Házi ketchup

házi ketchup, paradicsomszósz, pizzaszós

Évek óta használom ezt a házi ketchup receptet. Nagyon finom, igazi ketchup ízű a végeredmény, ami a különleges fűszerezésnek köszönhető, ugyanakkor ilyen formán érezhetően természetes is.

Felhasználása megegyezik a bolti változattal, virslihez, melegszendvicshez szinte kötelező.

Ugyanakkor nagyon jó alap a házi pizzaszószhoz, de ízesíthetjük vele az olasz paradicsomos szószokat, sőt paradicsomlevest is.

A főzése hosszadalmas, de nem kell folyamatosan fölötte állni, s a végeredmény megéri azt a kis odafigyelést.

 

Házi ketchup hozzávalói

3 kg paradicsom
1 kg pritaminpaprika (vagy kaliforniai)
5 db közepes nagyságú vöröshagyma
5 db (nyári) alma
20 dkg cukor
1 dl 10%-os ecet
3 kávéskanál só
3 ek. pirospaprika
fűszerkeverék:
25 szem feketebors
25 szem szegfűbors
25 szem szegfűszeg
1 ek. mustármag
2-3 db fahéj

Házi ketchup elkészítése

1. Megmossuk és feldaraboljuk a paradicsomot, megmossuk és kicsumázzuk, feldaraboljuk a paprikát. Megtisztítjuk a hagymát és négybe vágjuk, megmossuk az almát, a magházát eltávolítjuk, majd szintén négybe vágjuk. Az egészet együtt feltesszük a tűzre egy nagy fazékban.

2. A fűszerkeveréket vászonzacskóba vagy fűszertojásba tesszük, belelógatjuk a fővő zöldségek levébe.

3. Amikor minden puhára főtt, a fűszerkeveréket félretesszük, a zöldségeket átpasszírozzuk. A paradicsompasszírozó tökéletesen megfelel a célnak, de jobb híján szitán is áttörhetjük. Szükség esetén kétszer is átpasszírozhatjuk, hogy a sűrű zöldség- és gyümölcshúst minél nagyobb mennyiségben kinyerjük.

4. Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a cukrot, a pirospaprikát, sót, ecetet, újból belemerítjük a fűszereket, és időnként megkeverve megfelelő sűrűségűre főzzük. Ez akár két-három órát is igénybe vehet a nedvességtartalomtól függően. Minél sűrűbb a végeredmény, annál jobb. A főzés vége felé már figyeljünk rá, nehogy lekapjon az alja.

5. Kisebb méretű tiszta üvegekbe töltjük, pici tartósítót szórhatunk rá, lezárjuk, 5-10 percre fejre állítjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

 

Mentés

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .