Galuska különféle levesekbe

Galuska levesbetét minden levesbe
Galuska (levesbetét)

A galuska jelen esetben levesbetétet takar, nem a körítéshez való galuskát, amit mi nokedliként tartunk számon. Nem tudom, ki hogy van vele, én személy szerint imádom a különféle zöldségekből készült levesekben a galuskát. Borsóleves, zöldbableves, gombaleves egyre megy, galuskával a befutó.

Ez talán onnan eredeztethető, hogy gyerekkoromban igen rossz evő voltam (ezt elég jól sikerült kinőnöm), ugyanakkor a leveseket nagyon kedveltem, s Anyukám galuskával próbálta kicsit táplálóbbá, laktatóbbá tenni ezeket.

Persze vannak levesek, amelyekhez a grízgaluska, a csipetke vagy éppen a tészta a megfelelő betét. A többibe pedig bátran tegyünk galuskát, hogy laktatóbbá tegyük.

Galuska hozzávalói

1 tojás
2-3 ek. víz
kb. 7-8 dkg liszt
1 mk. só
petrezselyemzöld vagy más fűszerek (elhagyható)

Galuska elkészítése

1. Felütjük a tojást egy tányérba vagy kisebb tálba. Hozzáadjuk a sót, majd az egészet jól felverjük egy villával, amíg alaposan elkeveredik a sárgája és a fehérje. Hozzáadjuk a vizet is, kicsit elkeverjük.

2. Hozzáadunk a lisztből egy keveset, elkeverjük a tojással, majd addig folytatjuk az adagolást és elkeverést, míg egy lágy, de szaggatható állagú tésztát kapunk. (A képen talán jól látszik, hogy nem marad egy kupacban, de azért annyira nem folyik, hogy teljesen szétterüljön a tányér alján. Nagyjából olyan az állaga, mint a piskótatésztának vagy a kevert sütemények tésztájának.) Ha nagyon lágyra hagyjuk a tésztát, széteshet, amikor a levesbe szaggatjuk, ha nagyon keményre hagyjuk, megfőve is tömörebb, keményebb állagú lesz. Ez utóbbi talán kevésbé zavaró.

3. Adhatunk hozzá apróra vágott fűszereket is. A legtöbb levesbe a petrezselyemzölddel ízesített galuska jól illik, hiszen a levesek többségébe szintén kerül egy kis petrezselyem, ha másért nem is, hogy színesítse a levest.

4. Akár azonnal szaggatható, de az sem árt neki, ha áll várakoznia kell a sorára. Ne lobogjon, de forrjon a leves, amikor beleszaggatjuk az apró galuskákat egy mokkáskanállal. Ha feljöttek a galuskák a leves tetejére, akkor biztosan megfőttek, ekkor sűríthető a leves.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .