Házi sajtos kenőke kemény sajtokból

DCIM101MEDIA

A házi sajtos kenőke a hús nélküli szendvicskrémek sorát gazdagítja.


A házi szendvicskrémekben az a legjobb, hogy legtöbbször sokkal olcsóbbak bolti társaiknál, tudjuk, hogy mi van bennük, bármikor gyorsan elkészíthetőek, és így mindig van valami a hűtőben, amit a kenyérre kenhetünk. Akár melegszendvics alapjául is bevethetjük ezeket.

Nekem külön szendvicskrémes üvegem van, amit nem is használok másra, de nem is tudnék, mert mindig van benne valamilyen kenyérre való finomság.

Reggelire, tízóraira, uzsonnára, könnyű és gyors hideg vacsoraként, de vendégváráshoz is bevethetőek. Ez utóbbi esetben egy kis turbózás, egy kis kreativitás, és a legegyszerűbb kenőkével is elkápráztathatjuk vendégeinket.

A házi sajtos kenőke ízlés szerint bármilyen sajtból elkészíthető, így többféle ízvilágot is bevethetünk. Fokozhatjuk az ízvariációk sorát, ha különféle zöldfűszerekkel, köménnyel és/vagy fokhagymával ízesítjük a krémet. A hűtőben kallódó sajtdarabból is bátran elkészíthető.

A kenőkét a vaj krémesebbé teszi, és jobban is illik a sajthoz, mint a margarin, de akár el is hagyható, hiszen a kemény sajtok amúgy is kicsit zsírosak. A joghurttal bánjunk csínján, nehogy túlsavanyítsa a krémet.

Házi sajtos kenőke hozzávalói

10 dkg sajt (ízlés szerint bármilyen kemény vagy félkemény sajt, akár füstölt is lehet)
2 dkg vaj vagy margarin (elhagyható)
2-3 evőkanál joghurt
pici só
friss vagy szárított zöldfűszerek/kömény/fokhagyma (ízlés szerint, de el is hagyható)

Házi sajtos kenőke elkészítése

1.    Reszeljük le a sajtot vagy aprítsuk fel aprítógépben. A fokhagymát vágjuk apróra vagy reszeljük le, ha friss zöldfűszereket használunk, vágjuk azokat nagyon finomra, de mindezeket az aprítógépbe is betehetjük a sajttal együtt.

2.    Adjuk hozzá a puha vajat, a joghurtot és a fűszereket. Keverjük jól el egy villa vagy az aprítógép segítségével, majd kóstoljuk meg, ha szükséges, sózzuk. Vigyázzunk, mert némely sajtok igen sósak lehetnek, így elképzelhető, hogy a sajtkrém egyáltalán nem igényel sózást.

3.    Ha túl sűrűnek, keménynek tűnik a kenőke, adjunk hozzá még kevés joghurtot. A túl sok joghurt túl híggá teheti, illetve nagyon elviheti savanykás irányba a kenőke ízét, ezért amennyire lehet, bánjunk vele óvatosan.

4.    Pirítóssal, barna kenyérrel, magvas pékáruval a legfinomabb, de melegszendvics is készülhet belőle. Tálaljuk friss zöldségekkel.

 

Maradékmentés

Akár a hűtőben kallódó (többféle) sajtdarabból is bátran elkészíthető.

 

Jó étvágyat!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..