Zakuszka

zakuszka, szendvicskrém, evéshez való

Erdélyi étel, a neve azt jelenti: „evéshez való”. S Erdélyben valóban a zakuszka szinte minden étkezésnél jelen van. Éppúgy kenik kenyérre, mint ahogy tálalják sültekhez is.

Tulajdonképpen egy nagyon sűrűre főzött padlizsános, sárgarépás lecsóról van szó, melyhez egész télen bármikor hozzányúlhatunk, ha kellő mennyiségben helyeztük el a kamrapolcon.

Célszerű pici üvegekbe tölteni, amit egy étkezésre elhasználunk, bár felbontás után néhány napig hűtőszekrényben is jól eláll.

Zakuszka hozzávalói

½ kg kápiapaprika
½ kg pritaminpaprika vagy piros kaliforniai paprika
1 kg padlizsán
½ kg paradicsom
3 fej vöröshagyma
2 sárgarépa
20 dkg vörös vagy hagyományos lencse beáztatva (elhagyható)
2 dl olaj
2-3 babérlevél
só, bors
tartósítószer

Zakuszka elkészítése

1. A kápiát, a pritaminpaprikát és a padlizsánt sütőben vagy faszén fölött megsütjük.

2. Amíg sülnek a zöldségek, meghámozzuk a sárgarépát és lereszeljük, megtisztítjuk a hagymát, majd a megmosott paradicsommal együtt felkockázzuk. A paradicsom héját nem szükséges lehúzni, de forró vízbe mártva akár ezt is könnyen megtehetjük.

3. Meghámozzuk a sült zöldségeket, ehhez még forrón nejlonzacskóba tesszük a paprikákat, így könnyen lejön a héjuk. A padlizsán és a paradicsom héját egyébként is könnyű lehúzni, de célszerű minél hidegebb vízbe tenni előtte, hogy ne legyen túl forró a héjuk hámozáskor.

4. 2 ek. olajon megpároljuk a hagymát és a répát, majd hozzáadjuk a sült zöldségeket, a maradék olajat és a babérlevelet is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

5. Minél sűrűbbre főzzük a zakuszkát. Ha lencsét is adunk hozzá, jelentősen megkönnyítjük ezt a feladatot, illetve tartalmasabb végeredményt kapunk. A vörös lencse gyorsabban megfő, beáztatni sem kell.

6. Ha minden megpuhult, üvegekbe töltjük, kicsi olajat öntünk a tetejére, szórhatunk rá pici tartósítószert is, lezárjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. (Ha lencsével készítjük mindenképpen célszerű kevés tartósítószert is adni a krémhez, mert könnyebben megromolhat.)

7. Ebből a mennyiségből kb. 8 kis üveggel lesz.

Tipp

Gyors tésztaszószként is felhasználhatjuk akár maradék tésztára is, ha egy kis sajtot is reszelünk a tetejére, biztos lesz a siker.

 

Jó étvágyat!

 

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..