Eperlekvár gyorsan

Az eperlekvár a lekvárok között is egy különleges csemegének számít, és tulajdonképpen ezzel veszi kezdetét a lekvárfőzési szezon. Ezt a lekvárt azonban egész évben elkészíthetjük, akár fagyasztott gyümölcsből is.

A sárgabaracklekvár és ez volt az a két lekvár, amit már kezdő háziasszonyként is rendszeresen készítettem. Úgy nyolc-kilenc éves lehettem, amikor először kóstoltam azt az igazi hagyományos eperlekvárt, amit ma már talán nagyon kevesen készítenek, és rögtön az egyik kedvencem lett.

Manapság már mások az elvárások a lekvárokkal szemben, nem szokás agyonfőzni, agyoncukrozni, agyontartósítózni, és egyébként is, lassan túl vagyunk már a befőzőcukrok és dzsemfixek korán is. Sokan készítenek lekvárt például pektinnel, zselatinnal, én azonban hagyományos módon, citromlével készítem. A citromlé az ízek harmonikusabbá tételén túl a lekvár sűrítésében is szerepet játszik.

A tartósítást a tökéletesen záródó üvegek fejreállításával és száraz dunsztban történő kihűtésével érjük el, így a tartósítót is kispórolhatjuk. (Az igaz, hogy így a lekvár nagyjából egy évig áll el, felbontás után pedig kb. egy hétig, ha hűtőszekrényben tároljuk. A régi típusú lekvárok akár 5-10 évig is elálltak, de valamit valamiért.)

Ezt az eperlekvárt frissen is készíthetjük, tehát ha nem szeretnénk a tartósítással foglalkozni, csak éppen szükségünk lenne egy kis lekvárra a palacsintához, bátran nekiállhatunk. (Télen akár fagyasztott eperből is). Ebben az esetben elegendő fél-egy kg gyümölcsből elkészíteni (a többi hozzávalót is arányosan csökkentve), a maradékot pedig tegyük hűtőbe, és legfeljebb egy héten belül fogyasszuk el.

Eperlekvár hozzávalói

  • 3 kg eper (friss vagy fagyasztott)
  • 30-40 dkg cukor vagy más édesítő (ízlés szerint)
  • 1 citrom leve
  • 3 ek. zselatin vagy 1,5 ek. pektin (elhagyható)
  • pici Na-benzoát (ha a fentiek szerint járunk el, elhagyható)

Eperlekvár elkészítése

  1. Az epret (szamócát) váltott vízben többször átmossuk. Gyorsan dolgozzunk, hogy ne ázzon szét a gyümölcs. Az utolsó vízfürdő után csöpögtessük le, hogy ne álljon a gyümölcs alja a vízben. Csavaró mozdulattal távolítsuk el a szárat és a csumát. (Ha mosás előtt távolítanánk el, könnyebben szétázna a gyümölcs.)
  2. Tegyük a megmosott és megtisztított (vagy a fagyasztott) epret egy nagy lábosba, és kezdjük el felfőzni. Kevergessük, és közben törögessük is meg ízlés szerinti mértékben a gyümölcsöt.
  3. Ha felforrt a gyümölcs, adjuk hozzá a cukrot. Vegyünk ki belőle egy kis tálba, keverjük el ebben a kis mennyiségben a pektint vagy a zselatint, majd öntsük hozzá a többi gyümölcshöz, adjuk hozzá a citromlevet is, forraljunk rajta még egyet, és zárjuk el alatta a hőforrást. (A legtöbb édesítő hígabbá teszi a lekvárt, ebben az esetben nem hagyhatjuk el a sűrítő pektint vagy zselatint.)
  4. Merjük sterilizált üvegekbe a lekvárt úgy, hogy minél inkább tele legyen az üveg. Tekerjük rá szorosan a tetejét, állítsuk fejre az üveget, és így hagyjuk kihűlni a lekvárokat száraz dunsztban (plédek közé csomagolva), majd állítsuk talpra, és mehetnek is a kamrapolcra. (Előfordulhat, hogy egy-egy üveg nem zár tökéletesen, ezt tegyük hűtőbe, és fogyasszuk el minél hamarabb.)

Tippek

Az üvegeket sterilizálhatjuk kifőzéssel, mikrohullámú sütőben vagy alkoholos átöblítéssel. A tetőket is sterilizáljuk, de ezek fémet is tartalmaznak, emiatt ne tegyük mikrohullámú sütőbe, inkább főzzük ki egy fazék vízben. Sterilizálás előtt alaposan mossuk el az üvegeket mosogatószeres vízzel.

Más gyümölcsökből is készíthetünk hasonló módon lekvárt.

Jó étvágyat!