Kínai muffin

Akik kedvelik a nemzetközi ételeket és ezen belül a kínai konyha ízeit, nem fognak csalódni ebben a muffinban. A muffin továbbra is ízig-vérig amerikai étel, a kínai muffin mindössze ízvilágát kölcsönözte a távol-keleti országból.

Ez egy töltött muffin, a receptet pedig kétféle zöldségvariációval is megadom, ezek kétféle távol-keleti ízvilágot idéznek.

Mivel sós muffinról van szó, akár ebédre vagy vacsorára is kínálhatjuk, de tízóraira és uzsonnára is tökéletes választás. Piknikre is magunkkal vihetjük, és akár salátát is kínálhatunk mellé.

Kínai muffin hozzávalói

25 dkg finomliszt
0,5 tk. só
1 tk. kínai fűszerkeverék
2,5 tk. sütőpor
0,5 tk. szódabikarbóna
1 tojás
0,6 dl étolaj (+ a forma kikenéséhez egy kevés)
3 dl tej
2 ek. szójaszósz

8 dkg sárgarépa
8 dkg petrezselyemgyökér
8 dkg gomba
12 dkg maradék főtt hús

a töltelékhez
1 tk. étkezési keményítő
0,8 dl hideg húsleves, alaplé, esetleg víz
1 ek. paradicsompüré
1 ek. 10%-os ecet
1,5 ek. cukor
1 ek. szójaszósz

Kínai muffin elkészítése

1. A répákat meghámozzuk és a gombával együtt zsülienre (gyufaszál vastagságú darabokra), a húst pedig kisebb kockákra vágjuk. Keverjük össze, és tegyünk félre öt evőkanálnyit a töltelékhez.

2. A töltelékhez egy kisebb lábosban a húslevest és az étkezési keményítőt csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk az ecetet, paradicsomot, cukrot, szójaszószt, egy pici sót, majd állandó kevergetés mellett felforraljuk. Hagyjuk kihűlni, majd belekeverjük a félretett húsos-zöldséges keveréket.

3. Közben melegítsük elő a sütőt, és keverjük el a lisztet a sóval, a kínai fűszerkeverékkel, a sütőporral, a szódabikarbónával, majd dolgozzuk össze a zöldséges keverékkel.

4. Egy másik tálban felverjük a tojást, összekeverjük a tejjel és a szójaszósszal.

5. A lisztes keveréket a tojásos masszához adjuk, és lazán összekeverjük az egészet, hogy egynemű tésztát kapjunk, de nem kell alaposan kikeverni.

6. Kenjük ki a sütőformákat zsiradékkal, majd a formát töltsünk meg egyharmad részig tésztával, nyomjunk a tészta közepébe egy kis mélyedést, tegyünk bele egy teáskanálnyi tölteléket, majd borítsuk be a maradék tésztával.

7. 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. Ha elkészült kb. 10 percig pihentetjük, mielőtt kivennénk a formából, majd melegen tálaljuk.

Variáció kínai muffinra

A répa, gomba, hús töltelék helyett próbáljuk ki egy sokkal jellegzetesebb távol-keleti kombinációval is. Az elkészítési mód azonos, de az alábbi zöldségeket és gyümölcsöt, valamint húst használjuk:
8 dkg szójacsíra
8 dkg konzerv bambuszrügy
8 dkg ananász (friss vagy konzerv)
12 dkg maradék főtt hús

Mossuk meg és csöpögtessük le a szójacsírát, a bambuszrügyet és vágjuk kis darabokra, ahogy az ananászt és a húst is. Ebből a keverékből teszünk félre a töltelékhez, és ezt a keveréket adjuk a tésztához.

Jó étvágyat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .