Ételek sűrítésének titkai

Liszt
Liszt

Ismerjük meg az ételek sűrítésének titkait. A rántás készítésének leírásakor már említettem, hogy gyerekkoromban fő sűrítőként a rántást használtuk. Ezen túlmenően a habarás és a hintés volt még használatos. Azóta sokat változott a konyhák világa, újabb, olykor egészségesebb sűrítési módon kerültek előtérbe.

Rántás

Aztán az első rántásom tökéletesre sikerült. Kezdők szerencséje, ugyanis a következő néhányról már nem mondhatom el ugyanezt. De az ember belejön mindenbe némi gyakorlással. S mire belejöttem, beköszöntött az életembe az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás. S ezzel együtt a rántás kiköltözött a repertoáromból. A rántás készítéséről bővebben itt írtam.

Hintés

A hintést szinte nem is használom. Két variációban létezik. Az egyik az, amikor a zsiradékon megdinsztelt hagymát megszórjuk liszttel, jól összekeverjük, esetleg kicsit meg is pirítjuk, mint egy rántást, majd felengedjük vízzel, s ehhez adjuk az étel többi hozzávalóját, majd így együtt főzzük észre az ételt. Nem tartom túl szerencsés megoldásnak, mert nagyon vigyázni kell, nehogy leégjen az étel.

A másik, amikor már a kész étel tetejét hintjük be liszttel, majd jól belekeverjük és beleforraljuk az ételbe. Ezt jól kivitelezni valódi mutatvány, nagyobb eséllyel lesz csomós.

Habarás

A habarás talán a legegyszerűbb sűrítési forma. Tejbe, tejfölbe vagy tejszínbe keverjük a lisztet, a hőkiegyenlítés érdekében ehhez a keverékhez adunk az ételből egy-két evőkanálnyit, jól elverjük, majd hozzáadjuk az ételhez. Folyamatosan kevergetve jól kiforraljuk, nehogy lisztes íze maradjon az ételnek.

Vizes habarás
Vizes habarás

az ételek sűrítésének titkai Napjainkban…

Száraz rántás

A száraz rántás lényege, hogy a lisztet megpirítjuk ugyan, de zsiradék nélkül, így egészségesebb lesz, mégis kap egy rántásra emlékeztető ízvilágot. Ehhez is adhatunk fokhagymát, hagymát és/vagy pirospaprikát, mint a normál rántáshoz. Vízzel felhígítva csomómentesre keverjük, hőkiegyenlítés után adjuk az ételhez.

Vizes habarás

Tulajdonképpen rántás helyett használom. Ugyanúgy készül, mint a tejes, tejfölös, tejszínes habarás, a különbség annyi, hogy a lisztet vízzel keverjük el. Kukoricalisztből, rizslisztből vagy étkezési keményítőből a legpraktikusabb elkészíteni, mivel ezek könnyen csomómentesre keverhetők, de készülhet zabpehelyliszttel, teljes kiőrlésű vagy bármilyen más liszttel is. Hőkiegyenlítés után mehet is az ételbe.

Burgonyával is sűríthetünk
Burgonyával is sűríthetünk

Burgonyás sűrítés

Ezt a sűrítési módot krémleveseknél a legegyszerűbb alkalmazni, amikor a krémleves alapjául szolgáló zöldségekkel együtt megfőzzük a burgonyát is, majd együtt pürésítjük az egészet.

Ugyanakkor használhatjuk levesek, főzelékek sűrítéséhez is. Ebben az esetben a burgonya megfőzhető az ételben is, de akár külön is, ez leginkább a többi hozzávaló főzési idejétől függ. Ha megfőtt a burgonya, botmixerrel vagy aprítógépben pürésítjük, majd hozzáadjuk az ételhez, ismét felforraljuk. Egy családi mennyiségű leveshez kettő, főzelékhez akár négy-öt burgonyára is szükség lehet.

Saját alapanyaggal sűrítés

Ez a sűrítési mód főként főzelékeknél jöhet számításba. Megfőzzük a zöldségeket, azok egy részét kivesszük és pürésítjük, majd visszatesszük az ételbe és felforraljuk.

Természetes zselésítők

Az agaragar és a pektin inkább zselésítenek, ugyanakkor desszerteken kívül az agaragart levesek sűrítéséhez is szokták használni, főként a távol-keleti konyhában. A többi sűrítőanyag már inkább csak az élelmiszeriparban használatos.

A teljesség igényével próbáltam összeszedni a legfontosabb és leggyakrabban használt sűrítési módokat, ugyanakkor a konyhaművészet is folyamatosan változik, így bármikor előállhat újabb meglepetéssel ezen a téren is.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .