Tavaszi csirkemell

tavaszi csirkemell
dav

A tavaszi csirkemell egyszerűen, gyorsan elkészíthető, és nagyon finom. A zöldséges ételek rajongói imádni fogják.

Akkor készítettem először ezt az ételt, amikor a kertünkben termett szokatlanul nagy mennyiségű borsóból már minden létező és létezhetetlen ételt elkészítettem, a fagyasztóba is rengeteg került, de még mindig volt utánpótlás.

Frissen kifejtett zöldborsóval és új sárgarépával a legfinomabb, de télen is szoktam is készíteni fagyasztott borsóval és téli sárgarépával.

Erdei gombával (gombászok előnyben), laskával vagy a bárhol könnyedén beszerezhető csiperkével egyaránt készülhet, attól függően, hogy mihez jutunk hozzá.

Tavaszi csirkemell hozzávalói

  • kb. 60 dkg csirkemell
  • 30 dkg gomba
  • 20 dkg zöldborsó (kifejtett friss vagy fagyasztott)
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • bors
  • sült csirke fűszerkeverék
  • 1 kk. kakukkfű
  • 1 tk. szurokfű
  • kevés olaj vagy más zsiradék

Tavaszi csirkemell elkészítése

  1. A csirkemellet kockákra vagy szeletekre vágjuk, és megforgatjuk a sült csirke fűszerkeverékben. A gombát felszeleteljük, ha friss borsót használunk, kifejtjük. A sárgarépát megtisztítjuk, és felkarikázzuk. A vöröshagymát és a fokhagymát is finomra vágjuk.
  2. Az olajat felforrósítjuk egy serpenyőben, majd rátesszük a hússzeleteket, átsütjük, végül kivesszük, és félretesszük, amíg elkészül a ragu.
  3. Ha szükséges, a visszamaradt olajhoz tegyünk még egy keveset, futtassuk meg rajta vöröshagymát, és ha kezd üvegessé válni, adjuk hozzá a fokhagymát is. Addig dinszteljük tovább, míg felszáll a fokhagyma kellemes illata.
  4. A gombát, répát és borsót adjuk a hagymához, öntsünk alá egy kevés vizet is, sózzuk, borsozzuk, ízesítsük kakukkfűvel és szurokfűvel, majd fedő alatt, időnként megkeverve és szükség szerint vizet hozzáadagolva pároljuk készre.
  5. Ha megpuhultak a zöldségek, tegyük vissza a serpenyőbe a húsokat, kicsit melegítsük össze, és már tálalhatjuk is.
  6. Ízlés szerint kínálhatunk mellé rizst vagy főtt tésztát.

Tipp

Csirkecombot is készíthetünk tavasziasan a fenti recept alapján. Ehhez a csirkecombokat süssük meg sütőben, és készítsük el hozzá a zöldséges ragut.

Ízlés szerint más húsfélével is készülhet, akár megmaradt sültet is új köntösbe öltöztethetünk a tavaszias raguval.

Jó étvágyat!