Hamis gulyás

Hamis gulyás
Hamis gulyás

A hamis gulyás pont ugyanolyan finom, mint a hagyományos gulyásleves, csak éppen hús nélkül. Ez vegetáriánusoknak különösen jó hír, de szűkösebb napokon is remek megoldás lehet, ha tartalmas levest ennénk.

A gulyásleves egyik legfontosabb fűszere a kömény, amit ha nem sajnálunk a hamis gulyásból sem, talán rá sem jön senki a turpisságra. (Na jó, azért azt észre fogják venni, hogy nincs a tányérban hús.)

Van, akit kifejezetten zavar, ha ráharap egy köménymagra, bár a magok többsége leül a leves aljára, tehát ha nem kavarjuk fel nagyon a levest, jó eséllyel nem fog a tányérba kerülni. Mi mégis jobban szeretjük őrölt köménnyel készíteni, mert jobban kiadja az ízét.

Hamis gulyás hozzávalói

2 sárgarépa
1-2 fehérrépa (petrezselyemgyökér)
4-5 szem krumpli
fél fej karalábé (elhagyható)
1 nagy fej vöröshagyma
olaj
őrölt vagy egész kömény (1 kávéskanálnyi)

pirospaprika (1-2 teáskanálnyi)
1 paprika (elhagyható)
1 paradicsom (elhagyható)

levesbetétnek csipetke:
1 tojás
0,25 dl víz

liszt, amennyit felvesz (kb. 20 dkg)

Hamis gulyás elkészítése

1.    A vöröshagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A többi zöldséget is megtisztítjuk,  és a répákat ízlés szerint karikára vagy hasábokra vágjuk. A burgonyát és a karalábét felkockázzuk. A paprikát és a paradicsomot megmossuk.

2.    A hagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a zöldségeket,  felöntjük vízzel (esetleg alaplével), sózzuk, és beleszórjuk a köménymagot, hozzáadjuk a pirospaprikát is. A paprika mennyisége a minőségtől is függ, a lényeg, hogy szép színe legyen a levesnek. Dobjuk a levesbe az egészben hagyott paprikát és a paradicsomot is.

3.    Amíg fő a leves, elkészítjük a csipetkét. A hozzávalókból kemény tésztát gyúrunk, majd az ujjunkkal kis tésztadarabkákat csipegetünk a tésztából, míg el nem fogy. A csipetke készítésének pontos leírása itt olvasható.

4.    Ha megfőttek a zöldségek, a csipetkét a leveshez adjuk, nem baj, ha a csipetke összetapadását megakadályozó lisztből is kerül a levesbe. Időnként megkeverve a leveset, puhára főzzük a csipetkét, ami nagyjából 8-10 perc.

Tipp

A gulyáslevesnél is szokásos buktával, palacsintával vagy egyéb édes vagy akár sós tésztaféleséggel laktató ebéd vagy vacsora lehet a hamis gulyásból.

Jó étvágyat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .