Töpörtyűs pogácsa – hagyományos recept

Töpörtyűs pogácsa, tepertős pogácsa

Ez a töpörtyűs pogácsa egy nagyon régi és hagyományos recept alapján készül, az eredeti változatban kemencében sül, de egy egyszerű gázsütőben készítve is nagyon-nagyon finom végeredményt kóstolhatunk majd.

Egy olyan péktől kaptam a receptet úgy két évtizede, akinek a családja sok generáció óta a pék szakmában tevékenykedett, s aki hagyományosan kemencében sütötte a finomságait, de meg kell mondjam, hogy az én egyszerű gázsütőmből is hihetetlenül finom pogácsákat varázsoltam elő ennek a receptnek a segítségével már akkor is, amikor a konyhában még nem sok tapasztalattal rendelkeztem.

Készülhet hajtogatással vagy anélkül is. A hajtogatástól leveles lesz a pogácsa, ám ebben az esetben a tésztához a zsírt és a töpörtyűt hajtogatáskor kenjük a tésztára.

A dagasztás idején ne spóroljunk, dolgozzunk ki jól a tésztát, hiszen ez a kelt tészta egyik lelke.

Kiváló reggeli, tízórai vagy uzsonna válhat belőle, de vendégváráshoz is ideális. Frissen, még kissé langyosan a legfinomabb, de kihűlve is bőven felveszi a versenyt a pékségek legfinomabb pogácsáival is.

 

Töpörtyűs pogácsa hozzávalói

1 kg finomliszt
10 dkg disznózsír (vagy margarin)
kb. 20 dkg töpörtyű
5 dkg friss élesztő
3 dkg só
5 dkg cukor
6-7 dl tej

kenéshez
sós víz (1 tk. só fél deci vízben elkeverve)

 

Töpörtyűs pogácsa elkészítése

1.    A tej feléből, az élesztőből és a cukorból kovászt készítünk, meleg helyen hagyjuk megkelni.

2.    Közben a töpörtyűt megdaráljuk, a lisztet egy nagy tálba szitáljuk.

3.    a. Hajtogatással: A liszthez adjuk a kovászt, a sót és annyi tejet, hogy se lágy, se kemény, formázható tésztát kapjunk, és alaposan kidagasztjuk, majd konyharuhával letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk, rákenjük a zsír harmadát, és rászórjuk a tepertő harmadát. Összehajtjuk, kinyújtjuk, majd rákenjük a maradék zsír felét és megszórjuk a maradék tepertő felével, ismét összehajtjuk és kinyújtjuk. Majd a maradék zsírral is megkenjük, rászórjuk a maradék tepertőt, ismét hajtás és nyújtás következik, a végén kb. kétujjnyi vastagságú tésztát kell kapjunk.

b. Hajtogatás nélkül: A liszthez adjuk a sót, a tepertőt, a zsírt, a kovászt és annyi tejet, hogy se lágy, se kemény, formázható tésztát kapjunk, alaposan kidagasztjuk, konyharuhával letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát kétujjnyi vastagra nyújtjuk.

4.    A kinyújtott tésztát bevagdaljuk (vonalkázzuk), sós vízzel lekenjük, tetszés szerinti méretű és formájú pogácsákat szaggatunk. (A hajtogatott tésztát célszerű szögletes formára vágni, mert a kör alakú szaggatás után visszamaradt tésztafoszlányokból már igen nehézkesen tudunk leveles pogácsákat készíteni. Esetleg a visszamaradt részeket összegyúrhatjuk és egyszerűen kiszaggathatjuk.)

5.    240 fokon kb. 15 perc alatt megsül, de kemencében sütve az igazi.

 

Tipp

Ha a tepertő már nem friss, kissé megszikkad és nem szívesen fogyasztja a család, kiváló tepertős pogácsa készíthető belőle.

 

Jó étvágyat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .