jó állagú, másnap is teljesen vállalható kenyér. Tökéletes mindazoknak, akik nem szeretik a másnapos kenyeret. Mindenféle rávaló nélkül magában is nagyon finom.


És azért kenyérsütőben, mert a gázsütőmben képtelenség normális kenyeret sütni, viszont csak ezért nem cserélem le. Ráadásul a kenyérsütőnek megvan az a fantasztikus előnye, hogy reggel friss kenyérillatra ébredhet az ember fia és lánya, s ez némi kárpótlás azért, hogy nem tudtuk belegyúrni a tésztába szívünket és lelkünket.

A kenyérsütőben sült kenyér ideális mindazoknak, akiknek kevés az idejük és/vagy főleg reggelire, tízóraira fogyasztanak kenyeret, hiszen a napközben pátyolgatott és délutánra, estére kisütött kenyér reggelre már kevéssé mondható frissnek (már ha egyáltalán marad belőle). Ráadásul a gyúrás, kelesztés és formázás odafigyelős feladat, itt viszont csak be kell készíteni a hozzávalókat, a gép pedig elvégzi az összes többi feladatot. Mindezt időzíteni is lehet, így ébredhetünk kenyérillatra reggel. (Vagy akár este a munkából hazaérve is friss házi kenyér várhatja a családot.)

Azt sajnos nem tudom megmondani a fenti okok miatt, hogy a recept normál sütőben is működőképes-e, de feltételezem, hogy amelyik sütőben általában jó kenyeret lehet sütni, ott ez a kenyér is sikerülni fog.

Burgonyás kenyér hozzávalói

50 dkg finomliszt
4 dkg burgonyapehely
280 ml víz
2 ek. olaj
1 kk. só (célszerű a kenyérsütőhöz kapott adagolóval kimérni)
1 kk. cukor (célszerű a kenyérsütőhöz kapott adagolóval kimérni)
7 g instant vagy egy fél kocka friss élesztő

Burgonyás kenyér elkészítése kenyérsütőben

1.    A kenyérsütő tartályába helyezzük be a keverőlapátot, és győződjünk meg róla, hogy forgatható-e.

2.    Tegyük a tartályba az olajat, a vizet, majd a lisztet és a burgonyapelyhet. Az egyik sarokba öntsük a sót, a másikba a cukrot, majd középre az élesztőt úgy, hogy ez a három hozzávaló ne érintkezzen egymással.

3.    Tegyük a tartályt a kenyérsütőbe a gép leírása szerint, majd indítsuk el a normál programot, vagy állítsuk be az időzítést szintén normál programmal.

4.    Amikor elkészült a kenyér, vegyük ki a gépből, kapcsoljuk ki a gépet, a kenyeret pedig borítsuk ki egy deszkára vagy rácsra. Óvatosan távolítsuk el a keverőlapátot a kenyérből, ha benne maradt, majd hagyjuk hűlni a kenyeret.

5.    A langyos vagy teljesen kihűlt kenyérből szebb szeleteket lehet vágni. Idő hiányában melegen is felszeletelhető, így gyorsabban hűl, de elég csúnyácska szeleteket kapunk.

Jó étvágyat!

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .