Félbarna kenyér kenyérsütőgépben

félbarna kenyér kenyérsütőgépben

A félbarna kenyér egy kellemes átmenet az egészségesebb teljes kiőrlésű és a hagyományos fehér kenyér között.

Bár a kedvencünk a burgonyás kenyér, mégis elég gyakran sütünk félbarna kenyeret is, mert ez sokkal egészségesebb. A teljes kiőrlésű liszt kifejezetten jó ízt ad a kenyérnek. Tejjel és vajjal még ízletesebb végeredményt kapunk.

Nagyon sok szendvicskrémhez kifejezetten jó választás a félbarna kenyér a tömörebb állaga miatt.

Ez a kenyér kiváló választás mindazok számára, akik áttérnének a teljes kiőrlésű kenyérre, de még barátkoznak az új, gazdagabb ízekkel és tömörebb állagokkal.

Dúsíthatjuk különféle magvakkal is, mint a szezámmag és a lenmag. Aprított dióval még izgalmasabb lesz a végeredmény, de áztatott egész búzaszemeket is adhatunk hozzá, ami kicsit az állagát is lazítja.

Félbarna kenyér hozzávalói

340 g kenyérliszt
90 g teljes kiőrlésű liszt
220 ml tej vagy víz
30 ml (olíva)olaj vagy 3 ek. vaj
1 ek. só
1 ek. cukor
25 g friss vagy 6 g szárított élesztő
2 evőkanálnyi lenmag, szezámmag, aprított dió, stb. (ízlés szerint, elhagyható)

Félbarna kenyér elkészítése

1. A liszteket szitáljuk át.

2. A hozzávalókat tegyük a kenyérsütőgép tartályába. Először öntsük bele az olajat, majd a tejet vagy vizet. (Ha vajat használunk, ne olvasszuk fel.) Erre kerül a liszt, majd az egyik sarokba a cukor, a másikba a só, és középre az élesztő. Ha időzített sütést állítunk be, a cukrot, a sót és az élesztőt úgy helyezzük el, hogy ne érjenek egymáshoz.

3. Normál programra tegyük a gépbe a hozzávalókat tartalmazó tartályt. Ha késleltetni szeretnénk a kenyér sütését, állítsuk be az időzítőt. A kenyér színét szintén beállíthatjuk. A súlynál az alacsonyabbat válasszuk, kb. 700 grammos kenyeret kapunk a hozzávalókból.

Tippek

Felszeletelve le is fagyaszthatjuk, így bármikor elő tudunk venni egy-egy szelet kenyeret, ha szükség van rá, és gyorsan ki is olvad.

Megszárítva és ledarálva egészséges zsemlemorzsát készíthetünk belőle.

Jó étvágyat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .