Bár manapság már létezik úgynevezett sonkaprés is, aminek segítségével különféle felvágottakat készíthetünk házilag, valójában nincs szükség semmilyen beruházásra ahhoz, hogy finom házi felvágottakat állítsunk elő. Ez a házi csirkemell sonka is kiváló példa erre, ráadásul ez az alaprecept ízlés szerint variálható, ízesíthető.
Házi csirkemell sonka hozzávalói
0,5 kg csirkemell
1 tojás
5 dkg reszelt sajt
1 kk. édesnemes pirospaprika vagy édes paprikakrém
1 kk. só
1-2 ek. zabliszt vagy teljes kiőrlésű liszt
őrölt bors, fokhagyma (ízlés szerint)
a formázáshoz sütőpapír és alufólia
Házi csirkemell sonka elkészítése
1. Reszeljük finomra a sajtot, fokhagymanyomón nyomjuk át a fokhagymát, húsdarálóval többször átdarálva pépesítsük a csirkemellet. Aprítógépben ezt egyszerűbben is elvégezhetjük, először tegyük a gépbe a fokhagymát, és vágjuk apróra, majd adjuk hozzá a sajtot, aprítsuk minél finomabbra, végül adjuk hozzá a csirkemellet, és pépesítsük.
2. Adjuk a sajtos, fokhagymás, húsos péphez a többi hozzávalót is, és keverjünk össze alaposan a konyhai aprítógép vagy egy villa segítségével.
3. Egy lábosban forraljunk vizet.
4. Tépjünk egy nagyobb darab sütőpapírt, és a masszát rudat formázva kanalazzuk rá. Tekerjük a masszát a sütőpapírba úgy, hogy egy szaloncukor formát kapjunk, a sütőpapír két végét tekerjük is meg erősen, hogy ne nyíljon szét, de óvatosan, nehogy elszakadjon. Tépjünk két darab alufóliát. Először tekerjük a sütőpapíros húsrudat az egyikbe, majd a másikba, szintén szaloncukor formára igazítva a rudat.
5. A betekert rudat tegyük forrásban lévő vízbe. Ügyeljünk rá, hogy a víz folyamatosan gyöngyözzön, és így főzzük 50 percig a rudat. Szükség esetén tegyünk egy kistányért a lábosba, hogy segítségével a víz alatt tudjuk tartani a rudat.
6. Óvatosan vegyük ki a rudat a forró vízből, becsomagolva hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, szedjük le róla az alufóliát és a sütőpapírt. Ha teljesen kihűlt, tegyük egy dobozba, és tartsuk hűtőszekrényben. 3-4 napig biztosan eláll.
Variációk házi csirkemell sonkára
Az alapreceptet ízlés szerint variálhatjuk. Gazdagíthatjuk apró kockákra vágott és előfőzött zöldségekkel (borsó, sárgarépa, gomba stb.), sajtkockákkal, vagy fűszerezhetjük például snidlinggel, zöldfűszerekkel.
Jó étvágyat!
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.