Granola házilag

granola

De mi az a granola? Röviden: sült müzli extrákkal. Hosszabban: mindig tarts otthon belőle, hogy bármikor ehess egy gyors és egészséges reggelit, tízórait, desszertet, uzsonnát, ami ráadásul isteni finom is. És persze készítsd el házilag, így olcsó és a saját igényedre szabott finomsággal kényeztetheted családodat a nap bármely szakában.

Az unalmas müzlit és egészségtelen gabonapelyheket váltsd ki ezzel a valóban tápláló finomsággal, nem fogod megbánni. Készítsd el otthon, mert minden szempontból így jársz a legjobban.

Milyen a jó granola?

Az igazi granola természetes édesítőkkel teljes gabonaszemekből készül, amit fűszerekkel olajos magvakkal és gyümölcsökkel (ezek lennének a bizonyos extrák) dobunk fel.

A boltok polcain fellelhető (és sokszor igen drága) termékek gyakran a teljes gabonaszemek helyett valamilyen lisztkeverékekből előállított gabonaalappal, cukorral és aromákkal készülnek. Amennyibe kerülnek, abból otthon valóban tökéletes granola készülhet.

Hogyan fogyaszd a granolát?

Nagyon finom reggeli, tízórai vagy uzsonna készülhet belőle joghurttal és friss gyümölcsökkel. Fogyaszthatjuk tejjel vagy növényi tejjel is, mint a gabonapelyheket.

Desszertként rétegezhetjük joghurtkrémmel vagy pudinggal. Minden réteges desszertet elkészíthetünk belőle, ha a kekszmorzsa vagy piskótamorzsa helyett granolát használunk.

A mi kedvenc granolánk az alábbi hozzávalókból készül, de a tippek között találsz ötleteket egyéb kipróbálásra érdemes variációkhoz is. A különféle változatok elkészítésének módjában nincs különbség.

Granola hozzávalói

  • 3 bögre zabpehely
  • 0,5 tk. só
  • 0,5 ek. őrölt fahéj
  • 1 ek. lenmag
  • 0,25 bögre kókuszolaj
  • 0,3 bögre méz
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1-2 érett banán (ízlés szerint)
  • dió ízlés szerint

Granola elkészítése

  1. 170 fokra melegítsük elő a sütőt.
  2. Öntsük egy tálba a zabpelyhet, adjuk hozzá a sót, fahéjat, lenmagot, diót, és keverjük el alaposan.
  3. Egy nagyobb tálba tegyük a pépesített banánt (elegendő egy villával alaposan összenyomkodni), adjuk hozzá a mézet, a folyékony kókuszolajat, a vaníliakivonatot, és keverjük össze alaposan.
  4. A nedves hozzávalók elegyébe alaposan keverjük bele a száraz hozzávalókat.
  5. Egy sütőpapírral kibélelt tepsiben terítsük el minél vékonyabb rétegben a keveréket, majd időnként átkeverve süssük készre. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg, mert keserűvé válik, de hagyjuk szép barnára karamellizálódni, ettől lesz igazán finom és ropogós a végeredmény.
  6. A megsült granolát hagyjuk kihűlni, majd tegyük jól záródó üvegekbe. Két hónapig biztosan eláll.

Tippek és variációk granola változatokhoz

Ha nagyobb mennyiséget készítünk egyszerre, akkor érdemes több tepsiben sütni. Ha túl vastag rétegben terítjük a tepsibe, nehezebb kevergetni és egyenletesen megsütni.

A legkedveltebb a zabpehely alapú változat, de más teljes gabonaszemekből készült gabonapelyhekkel is készíthetjük, akár egyszerre többféléből is.

A banánon kívül más friss gyümölcsöt ne adjunk a keverékhez, mert bizonytalan, hogy megfelelően ki tudjuk-e sütni a gyümölcsben lévő nedvességet.

Adhatunk hozzá aszalt gyümölcsöket, esetleg csokoládédarabokat is, ezeket kihűlés után keverjük a granolához.

Mindenféle olajos mag jól illik hozzá, és még laktatóbbá, táplálóbbá teszi.

Az apróbb magvakat (lenmag, szezámmag, chiamag) vagy például a kókuszreszeléket érdemes a sütési idő legvége felé a keverékhez adni, így biztosan nem égnek meg.

Kakaóporral is megbolondíthatjuk a granolát, ezt a langyos keverékre szitáljuk rá, majd keverjük el alaposan.

A fajéjon kívül használhatunk hozzá más süteményekhez való fűszereket is. Jó választás lehet a szegfűszeg, a vanília, a kardamom, sőt a téli ünnepek alkalmával mézeskalács fűszerkeverékkel is megbolondíthatjuk.

Kókuszolaj helyett használhatunk más olajat is, azonban vegyük figyelembe, hogy a kókuszolaj nehezen ég meg, ezért ezzel sokkal könnyebb dolgozni.

Gasztroajándék

A házi granola gasztroajándéknak is kiváló. Tegyük egy szép formájú üvegbe, akár címkét is készíthetünk rá. Ne felejtsük el mellékelni a receptet.

Jó étvágyat!