Igazi tavaszi, kora nyári leves, ha friss, zsenge karalábéból készítjük. De a karalábéleves egész évben készíthető, ha sikerül nem túl fás példányokat beszereznünk. Ha nyersen enyhén fás, aggodalomra semmi ok, főzés közben megpuhul, emiatt nem kell aggódni.
Tavasszal már nagyon ki vagyunk éhezve a friss zöldségekre, ilyenkor igyekszünk minél többet beépíteni étkezéseinkbe ezekből. A karalábé is sokféleképpen felhasználható. Ez az egyik mód.
Karalábéleves hozzávalói
1 fej karalábé
1 szál sárgarépa vagy 1-2 szem burgonya (ízlés szerint)
1 kis fej vagy egy fél fej vöröshagyma, de akár az újhagyma szára is tökéletes
kevés petrezselyemzöld
só
ételízesítő (elhagyható)
pirospaprika
tálaláshoz tejföl (elhagyható)
sűrítéshez
2 ek. kukoricaliszt (esetleg zabpehelyliszt vagy rizsliszt) kevés vízben elkeverve vagy
egy szem közepes főtt burgonya pürésítve (a levesben is főzhetjük) vagy
0,5 ek. olaj és 1 ek. liszt rántásnak elkészítve vagy
A levesbetét lehet ízlés szerint csipetke, galuska vagy tészta.
Karalábéleves elkészítése
1. Felteszünk egy kisebb fazékban kb. fél liter vizet forrni.
2. A karalábét és a sárgarépát vagy burgonyát (vagy mindkettőt) meghámozzuk, megmossuk, ízlés szerint kis kockákra, karikákra, félkarikákra, stb., felaprítjuk. A hagymát megtisztítjuk.
3. A zöldségeket a vízbe tesszük, sózzuk, esetleg ételízesítőt is adunk hozzá. Ez utóbbi esetben vegyük figyelembe az ételízesítő esetleges sótartalmát. Egészben adjuk hozzá a hagymát is.
4. Ha megfőttek a zöldségek, beletesszük az ízlés szerinti levesbetétet, ízlés szerint sűrítjük, hozzáadjuk a pirospaprikát és az apróra vágott petrezselymet, majd jól kiforraljuk.
5. Aki szereti, tejföllel is gazdagíthatja.
Jó étvágyat!
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.