Stefánia vagdalt

Stefánia vagdalt tojással töltve, kolbásszal töltve, virslivel töltve

Darált húsból nem csak fasírt és mindenféle rakott étel készülhet, de Stefánia vagdalt is. Fő fogásként ízlés szerinti körettel tálalhatjuk, de hidegtálakra is kerülhet és főzelékek feltétjeként is kínálhatjuk. A bő zsiradékban sült fasírtnál könnyebb fogás.

A fasírttól leginkább abban különbözik, hogy sütőben sütjük, és tojással vagy kolbásszal is megtöltjük. Felszeletelve tálaljuk, és a szeletekben jól mutat a tojás- vagy kolbászkarika.

A fasírthoz hasonlóan bármilyen húsból elkészíthető, sertésből, sertésből és marhából vegyesen, vagy pulykából és csirkemellből is.

Stefánia vagdalt hozzávalói

0,5 kg darált hús
2 zsemle vagy két kisebb szelet kenyér (jobb a szikkadt, de friss is megteszi)
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 tk. őrölt kömény
2 ek. őrölt pirospaprika
só, őrölt bors
1 tojás a masszába(elhagyható)

4-5 főtt tojás vagy 1 szál füstölt kolbász

kevés olaj vagy más zsiradék a forma kikenéséhez

Stefánia vagdalt elkészítése

1. A zsemléket vagy kenyérszeleteket áztassuk vízbe. Főzzük meg a tojásokat.

2. Közben tisztítsuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát, mindkettőt vágjuk apró kockákra, de még jobb, ha aprítógépbe tesszük.

3. A darált húst tegyük egy tálba, adjuk hozzá az aprított hagymákat, a fűszereket és a tojást. Nyomkodjuk ki alaposan a zsemlékből vagy kenyérszeletekből a vizet, és adjuk a húshoz.

4. Alaposan gyúrjuk össze, hogy nagyjából egynemű masszát kapjunk. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés pirospaprikát, hogy szép színe legyen.

5. A massza felét simítsuk egy őzgerinc- vagy kenyérforma aljára. (A formát kenjük ki kevés zsiradékkal, de még jobb, ha sütőpapírral béleljük.) A massza közepére helyezzük rá a kolbászt, vagy szép sorjában egymás után a főtt tojásokat, majd borítsuk be a massza másik felével.

6. Közepesen meleg sütőben süssük meg, amíg szép színt kap a teteje. Egy fogvájót vagy hústűt szúrjunk bele, ha nem tapad már rá a massza, elkészült az étel. Hagyjuk kicsit hűlni, majd szeleteljük fel. (Ha hidegtálra tesszük, hagyjuk teljesen kihűlni, mert így még szebben tudjuk szeletelni.)

Kínálhatunk mellé burgonyapürét, salátát vagy egyéb köretet. A legtöbb főzelékhez jól illik feltétként.

Tipp

Kolbász vagy tojás helyett tölthetjük sajthasábokkal is, de akár párolt zöldségeket is keverhetünk a masszába.

Ha nem fogy el a kenyér, zsemle, kifli szárítsuk meg, nem csak zsemlemorzsát készíthetünk belőle, de elegendő csak beáztatni, ha Stefánia vagdaltat szeretnénk készíteni.

Ha nincs otthon semmilyen kenyér, zsemle vagy kifli, zsemlemorzsával vagy zabpehellyel is helyettesíthetjük. Szükség esetén adjunk a masszához egy kevés vizet vagy még egy tojást, mert a zsemlemorzsa és a zabpehely is a hústól veszi el a nedvességet. Ha zabpelyhet használunk, hagyjuk kicsit állni a masszát sütés előtt, hogy megszívhassa magát nedvességgel.

 

Jó étvágyat!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .