Gombakrém, különleges szendvicskrém

Gombakrém, különleges szendvicskrém
Gombakrém

A gombakrém alapanyaga bármilyen ehető gomba lehet. Kiváló és különleges szendvicskrém, mely reggelire, tízóraira, uzsonnára vagy gyors vacsoraként egyaránt fogyasztható, sőt vendégváró falatok készítésénél is bevethetjük.

Az ehető gombák az élelmiszerek egy külön csoportját alkotják, bár leggyakrabban zöldségként említjük őket. Legfontosabb tápanyaguk a fehérje, amelynek összetételét az állati fehérjéhez hasonlíthatjuk, ezért húspótló ételként is tekinthetünk a gombákra. A fehérjén kívül zsírokat, nagyon fontos ásványi anyagokat, vitaminokat, sőt antibiotikus anyagokat is tartalmaznak.

Mindemellett igen kellemes, fajtánként eltérő ízük miatt is kedveljük úgy az üzletekben leggyakrabban kapható csiperkét vagy laskát, mint a különlegességnek számító erdei gombákat. Aki ismeri a vadon termő gombák titkait, nemcsak szuperolcsó, de szuperfinom szendvicskrémet is készíthet különféle erdei gombák felhasználásával.

Bár egyes források szerint a gombás ételeket, illetve magát a gombát sem lehet hosszasan tárolni illetve fagyasztani, saját tapasztalatom szerint a hűtőszekrényben a gombás ételek két-három napig minden gond nélkül eltarthatóak. Ha akciósan jutok hozzá, nagyobb mennyiséget szoktam vásárolni, fagyasztóban két-három hónapig is eláll minőségromlás nélkül.

Gombakrém hozzávalói

½ kg gomba
közepes fej hagyma
10 dkg vaj vagy margarin
kakukkfű és rozmaring (egy-egy kisebb friss ág vagy egy-egy mokkáskanálnyi szárított)
só, bors

Gombakrém elkészítése

1. A megtisztított hagymát apró kockákra vágjuk, a gombát folyó vízben megmossuk, felszeleteljük.

2. A vajból egy keveset megolvasztunk egy serpenyőben, megdinszteljük rajta a hagymát, rádobjuk a gombát, kb. 10 percig pároljuk erős tűzön, míg elfő a leve, vigyázva, hogy meg ne égjen.

3. Hozzáadjuk az apróra vágott friss vagy a szárított fűszereket, sózzuk, borsozzuk, langyosra hűtjük.

4. Hozzáadjuk a maradék vajat, majd aprítógépben vagy botmixerrel pépesítjük.

5. Pirítóssal, kiflikarikákkal vagy friss fehér kenyérrel kínáljuk.

 

Jó étvágyat!