A húsvéti sárgarépás muffin természetesen nemcsak ezen a kedves tavaszi ünnepen készíthető el, de az ünnepi asztalon nagyon is helye lehet ennek a finom süteménynek, már csak a húsvéti nyúl és az ő kedvenc tápláléka apropóján is.
A sárgarépától a tésztája nehezebben szárad ki, mint az átlagos muffinoknak, így akár két-három nap múlva is puha marad, már ha marad belőle addig.
Marcipánrépával még inkább húsvéti hangulatúvá tehetjük ezt a süteményt, bár így könnyen gyanút is kelthetünk a hozzávalókat illetően. Azt viszont garantálom, hogy aki megkóstolja ezt a muffint, biztosan nem az lesz az első kérdése, hogy hogyan kerül sárgarépa a süteménybe.
Apropó, hogyan is kerül a sárgarépa a süteménybe? Nem kell megijedni a sárgarépától, hiszen ez a zöldség önmagában is édeskés, így nagyon is jól illik egy édes süteménybe, a muffin pedig egyáltalán nem lesz tőle sárgarépa ízű. Annyi a titok, hogy nagyon finomra kell reszelni, tehát ne spóroljunk időt a nagyobb lyukú reszelővel, sőt ebben az esetben kivételesen a konyhai aprítógépet sem ajánlom a répa „reszeléséhez”.
Húsvéti sárgarépás muffin hozzávalók
25 dkg sárgarépa
1 (bio) citrom reszelt héja
pár csepp citromlé
20 dkg finomliszt
2,5 tk. sütőpor
0,5 tk. őrölt gyömbér
15 dkg darált csonthéjas (pl. mogyoró, dió, akár vegyesen is)
1 tojás
15 dkg cukor
1 dl étolaj
2 dl tejföl (vagy joghurt)
a tetejére
15 dkg porcukor
2-3 ek. citromlé
12 db marcipánrépa (elhagyható)
a sütőformához
zsiradék vagy muffinpapírok, szilikon muffinformák, ami éppen rendelkezésünkre áll
Húsvéti sárgarépás muffin elkészítése
1. Megmossuk és megtisztítjuk a sárgarépát, majd apró lyukú reszelőn finomra reszeljük. Egy kevés citromlevet csepegtetünk rá, és hozzákeverjük a citromhéjat.
2. A sütőt előmelegítjük. A lisztet összekeverjük az átszitált sütőporral, majd a reszelt répával, a gyömbérrel és a darált csonthéjassal.
3. Egy másik tálban a tojást felverjük, hozzáadjuk a cukrot, az olajat, a tejfölt és jól kikeverjük. Hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd könnyedén egyneművé keverjük.
4. A sütőformát kiolajozzuk vagy muffinpapírokat teszünk a mélyedésekbe, és kb. kétharmadig töltjük a mélyedéseket a tésztával.
5. Nagyjából 20-25 percig sütjük 180 fokon (3. fokozat) tűpróbáig. Közben a citromlével a porcukorból sima mázt keverünk.
6. A megsült muffinokat 10 percig pihentetjük, majd rácsra szedve kihűtjük. A mázt átkeverjük, majd a kihűlt muffinok tetejét a mázba mártjuk, és ízlés szerint marcipánrépával díszítjük.
Tipp
Különleges alkalmakra mascarponés krém is kerülhet a tetejére. A krémet kétféleképpen is elkészíthetjük.
1. Verjünk fel 5 dl tejszínt kemény habbá, adjunk hozzá 20 dkg mascarponét és 4 evőkanál cukrot, óvatosan keverjük egyneművé, majd kenjük a krémet a kihűlt muffinok tetejére.
2. 25 dkg mascarponét keverjünk el 1 dl tejföllel, 10 dkg cukorral, 2 ek. citromlével és 1 citrom reszelt héjával, majd vonjuk be a krémmel a muffinokat.
Jó étvágyat!
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.