Csokis-diós kocka

csokis-diós kocka, csokoládé, dió

Egyszerűen elkészíthető és ellenállhatatlanul finom sütemény a karácsonyi asztalra. Aki eddig kóstolta, mindenki elkérte a receptjét.

Ez volt az első igazi sütemény életemben, amit egyedül készítettem el (úgy közel harminc évvel ezelőtt). Egy főzős újságban fedeztem fel a receptet, és rögtön tudtam, hogy ennek a finomságnak bizony az ünnepi asztalon a helye.

Tökéletes választásnak bizonyult, és azóta már több alkalommal szerepelt a szilveszteri kívánságlistán is.

Bár nem kifejezetten olcsó sütemény, a bolti csomagolt sütiknél biztosan olcsóbb, a különbség pedig leírhatatlan. Elkészíteni sokkal egyszerűbb, mint leírni, valójában egy kevert süteményről van szó, ami hozzávalóit tekintve kicsit gazdagabb a szokásosnál, végül is egyszer van egy évben karácsony.

Csokis-diós kocka hozzávalói (kb. 40 darabhoz)

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 20 dkg dió
  • 10 dkg finomliszt
  • 1 kk. őrölt szegfűszeg
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 6 tojás
  • 25 dkg vaj vagy margarin (szobahőmérsékletű)
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg sárgabaracklekvár
  • 10 dkg tortabevonó csokoládé
  • sütőpapír vagy diónyi vaj/margarin a tepsi kikenéséhez
  • a díszítéshez kb. 40 felezett dió vagy darált dió

Csokis-diós kocka elkészítése

  1. A 20 dkg diót durvára vagdossuk, vagy egy zacskóba tesszük és sodrófával összetörjük. Vízfürdőt készítünk, ehhez egy lábosban vizet melegítünk, és ráteszünk egy másik lábost vagy hőálló edényt, ebbe tördeljük a csokoládét, majd felolvasztjuk, és hagyjuk langyosra hűlni.(Mikróban is olvaszthatjuk, de kb. félpercenként át kell keverni, mert könnyen megég.)
  2. A durvára vágott diót összekeverjük a liszttel és a fűszerekkel. Kibélelünk egy nagyobb (kb. 20×30 centis) tepsit sütőpapírral, vagy kikenjük vajjal/margarinnal. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (2. fokozat).
  3. A tojásokat szétválasztjuk. A vajat vagy margarint habosra keverjük a cukorral, a tojásságákkal és langyosra hűlt olvasztott csokoládéval.
  4. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbáverjük, majd a lisztes keverékkel felváltva, kanalanként a csokis masszához keverjük. Laza mozdulatokkal dolgozzunk.
  5. A masszát a tepsibe simítjuk, és nagyjából fél órát sütjük. Hústűpróbával ellenőrizzük, mielőtt kivesszük.
  6. Amíg sül a tészta, a sárgabaracklekvárt felforrósítjuk, szükség esetén áttörjük vagy turmixoljuk, és a sütőből kivett sütemény tetejére kenjük.
  7. Amíg szikkad a baracklekvár, a tortabevonót is felolvasztjuk a vízfürdő felett, majd a lekvár tetejére simítjuk.
  8. A teljes dermedés előtt egy késsel kb. 4×4-es kockákat jelölünk rajta, és mindegyik közepébe egy fél diószemet nyomunk, vagy az egész süteményt megszórjuk a darált dióval, és hagyjuk teljesen megdermedni.
  9. Teljes dermedés után a bejelölt vonalak mentén forró vízbe mártott késsel felszeleteljük.

Jó étvágyat!