Lángos

lángos, piacos lángos

A tökéletes lángos receptje. Nem túlzok. Sütéskor nem szívja fel a zsiradékot, nem lesz zsírban vagy olajban tocsogós. Az élesztőt nem kell futtatgatni, csak összedagasztjuk a hozzávalókat, s már mehet is a hűtőbe. (Igen, a hűtőbe.) A tésztáját bekeverve 4-5 napig eltarthatjuk a hűtőben, közben akkor sütünk lángost, amikor csak kedvünk tartja. Nem kell újból keleszteni, melengetni, vacakolni vele. S ha nem fogyna el ennyi idő alatt vagy eleve bebiztosítanánk a következő adagot, nyugodtan le is lehet fagyasztani.

Kell ennél több?

Tipikus büfés étel, nagy kedvenc strandon és piacon. Otthon mégis kevesen készítenek lángost, pedig egyszerű és nagyszerű.

A recept Anyukám egyik barátnőjétől érkezett. Anyukám lángospartyn volt, s nagy lángosrajongóként annyira fellelkesült ettől a recepttől, hogy alig ért haza, máris hívott. „Vegyél papírt és tollat!” Diktálta, elkészítettem. Azóta ezt a receptet használjuk, méghozzá igen gyakran.

Lángos hozzávalói

1 kg finomliszt
2 tojás sárgája
1 ek. só
2 dl tejföl
0,5 l tej
5 dkg élesztő

tálaláshoz
tejföl, sajt, fokhagymás kence (0,5 dl víz, 2 gerezd zúzott fokhagyma és 0,5 tk. só jól elkeverve)

Lángos elkészítése

1. Keressünk egy jó nagy edényt (kb. 3-4 litereset), mert a tészta duplájára fog kelni. Az élesztőt belemorzsoljuk a lisztbe, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót. Jól kidagasztjuk, amíg elválik az edény falától és nagyjából a kezünktől is.

2. Az edényt folpack-kal vagy jó nagy nejlonzacskóval jól fedjük le, hogy a tészta ne tudjon kiszáradni.

3. Hűtőbe tesszük, 24 órát állni hagyjuk (szükség esetén elég 10-12 órát állnia, de még nagyobb szükség esetén szokásos módon, meleg helyen is keleszthetjük).

4. Sütéskor olajat forrósítunk, vizes (!) kézzel lecsípünk egy darab tésztát, melyet kinyújtogatunk, majd közepes lángon mindkét oldalát szép aranybarnára sütjük. Ízlés szerint készülhetnek kisebb-nagyobb, vékonyabb és vastagabb lángosok. A megsült lángosokat konyha törlőre szedjük, majd melegen tálaljuk.

5. Reszelt sajttal, tejföllel és a fokhagymás kencével kínáljuk.

Tipp

Ízlés szerint kerülhet rá bolognai szósz, sonka, pirított hagyma- vagy szalonnakockák is, illetve ízlés szerint bármi.

Salátával kínálva akár teljes értékű ebéd vagy vacsora is lehet. Leves után második fogásként is tálalható.

Jó étvágyat!

 

[mpprecipe-recipe:10]

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .