Gesztenye sütése

gesztenye sütése, sült gesztenye

Ugye milyen mennyei a frissen sült gesztenye különleges illata? Hát még az íze. A sütésében semmi ördöngösség nincsen, ha néhány trükkel tisztában vagyunk.

Nem szeretném elvenni az utcai gesztenyeárusok kenyerét, de bizony nem mérik olcsón a portékájukat. És igen, tisztában vagyok vele, hogy a gesztenye amúgy sem olcsó mulatság, éppen ezért, ha hozzájutunk (akár ajándékba kapjuk vagy lehetőségünk van saját kezűleg szedni), pláne, ha még pénzt is adunk érte, érdemes jól elkészíteni.

Ha vásároljuk, legyünk résen. A jó sült gesztenye a jó minőségnél kezdődik. Az olcsóbb általában gyengébb minőségű, az akciósat pedig végképp nem érdemes megvenni.

Inkább vegyünk kevesebbet drágábban, és lehetőleg saját magunk válogassuk. A nagyobb, nehezebb, kemény, fényes, egészséges szemeket érdemes megvenni. Ami már érzetre is puhább vagy „levegős”, az csak csalódást fog okozni. Az esetleges lyukak férgesedésre utalnak, azt végképp nem szabad megvenni.

Sült gesztenye elkészítése

1. Először megmossuk a szemeket, majd egy éles késsel óvatosan egy vágást vagy keresztet ejtünk a szemeken. (Óvatosan, mert a nedves gesztenye csúszós lehet, és ne túl mélyen, hogy ne törjön ketté.)

2. A bevagdosott szemeket áztassuk hideg vízbe legalább 30 percre, de azért 2-3 óránál nem hosszabb időre. (Az áztatásra azért van szükség, hogy sütés közben a szemek ne keményedjenek meg, ne száradjanak ki, puhább, omlósabb legyen a végeredmény.)

3. Parázson is lehet sütni, de valószínűbb, hogy a sütésre a sütőben kerül sor. 250 fokra (8. fokozatra) melegítsük elő a sütőt. Egy tepsire helyezzünk sütőpapírt, egyenletesen helyezzük el rajta a gesztenyéket a vágott felükkel felelé. Érdemes a sütő aljába egy kis tepsiben vizet tenni vagy a gesztenyéket sütés közben időnként vízzel megspriccelni, mert így puhább lesz, és a héja is könnyebben lejön.

4. A sütési idő a szemek nagyságától is függ, nagyjából 25-30 perc, de 35 perc alatt általában a legnagyobb szemek is átsülnek. Akkor jó, ha szinte kifordul a héjából, és az sem baj, ha a héja kicsit túlsül.

5. A megsült gesztenyét tegyük 10-15 percre nylonzacskóba, a zacskóban keletkező pára miatt könnyebben lejön a héja. Egyesével vegyük ki a zacskóból a szemeket, különben visszaszáradnak, és nem érünk el semmit a zacskós módszerrel.

Jó étvágyat!