Egyszerűen elkészíthető és ellenállhatatlanul finom sütemény a karácsonyi asztalra. Aki eddig kóstolta, mindenki elkérte a receptjét.
Ez volt az első igazi sütemény életemben, amit egyedül készítettem el (úgy közel harminc évvel ezelőtt). Egy főzős újságban fedeztem fel a receptet, és rögtön tudtam, hogy ennek a finomságnak bizony az ünnepi asztalon a helye.
Tökéletes választásnak bizonyult, és azóta már több alkalommal szerepelt a szilveszteri kívánságlistán is.
Bár nem kifejezetten olcsó sütemény, a bolti csomagolt sütiknél biztosan olcsóbb, a különbség pedig leírhatatlan. Elkészíteni sokkal egyszerűbb, mint leírni, valójában egy kevert süteményről van szó, ami hozzávalóit tekintve kicsit gazdagabb a szokásosnál, végül is egyszer van egy évben karácsony.
Csokis-diós kocka hozzávalói (kb. 40 darabhoz)
- 20 dkg étcsokoládé
- 20 dkg dió
- 10 dkg finomliszt
- 1 kk. őrölt szegfűszeg
- 1 kk. őrölt fahéj
- 6 tojás
- 25 dkg vaj vagy margarin (szobahőmérsékletű)
- 20 dkg cukor
- 20 dkg sárgabaracklekvár
- 10 dkg tortabevonó csokoládé
- sütőpapír vagy diónyi vaj/margarin a tepsi kikenéséhez
- a díszítéshez kb. 40 felezett dió vagy darált dió
Csokis-diós kocka elkészítése
- A 20 dkg diót durvára vagdossuk, vagy egy zacskóba tesszük és sodrófával összetörjük. Vízfürdőt készítünk, ehhez egy lábosban vizet melegítünk, és ráteszünk egy másik lábost vagy hőálló edényt, ebbe tördeljük a csokoládét, majd felolvasztjuk, és hagyjuk langyosra hűlni.(Mikróban is olvaszthatjuk, de kb. félpercenként át kell keverni, mert könnyen megég.)
- A durvára vágott diót összekeverjük a liszttel és a fűszerekkel. Kibélelünk egy nagyobb (kb. 20×30 centis) tepsit sütőpapírral, vagy kikenjük vajjal/margarinnal. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (2. fokozat).
- A tojásokat szétválasztjuk. A vajat vagy margarint habosra keverjük a cukorral, a tojásságákkal és langyosra hűlt olvasztott csokoládéval.
- A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbáverjük, majd a lisztes keverékkel felváltva, kanalanként a csokis masszához keverjük. Laza mozdulatokkal dolgozzunk.
- A masszát a tepsibe simítjuk, és nagyjából fél órát sütjük. Hústűpróbával ellenőrizzük, mielőtt kivesszük.
- Amíg sül a tészta, a sárgabaracklekvárt felforrósítjuk, szükség esetén áttörjük vagy turmixoljuk, és a sütőből kivett sütemény tetejére kenjük.
- Amíg szikkad a baracklekvár, a tortabevonót is felolvasztjuk a vízfürdő felett, majd a lekvár tetejére simítjuk.
- A teljes dermedés előtt egy késsel kb. 4×4-es kockákat jelölünk rajta, és mindegyik közepébe egy fél diószemet nyomunk, vagy az egész süteményt megszórjuk a darált dióval, és hagyjuk teljesen megdermedni.
- Teljes dermedés után a bejelölt vonalak mentén forró vízbe mártott késsel felszeleteljük.
Jó étvágyat!