Évek óta használom ezt a házi ketchup receptet. Nagyon finom, igazi ketchup ízű a végeredmény, ami a különleges fűszerezésnek köszönhető, ugyanakkor ilyen formán érezhetően természetes is.
Felhasználása megegyezik a bolti változattal, virslihez, melegszendvicshez szinte kötelező.
Ugyanakkor nagyon jó alap a házi pizzaszószhoz, de ízesíthetjük vele az olasz paradicsomos szószokat, sőt paradicsomlevest is.
A főzése hosszadalmas, de nem kell folyamatosan fölötte állni, s a végeredmény megéri azt a kis odafigyelést.
Házi ketchup hozzávalói
3 kg paradicsom
1 kg pritaminpaprika (vagy kaliforniai)
5 db közepes nagyságú vöröshagyma
5 db (nyári) alma
20 dkg cukor
1 dl 10%-os ecet
3 kávéskanál só
3 ek. pirospaprika
fűszerkeverék:
25 szem feketebors
25 szem szegfűbors
25 szem szegfűszeg
1 ek. mustármag
2-3 db fahéj
Házi ketchup elkészítése
1. Megmossuk és feldaraboljuk a paradicsomot, megmossuk és kicsumázzuk, feldaraboljuk a paprikát. Megtisztítjuk a hagymát és négybe vágjuk, megmossuk az almát, a magházát eltávolítjuk, majd szintén négybe vágjuk. Az egészet együtt feltesszük a tűzre egy nagy fazékban.
2. A fűszerkeveréket vászonzacskóba vagy fűszertojásba tesszük, belelógatjuk a fővő zöldségek levébe.
3. Amikor minden puhára főtt, a fűszerkeveréket félretesszük, a zöldségeket átpasszírozzuk. A paradicsompasszírozó tökéletesen megfelel a célnak, de jobb híján szitán is áttörhetjük. Szükség esetén kétszer is átpasszírozhatjuk, hogy a sűrű zöldség- és gyümölcshúst minél nagyobb mennyiségben kinyerjük.
4. Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a cukrot, a pirospaprikát, sót, ecetet, újból belemerítjük a fűszereket, és időnként megkeverve megfelelő sűrűségűre főzzük. Ez akár két-három órát is igénybe vehet a nedvességtartalomtól függően. Minél sűrűbb a végeredmény, annál jobb. A főzés vége felé már figyeljünk rá, nehogy lekapjon az alja.
5. Kisebb méretű tiszta üvegekbe töltjük, pici tartósítót szórhatunk rá, lezárjuk, 5-10 percre fejre állítjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.