A hamis gulyás pont ugyanolyan finom, mint a hagyományos gulyásleves, csak éppen hús nélkül. Ez vegetáriánusoknak különösen jó hír, de szűkösebb napokon is remek megoldás lehet, ha tartalmas levest ennénk.
A gulyásleves egyik legfontosabb fűszere a kömény, amit ha nem sajnálunk a hamis gulyásból sem, talán rá sem jön senki a turpisságra. (Na jó, azért azt észre fogják venni, hogy nincs a tányérban hús.)
Van, akit kifejezetten zavar, ha ráharap egy köménymagra, bár a magok többsége leül a leves aljára, tehát ha nem kavarjuk fel nagyon a levest, jó eséllyel nem fog a tányérba kerülni. Mi mégis jobban szeretjük őrölt köménnyel készíteni, mert jobban kiadja az ízét.
Hamis gulyás hozzávalói
2 sárgarépa
1-2 fehérrépa (petrezselyemgyökér)
4-5 szem krumpli
fél fej karalábé (elhagyható)
1 nagy fej vöröshagyma
olaj
őrölt vagy egész kömény (1 kávéskanálnyi)
só
pirospaprika (1-2 teáskanálnyi)
1 paprika (elhagyható)
1 paradicsom (elhagyható)
levesbetétnek csipetke:
1 tojás
0,25 dl víz
só
liszt, amennyit felvesz (kb. 20 dkg)
Hamis gulyás elkészítése
1. A vöröshagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A többi zöldséget is megtisztítjuk, és a répákat ízlés szerint karikára vagy hasábokra vágjuk. A burgonyát és a karalábét felkockázzuk. A paprikát és a paradicsomot megmossuk.
2. A hagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a zöldségeket, felöntjük vízzel (esetleg alaplével), sózzuk, és beleszórjuk a köménymagot, hozzáadjuk a pirospaprikát is. A paprika mennyisége a minőségtől is függ, a lényeg, hogy szép színe legyen a levesnek. Dobjuk a levesbe az egészben hagyott paprikát és a paradicsomot is.
3. Amíg fő a leves, elkészítjük a csipetkét. A hozzávalókból kemény tésztát gyúrunk, majd az ujjunkkal kis tésztadarabkákat csipegetünk a tésztából, míg el nem fogy. A csipetke készítésének pontos leírása itt olvasható.
4. Ha megfőttek a zöldségek, a csipetkét a leveshez adjuk, nem baj, ha a csipetke összetapadását megakadályozó lisztből is kerül a levesbe. Időnként megkeverve a leveset, puhára főzzük a csipetkét, ami nagyjából 8-10 perc.
Tipp
A gulyáslevesnél is szokásos buktával, palacsintával vagy egyéb édes vagy akár sós tésztaféleséggel laktató ebéd vagy vacsora lehet a hamis gulyásból.
Jó étvágyat!
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.