Gyümölcsturmix

Eperturmix

A különféle gyümölcsturmixok igen sokoldalúan illeszthetőek be a napi táplálkozásunkba. A gyümölcsturmix lehet frissítő reggeli ital vagy akár maga a reggeli (például egy forró nyári napon). Tízóraira és uzsonnára is kínálhatjuk, de akár formabontó desszertként is feltűnhet egy laktatóbb menüsor után.

Fő alapanyaga valamilyen gyümölcs és tej vagy bármilyen gabonatej. Készítésénél a gyümölcsök közül különösen kedveltek a bogyósok, a banán, a sárga- vagy őszibarack, de készíthető puha érett körtével vagy sárgadinnyével is (inkább a mézédes sárga belűt részesítsük előnyben a zöldbélű helyett). Nem alkalmasak gyümölcsturmix készítéséhez a citrusfélék, a szilva, az alma vagy a görögdinnye.

A gyümölcsturmix ízlés szerint ízesíthető különféle zöld- vagy egyéb fűszerekkel. Jól illik a gyümölcsökhöz a citromfű, a menta, a fahéj, a szegfűszeg vagy akár a gyömbér is.

Gyümölcsturmix hozzávalói

1 pohár tej vagy gabonatej
5-6 dkg gyümölcs
1 tk. méz vagy cukor vagy ízlés szerinti édesítő (elhagyható)
fűszerek (elhagyható)
díszítéshez friss vagy aszalt gyümölcsök, menta– vagy citromfű levele, esetleg egy kevés tejszínhab

Gyümölcsturmix készítése

1. A fenti mennyiség egy adag. A gyümölcsöt a mézzel vagy egyéb édesítővel a turmixgépbe vagy az aprítógépbe tesszük, majd pürésítjük. Merülőmixerrel is végezhetjük a pürésítést.

2. Hozzáadjuk a fűszereket és a tejet, majd folytatva a keverést jól felhabosítjuk.

3. Pohárba öntve tálaljuk. Ízlés szerint díszíthetjük friss vagy aszalt gyümölccsel, fűszernövények leveleivel, tejszínhabbal.

Tipp

Ha gazdagabbá és laktatóbbá kívánjuk tenni, áztassunk a tejbe vagy gabonatejbe 1 teáskanálnyi zabpehelylisztet és ezzel a zabpelyhes tejjel készítsük a turmixot.

1-2 evőkanálnyi joghurttal tovább sűríthetjük és még laktatóbbá tehetjük.

Jó étvágyat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .