Hagymás tört burgonya

hagymás tört burgonya, hagymás tört krumpli, krumpliköret

A hagymás tört burgonya egy nagyon jóízű burgonyaköret, amelyet egyáltalán nem bonyolult elkészíteni.

A fasíthoz, Stefánia vagdalthoz vagy a sült hurkához és kolbászhoz például kifejezetten jól illik, de igazából nagyon sokféle ételhez kínálhatjuk.

A hagyma gondos pirítására mindenképpen érdemes odafigyelni, hiszen ez a lelke. A sok-sok finom sült hagyma adja hozzá mindazt ehhez az ételhez, amitől annyira ellenállhatatlan, de természetesen kevesebb hagymával is elkészíthető.

Hagymás tört burgonya hozzávalói

1 kg burgonya
3-4 fej vöröshagyma
4-5 ek. zsír vagy olaj

őrölt pirospaprika (elhagyható)

Hagymás tört burgonya elkészítése

1. A burgonyákat alaposan mossuk meg, majd tegyük fel főni hideg sótlan vízben. Ha nem egyforma méretűek a krumplik, a nagyobbakat szurkáljuk meg egy-két helyen, így egyszerre fog megfőni az összes.

2. Amíg főnek a burgonyák, tisztítsuk meg a hagymát, vágjuk kockákra. Kivételesen jobb, ha nem túl apróra vágjuk, és ebben az esetben ne használjunk konyhai aprítót, mert az enyhén pépes hagymát nehezebb igazán finomra pirítani.

3. Forrósítsuk fel a zsiradékot egy nagyobb lábosban. A hagyma pirításához a zsír jobb, ha sült szalonnazsírunk van, az plusz jó ízt ad neki, de az olaj is megfelel. Adjuk a zsiradékhoz a hagymakockákat, és közepesnél kicsit nagyobb lángon folytonos keverés közben süssük addig, amíg szép karamelles színe, finom illata és édeskés íze lesz, illetve megpuhul. (Ha kemény marad a hagymakockák belseje, nem lesz jó íze, ezt elkerülhetjük, ha nem spórolunk túlságosan a zsiradékkal. ) Ha elkészült, tegyük félre.

4. A megfőtt burgonyákat tegyük hideg vízbe, majd húzzuk le a héjukat.

5. A burgonyákat egy-két szemenként adjuk a sült hagymához, esetleg néhány darabra is vághatjuk mindegyiket, így könnyebb lesz összetörni. Közben adjunk hozzá kevés sót és pirospaprikát is. Kézi burgonyatörővel törjük durvára az összes burgonyát, miközben össze is vegyítjük a hagymával, a sóval és a pirospaprikával. (Nem jó erre a célra a burgonyanyomó, mert attól túl pépes lesz a végeredmény.)

6. Keverjük át alaposan az egészet egy fakanál segítségével, ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés sót, és tálalhatjuk is.

Tipp

Ha elegendő zsiradékkal készítjük, nem lesz száraz a végeredmény. Ha mégis túl száraznak találjuk a hagymás tört burgonyát, adhatunk hozzá pár evőkanálnyi vizet, amit alaposan keverjünk el benne, így zsiradékot is spórolhatunk.

Maradékmentés

Az esetlegesen megmaradt hagymás tört burgonya másnap már nem annyira finom, viszont isteni rösztit készíthetünk belőle.

Jó étvágyat!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..