Kenyérsütőgép használata

kenyérsütőgép használata

A kenyérsütőgép használata pofonegyszerű, és nem csak ínycsiklandó kenyereket süthetsz vele, tehát itt az ideje, hogy beszerezz egyet, vagy levedd a polcról a meglévőt, és elkezdd használni.

Szereted a frissen sült kenyér illatát? Gyakran sütsz kelt tésztákat? Szeretitek az egyszerű süteményeket? Nálad is árválkodik egy kenyérsütőgép a polcon? Esetleg vennél egyet, de félsz attól, mi lesz, ha mégsem tudod megfelelően (ki)használni?

Hogy valóban elégedett lehess a kenyérsütőgépeddel és a végeredménnyel, érdemes néhány dologgal tisztában lenned, ezekről lesz szó a következőkben:

 1. Milyen kenyérsütőgépet válassz?
 2. A kenyérsütőgép használata: a gép beállításai
 3. A kenyérsütőgép használata: apró trükkök
 4. Jó receptek kenyérsütőhöz
 5. Alapanyagok
 6. A lisztek
 7. Érvek a kenyérsütőgép használata mellett

1. Milyen kenyérsütőgépet válassz?

Nagy a választék, nem könnyű kiválasztani a megfelelőt. Fontos, hogy jó minőségű gépet vegyél. Hogy mi számít jó minőségnek, az még csak nem is feltétlenül márkafüggő. Ha ránézésre nem gagyi a kialakítás, és masszívnak is tűnik a gép, akkor nagy eséllyel megfelelő lesz a minősége. Meghibásodási lehetőség persze mindig akad, de egy gagyi gép talán egy évet sem bír ki.

Gondold át, hogy mi mindenre szeretnéd használni. Egy túl olcsó kenyérsütőtől valószínűleg nem várhatunk túl sokat semmilyen szempontból. Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy teljesen felesleges megvenni egy méregdrága gépet, amin rengeteg program található, miközben csak heti egy-két fehér kenyeret szeretnénk sütni.

Többféle kenyérsütőgép létezik, többféle program és beállítás közül lehet válogatni. Ha fontos számodra, hogy bizonyos fajta kenyeret meg tudj sütni (például gluténmentes), vagy kenyérsütésen kívül másra is szeretnéd használni (például tésztakészítés), érdemes ellenőrizni, hogy a kiválasztott gép tudja-e mindazt, amire szükséged van.

Az előbb említett gluténmentes kenyérsütési lehetőségen kívül sokféle program létezik. A legalapvetőbb, és a legtöbb gépen megtalálható a normál program mellett a fehérkenyér, a korpás vagy teljes kiőrlésű kenyér (barna kenyér), a kalács (vagy cukrozott, édes kenyér) programok. De létezik csak sütés, csak tésztakészítés (kézi formázású kelt tésztákhoz), süteménysütés (sütőporos süteményekhez), lekvárfőzés (gyümölcsfeldolgozó funkció), gyors, extra gyors és más programok is.

Ezen túlmenően választhatsz egylapátos, kétlapátos gépet is, ami nem csak a keverőlapátok számában jelent különbséget.
A kétlapátos gépekkel általában nagyobb kenyerek is süthetőek (ez a tartály méretétől függ), a nagyobb kenyerek kidolgozottsága jobb lesz a kétlapátos keverés által, a végeredmény pedig vekni formájú.
Az egylapátos gépben készülő kenyér inkább fölfelé hosszúkás formájú, mint az olaszok karácsonyi süteménye, a panettone, és kb. 750 grammos kenyerek sütésére a legalkalmasabb. Nekem volt kétlapátos is, jelenleg egylapátosat használok.

Ha nagyobb, 1 kilós kenyereket szeretnél sütni, mindenképpen jobb, ha nagy tartállyal rendelkező kétlapátos gépet választasz, amellyel nagyobb méretű kenyerek süthetőek.

Sajnos minden gépnek vannak meghibásodási lehetőségei, kenyérsütő esetén ezek a problémák elsősorban a lapátok környékén keletkeznek, hiszen itt van a legnagyobb igénybevételnek kitéve.

Vannak levehető tetejű kenyérsütők. Ez legfeljebb tisztításkor jelent segítséget, ugyanis sütés közben nem szabad nyitogatni (pláne nyitva hagyni) a gép tetejét, ha nem akarsz összeesett végeredményt.

A tetőn lévő „ablak” segítségével ellenőrizni tudjuk a készülő kenyeret anélkül, hogy kinyitnánk a gépet. A kelt tésztáknak nem tesz jót a huzat vagy légmozgás, szóval ha nem szükséges, ne nyitogasd, inkább csak „kémlelj”.

Az egyik leghasznosabb funkció a gépen az időzítő. Nem tudom, hogy létezik-e egyáltalán időzítő nélküli kenyérsütőgép, de ha elfogadsz egy tanácsot, mindenképpen időzítős gépet válassz, nem fogod megbánni. A késleltetett indítás garantálja, hogy akkorra készüljön el a kenyerünk, amikorra szeretnénk, akár reggel kenyérillatra ébredhetünk, vagy este friss kenyeret kínálhatunk a vacsorához.

A legtöbb gépen beállítható a súly (kenyérméret), illetve a kenyér színe (sültség mértéke) is. Előbbi akkor nagyon fontos szempont, ha a kenyér méretét illetően is vannak elképzeléseid, utóbbi funkció szinte minden gépen megtalálható.

A működést jelző lámpa és/vagy hang a program egyes fázisaiban, illetve a lejártakor jelez. Ez akkor lehet fontos, ha olyan kenyereket sütsz, amelyekkel bármi tennivaló akad, például be szeretnéd vagdosni vagy meg szeretnéd szórni a tetejét.

A melegentartó funkció hasznos, ha mindenképpen friss, meleg kenyeret szeretnénk kivenni a gépből, de nem biztos, hogy pont a kenyér elkészültekor lesz szükség a kenyérre. Azzal azért érdemes tisztában lenni, hogy a melegentartás közben a kenyér tulajdonképpen egy párás közegben marad, így a héja kissé megpuhul, nem lesz ropogós, az alja a kelleténél jobban át is nedvesedhet.

Egyes gépeken van áramszünet elleni védelem, amely rövid áramszünet esetén biztosítja, hogy tovább folytatódjon a kenyérkészítés folyamata. Ha nem megbízható az áramellátás a lakóhelyeden, érdemes ezt a szempontot is figyelembe venni.

Egy érdekesség. A jelenleg kapható kenyérsütők programszáma 7 és 37 program között mozog. Nyilván a 37 programos tudja a legtöbbet, ennek nagyjából fele kenyérprogram és fele tésztaprogram. Nem vagyok benne biztos, hogy ezt egy átlag háztartás ki tudja használni, mégis meglepő lehet, hogy a 7 programos drágább, mint a 37 programos.

Tehát érdemes alaposan szétnézni az egyébként igen nagy kínálatban, hogy valóban azt vedd meg, amire szükséged van, és végül megelégedéssel használhasd.

2. A kenyérsütőgép használata: a gép beállításai

A beállításokat a gép kijelzőjén tudod figyelemmel kísérni.

Az időzítő beállítása általában nagyon egyszerű, nem kell azzal foglalkozni, hogy mennyi idő alatt fut le a program, csak arra kell koncentrálni, hogy mikorra készüljön el a kenyér. Ha most este 8 óra van, és holnap reggel 7-re szeretnél kenyeret, akkor beállítod a megfelelő programot, méretet, színt, illetve azt, hogy 11 óra múlva készüljön el, a többit a gép intézi. Az én gépemen 10 percenként lehet léptetni az időzítőt egy gomb segítségével. (Azért olvasd el a gép használati utasítását, de nem hiszem, hogy bármelyik gépnél is másodfokú egyenletet kellene megoldani az időzítés beállításához.)

A legtöbb kenyérsütőnél szintén egy gomb megnyomásával a kenyér méretét is szinte biztosan tudjuk állítani legalább két méretben. Erre azért is érdemes odafigyelni, mert a különféle méretekhez más sütési idők tartoznak.

Általában egy másik gomb megnyomásával a kenyér színét is be lehet állítani a világostól a közepesen át a sötétig. Hát igen, vannak, akik a boltban is a „sületlen”, világos színű kenyeret keresik, és vannak, akik szerint csak a barna van rendesen megsülve. Tehát ez teljes mértékben ízlés dolga, a sütési időben pedig mindössze pár perc különbséget jelentenek a különféle színek. Nekem eddig minden receptnél megfelelőnek bizonyult a közepes szín.

Ám a legfontosabb beállítás magára a kenyér fajtájára vonatkozik. Itt lehet talán a legnagyobbat tévedni. Ha rossz programot választunk, nem feltétlenül lesz ehetetlen a kenyér, de lehet, hogy túl tömör lesz, nem kel meg eléggé, vagy épp ellenkezőleg, túlkel, esetleg a sütési idő sem lesz teljesen megfelelő, és kicsit sületlen vagy túlsült lehet a végeredmény.

A programokat általában számok jelölik, és addig kell a programválasztó gombot nyomogatni, amíg ezt a szám megjelenik a kijelzőn.

Alapesetben egy normál, egy fehérkenyér és egy teljes kiőrlésű kenyér programból biztosan választhatunk, és a legtöbb háztartásban ez körülbelül elég is.

A normál vagy alapkenyér programon legtöbbször rétesliszttel vagy sima liszttel (finomliszttel), illetve kenyérliszttel készült kenyerek süthetőek.

A fehérkenyér vagy francia kenyér programon finomlisztes kenyértészta esetén laza, könnyű kenyereket kapunk végeredményként.

A teljes kiőrlésű vagy korpás kenyér program a nehéz, korpás, teljes kiőrlésű lisztekből készülő kenyerek sütésére alkalmas.

Az édeskenyér vagy kalács program kifejezetten édes kelttészták, édes kalácsok, sütésére való, tényleg nagyon finom kalács lesz a végeredmény.

Az én gépemen további programok is találhatók:

A gyors kenyér program talán furcsa lehet, pláne az extra gyors, hiszen a jó kenyér egyik titka a jó kidolgozottság, a megfelelő kelesztés, és ugyebár mindkettőhöz idő kell. Aztán pedig még meg is kell sülnie a kenyérnek. Mindamellett próbáltam már ezeket a programokat, és nem mondanám, hogy csalódást okoztak. Nyilván nem jó bármilyen kenyértípushoz, de a könnyen és gyorsan megkelő fehérkenyerek esetén jól jöhet egy ilyen program is, ha tényleg extra gyorsan lenne szükségünk házi kenyérre.

A tészta programmal pizzatésztát vagy más kelt tésztát készíthetsz, melyet később kézi formázás után sütőben lehet megsütni.

A sütés program a kenyerek vagy kalácsok, sütemények utánsütéséhez használható. Ezt a programot még sosem használtam, mert jó programválasztás mellett nem hiszem, hogy erre szükség lehet, de persze sosem lehet tudni.

A szendvics nevű programmal pedig lazább szendvicskenyerek készülhetnek. Gyanítom, hogy ez a program helyettesíthető a fehérkenyér programmal. Bár ezt még nem próbáltam, ugyanis pont azt szeretem a legjobban a kenyérsütőben sült kenyerekben, hogy nem olyan „felfújt” lesz a végeredmény (még fehér kenyér esetében sem), mint a bolti kenyereknél. Bár ahogy most ezt leírtam, kíváncsi lettem, hogy mit tudhat ez a program.

Ha gluténérzékeny családtagunk van, rengeteget spórolhatunk a házilag sütött kenyérrel, így ebben az esetben mindenképpen célszerű a gluténmentes kenyér programmal rendelkező kenyérsütő beszerzése. Ha már van kenyérsütőd, és időközben derült ki, hogy szükség lenne ilyen programra, elvileg a teljes kiőrlésű, esetleg a normál kenyér programmal is hasonló eredményt érhetsz el, de ezt még sosem próbáltam, szóval ne vedd készpénznek.

Ha szűkös a programkínálat a kenyérsütődön, akkor sincs probléma, ahogy a fentiekből is látod, a legtöbb különleges program helyettesíthető más programmal is.

Ha többféle lisztből készül egy kenyér, érdemes annak megfelelően programot választani, hogy melyik lisztféléből a legtöbb van a kenyérben. Ez alól talán egyetlen kivétel a fehérkenyér program, ezt valóban csak finomlisztes, réteslisztes, kenyérlisztes kenyerekhez használd. Ha kisebb mennyiségben más lisztet is keversz ezekhez, jobb választás lesz a normál vagy alapkenyér program.

3. A kenyérsütőgép használata: apró trükkök

A receptben megadott mennyiségeket mindig pontosan tartsd be. Az olyan hozzávalókkal esetleg „csalhatsz” egy picit, amelyeknek nincs közvetlen hatása a tészta állagára (vagyis nem pornemű és nem folyadék), mint a darabosabb magvak vagy aszalt gyümölcsök, esetleg a sajt.

A kenyeret könnyebben emészthetővé (nem mellékesen finomabbá) teheted, ha egy kb. fél ökölnyi összetört főtt burgonyát adsz a liszthez.

Minden receptben helyettesítheted a vizet íróval vagy kefirrel, joghurttal, amitől tovább friss marad a kenyér. Ez akkor is jó megoldás, ha az eredeti recept szerint készült kenyér esetleg élesztőízű lenne.

Első használat előtt

Lágy mosogatószerrel öblítsd el a formát és a dagasztókart/dagasztókarokat. A tapadásmentes bevonat tartósságát elősegítheted, ha első használat előtt vékonyan bekened a tartály belső falát hőálló zsiradékkal, majd tíz percre beteszed a gép sütő programjába (esetleg a tűhelyed sütőjébe), majd ha langyosra hűlt, konyhai törlővel letörlöd róla a felesleges zsiradékot. Ezt a műveletet érdemes a későbbiekben is időnként megismételni.

A kenyérsütő tisztítása

A kenyérsütőgép semmilyen különleges tisztítást nem igényel. Az áramtalanított készüléket kívülről egy nedves ronggyal áttörölheted, a belsejéből egyszerűen szórd ki az esetleg belehullott morzsákat, ha szükséges, nedves ronggyal ezt is kitörölheted.

A tartályt elegendő meleg vízzel átöblíteni, a rátapadt kenyérmaradványokat puha ronggyal tudod letörölni. Szükség esetén a tartály tisztításához enyhe mosogatószert használj. Ha beleragadt a keverőlapát a tartályba, próbáld mielőbb kiszedni, amikor már nem túl forró. Ha nem jársz sikerrel, tölts a tartály aljába meleg vizet, ami fellazítja az odasült tésztát, így már könnyen ki tudod venni a keverőlapátot.

A kenyérsütőt ne merítsd soha vízfürdőbe, ne tedd folyó víz alá, és ne használj a tisztításához erős vegyszereket, maró, dörzsölő anyagokat, fém eszközöket. A tartályra is ugyanez vonatkozik azzal a kivétellel, hogy a belsejét átöblítheted folyó víz alatt, viszont a külsejét csak nedves ronggyal töröld át.

Ha nagyon megkelt a kenyér, és esetleg belefolyt a gép belsejébe, óvatosan távolítsd el az odasült tésztát, ha szükséges, akkor nedves ronggyal lazítsd fel a maradványokat, majd töröld tisztára.

A gép tárolása

A sütés után hagyd lehűlni a gépet, közben hagyd nyitva a gép fedelét, hogy kiszellőzhessen, kiszáradhasson. Szükség esetén tisztítsd meg. Tároláskor helyezd vissza a tartályt, és csukd le a kenyérsütő tetejét.

A sütőforma feltöltése

A megfelelő végeredményhez az sem mindegy, hogy milyen sorrendben és hogyan adagolod a sütőformába a hozzávalókat.

Először a folyadéknemű hozzávalókat (víz, tej, joghurt, kefir, író, olaj, olvasztott margarin, vaj, méz stb.), majd a száraz hozzávalókat (liszt, magvak, fűszerek, egyéb ízesítők stb.) kell a tartályba tölteni.

Az élesztő mindig a liszt tetejére kerül, hogy véletlenül se érintkezzen a folyadékkal.

A só és a cukor kerülhet a folyadékba, illetve a liszt tetejére is. A liszt tetejére tett cukor és só esetén ügyelni kell rá, hogy ne érintkezzenek az élesztővel. Ez a legegyszerűbben úgy kivitelezhető, ha mindegyiket külön sarokba teszed.

A recept nem adja meg, hogy milyen programot válassz a sütéshez

Ne ess kétségbe. A legtöbb kenyérhez a normál program megfelelő választás. Ha csak finomlisztet vagy fehér kenyérlisztet tartalmaz a tészta, és szeretnél könnyedebb fehérkenyeret sütni, választ a fehér kenyér programot, ha pedig „nehezebb” lisztekkel dolgozol (teljes kiőrlésű lisztek, zabliszt, rozsliszt), akkor leginkább a teljes kiőrlésű programmal érhetsz el jó eredményt.

A kenyér közepe behorpad

Tapasztalataim szerint ez abszolút esztétikai probléma, a kenyér ízén, állagán, minőségén semmit nem változtat.

Ha mégis zavar, akkor az okokat a következőkben keresheted: alacsony a liszt sikértartalma, nedves a liszt, sok vizet használtál vagy túl meleg vizet használtál. A vízzel kapcsolatos probléma megoldása egyértelmű, a liszt minőségét pedig kb. 1 evőkanálnyi sikér hozzáadásával javíthatod.

Probléma lehet még, ha az utolsó kelesztés után felnyitod a gép tetejét. Ha bármi tennivaló akad a kenyérrel, a dagasztás ideje alatt tudsz hozzáadni lisztet vagy vizet, ha szükségesnek tűnik, illetve az utolsó kelesztés előtt tudod bevagdosni a kenyér tetejét vagy magvakat rászórni. Ha ezt később teszed meg, össze fog esni a kenyér. A legtöbb gép hangot is ad a különböző műveleteknél, illetve a programok leírásában is tájékozódni tudsz a fenti műveletek megfelelő időpontjáról.

Eldolgozatlan marad a tészta

Ha egyébként megfelelő sorrendben raktad a sütőformába a hozzávalókat, akkor valószínűleg beragadt a lapát, vagy sajnos előfordulhat, hogy a lapát forgatását végző alkatrész hibásodott meg.

Nagyon bosszantó, én is jártam már így, amikor a kétlapátos gépemnél a fele kenyeret ki kellett dobnom, mert az egyik fele szépen elkészült, a másik fele helyett viszont egy sült csirizt találtam a gépben. Ha időben felfedezed a problémát, vagyis a sütés kezdete előtt észreveszed, hogy nem keverte el a tésztát a gép, még közbe tudsz avatkozni. Viszont szerelőre mindenképpen szükséged lesz.

Az első kenyér elkészülte után rögtön szeretnél egy másikat is sütni

Ebben az esetben előfordulhat, hogy még túl meleg a gép. Az én gépemen ilyenkor nem lehet újabb programot elindítani, amíg le nem hűl a gép kelesztési hőmérsékletre. (Kivétel ez alól a csak sütés program, amit ugye még sosem használtam) A lehűlés ideje nagyjából fél óra. Ha tudod, vidd hűvösebb helyre a gépet, illetve mindenképpen hagyd nyitva a tetejét (ez amúgy is ajánlott sütés után, hogy kiszellőzhessen a gép), így hamarabb visszahűl a megfelelő hőmérsékletre.

A kenyér nem jön ki a sütőformából

Ilyenkor a kenyér fennakad a dagasztókampón. Állítsd fejjel lefelé a sütőformát, így általában pár perc elteltével magától is kicsúszik a kenyér. Meggyorsítható a folyamat, ha (óvatosan, mert nagyon forró) megmozgatod a dagasztókampó hajtótengelyét a sütőforma alján.

Áramszünet

Áramszünet esetén a legtöbb gépnél a program leáll, és sajnos nem is indul automatikusan újra az áramszünet befejeztével. Vannak gépek, amelyekben beépített védelem van, így pár percig tartó áramkimaradást gond nélkül átvészel a gép. Ha megbízhatatlan az áramellátás, érdemes ezt a szempontot is figyelembe venni a választáskor.

Ha nincs ilyen beépített védelem, akkor kézi vezérléssel újra kell indítani a programot, de ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha a program még nem jutott túl a keverési-dagasztási fázisnál.

Ha már megkezdődött a kelesztés vagy sütés, akkor sajnos újra kell kezdeni az egészet. Esetleg menthető a kenyértészta, ha hagyod megkelni a tésztát, majd megsütöd a sütőben. (Azt nem tudom, és még sosem próbáltam, hogy a kenyérsütőgép sütő programja alkalmas-e ilyen esetben a készre sütésre, és mivel egyik gépem leírásában sem találtam ilyen jellegű utalást, ezt most tényleg csak nagyon zárójelben és elgondolkodva jegyeztem meg.)

4. Jó receptek kenyérsütőhöz

A kenyérsütő használati utasításában is találsz recepteket, de az interneten is bőven válogathatsz. A jó kenyérreceptnek nincs ismérve, ezért jobb, ha olyan weboldalakról válogatsz, ahol kipróbált recepteket találsz.

Az én kipróbált kenyérsütős kenyérreceptjeimet itt éred el egy helyen.

Vedd figyelembe, hogy a kenyértészta az élesztő miatt egy „élő” alapanyag, a végeredményt nagyban befolyásolja az alapanyagok minősége, hőmérséklete, a helyiség hőmérséklete és páratartalma. Kicsit más lehet a végeredmény, ha azonnal sütöd a kenyeret, vagy ha időzítőre állítod.

Fentiek miatt a legjobb receptek is változó végeredményt adhatnak. Ettől azonban ne ijedj meg, mert a végeredmény így is finom lesz. Ráadásul némi gyakorlattal és odafigyeléssel az esetleges tökéletlenségek is többnyire kiküszöbölhetőek.

Tehát előfordulhat, hogy magasabb lesz a kenyér, lehet, hogy alacsonyabb, esetleg behorpad egy kicsit a teteje. Viszont a jó receptek garantálják, hogy így sem lesz ehetetlen (például sületlen vagy kőkemény), tehát a kicsit tökéletlen külső mögött mindig egy finom kenyeret kapsz végeredményként.

Készen is vásárolhatsz különféle lisztkeverékeket, ezekhez már csak vizet kell adni, így jóval kényelmesebb a használatuk, nekem is mindig van itthon. Cserébe viszont kicsit drágábbra jön ki a kenyér, mintha te mérted volna ki az összetevőket. A mindig egyforma kinézetű és méretű kenyér itt sem garantálható, a fentiekben leírtak ezekre a lisztkeverékekre is vonatkoznak.

5. Alapanyagok

A sikeres kenyérsütéshez fontos az alapanyagok minősége, receptekben megadott mennyisége is.

A hozzávalók frissességére érdemes ügyelni, lejárt szavatosságú alapanyagokból nem valószínű, hogy jó kenyeret tudsz sütni. Ez különösen vonatkozik az élesztőre.

Apropó élesztő. A kenyérsütéshez használhatsz szárított tasakos élesztőt és friss élesztőt is. Időzített programokhoz jobb választás a szárított élesztő, ha azonnal sütöd a kenyeret, akkor jobb lehet a friss (de a szárítottal is tökéletes lesz a végeredmény).

Ügyelj rá, hogy a recepteben megadott élesztőmennyiségeket ne keverd össze szárított vagy friss élesztő esetén. A szárított élesztőből fél kiló liszthez 6-7 grammra, míg friss élesztőből 30-40 grammra is szükség lehet. (7 gramm szárított élesztő 35 gramm frissnek felel meg.)

Ha rendszertelenül sütsz kenyeret, és problémát okoz a friss élesztő, egyszerűen fagyaszd le. Még fagyasztás előtt vágd félbe az élesztőkockákat, hogy szükség esetén kisebb adagot is könnyen elő tudj venni. Az élesztőkockákat tedd egy visszazárható tasakba, és tedd a fagyasztóba. Ha sütni szeretnél, vedd ki az élesztőt, 10-15 perc alatt hűvösebb konyhában is kienged, ezt követően ugyanúgy használhatod, mintha nem lett volna lefagyasztva. Nem probléma, hogy kiolvadás közben folyóssá válik, ettől még nincs semmi baja, és ugyanúgy fogja tenni a dolgát.

Fontos, hogy az élesztő, a só és a cukor a sütés előtt ne keveredjen egymással, főként időzített sütés esetén. A só meggátolja az élesztőt, hogy végezhesse a dolgát, a cukor pedig elkezdi megkeleszteni az élesztőt, és egyik folyamat sem előnyös a dagasztás megkezdése előtt.

Ha rozsliszttel sütöd a kenyeret, élesztő helyett kovászra lesz szükséged. Ez szárított formában is beszerezhető, vagy elkészítheted magad is.

A vaj, margarin és tej elsősorban az ízt befolyásolják, helyettük használható olaj és víz is.

A joghurt, kefir, író javítja a kenyér állagát és eltarthatóságát. A receptekben szereplő víz és a tej is helyettesíthető ezek valamelyikével.

A megadott cukormennyiséget körülbelül húsz százalékkal csökkentheted, hogy világosabb és vékonyabb héjú kenyeret kapj végeredményként. Ha a cukrot mézzel helyettesíted, vékonyabb és puhább lesz a kenyér héja. (A mesterséges és természetes édesítőszerek, cukoralkoholok nem szolgálnak táplálékul az élesztőnek, így ezek nem megfelelőek cukor helyett.)

További hozzávalók lehetnek még a búzakorpa, zabkorpa, melyek plusz rostokkal gazdagítják a kenyeret, a maláta, melynek színező funkciója van (például fekete kenyereknél), a különféle kenyérfűszerek, illetve a lecitin, amely növeli a kenyér térfogatát, használatával puhább és hosszabb ideig eltartható lesz a kenyér.
Ha egy korpa nélküli receptet egészítenél ki búzakorpával, adj hozzá plusz fél evőkanálnyi vizet is.

Visszatérve a frissességre, ez is viszonylagos. Egy pék ismerősömtől hallottam, hogy az igazán jó kenyérhez a lisztet pihentetni kell, ami annyit tesz, hogy a frissen őrölt liszt nem a legmegfelelőbb a kenyérsütéshez. Ugyanakkor ez nyilván nem azt jelenti, hogy évekig kell tárolni a spájzban a lisztet, mire kenyér lesz belőle. A boltokban persze kicsi az esélye, hogy frissen őrölt lisztre akadjunk, de ha esetleg házilag őrlöd a lisztet, erre is érdemes odafigyelni.

A hozzávalók, amiket a kenyérsütőbe teszel éppúgy legyenek szobahőmérsékletűek, mint egyéb kelt tészták esetén. Ha úgy alakul, hogy nem volt időd előkészülni, a lisztet kicsit megmikrózhatod, illetve a hozzáadott folyadék is lehet egy kicsit melegebb, így a lisztet és a többi hozzávalót is kicsit átmelegíti.

Amennyiben időzítve sütöd a kenyeret, akkor jobb, ha hidegek a hozzávalók, amíg várakoznak a sütés indítására, átveszik majd a környezet hőmérsékletét.

A romlandó hozzávalókat (tej, sajt, tojás) ne hagyd túlmelegedni, ilyen alapanyagok használata esetén az egy óránál hosszabban időzített sütés sem célszerű, hacsak nem eleve hűvös helyen van a kenyérsütő.

6. A lisztek

A különféle lisztek a kenyérsütés legfontosabb alapanyagai. Manapság „lisztet” szinte minden gabonából és különféle magvakból is készítenek.

Eredetileg a lisztek gabonafélékből készültek, vagyis őrölt gabonák. Összetételüket tekintve főként keményítőből (szénhidrátból), továbbá fehérjéből és más anyagokból állnak. A víztől átnedvesednek és megduzzadnak, míg végül többé-kevésbé rugalmas és formázható, jobb vagy rosszabb minőségű tésztát tudunk készíteni belőlük.

A 20. században a búzaliszt, ezen belül is a fehér lisztek (finomliszt, rétesliszt) váltak elterjedté és széles körben alkalmazottá. Valójában még napjainkban is ez a legkedveltebb lisztfajta. Ha a kenyérsütés szemszögéből nézzük, laza, puha fehérbélű kenyér, valamint fehér tészta készíthető belőlük. Fehér színüket a hántolásnak köszönhetik, amely során a búza elveszíti barna maghéját (vagyis a korpát), és megfosztják a búzacsírától is, ami tele van tápanyagokkal.

A finomliszt inkább fehérkenyerek, míg a rétesliszt inkább kalácsok készítésére tűnik jobb választásnak. Illetve ízlés vagy szükség szerint keverhető is egymással a két lisztféle. A kenyérliszt minimális korpát is tartalmaz, ez kifejezetten kenyerek sütéséhez való.

Ugyanakkor a teljes kiőrlésű (barna) lisztek, és ezekből készült kenyerek, tészták hosszú ideig inkább a szegénység szimbólumának számítottak, mígnem a 21. századra világossá vált, hogy a hántolt gabonák nemcsak barna színüket, de tápanyagaik és a bélrendszerünk egészsége szempontjából oly fontos rostok nagy részét is elveszítik. Így vált az egészségtudatosság beköszöntével a szegények barna lisztje és barna kenyere érthetetlenül drága „mulatsággá”. (Valóban érthetetlen, hiszen nem kell hántolni, nem kell előkészíteni a szemeket, csupán meg kell őrölni.)

Teljes kiőrlésű liszt nem csak búzából készül, hanem rozsból és más gabonákból is. Ha a kenyérsütés és a búza oldaláról nézzük, a teljes kiőrlésű búzaliszt, a Graham-liszt, a teljes kiőrlésű tönkölyliszt, illetve a durumliszt is szóba jöhet. Ezek mind búzalisztek, csak más típusú a búza vagy más az őrlési eljárás.

A liszt sikértartalma jelentősen befolyásolja a végeredményt. Szükség esetén 1 evőkanálnyi sikérrel javítsd fel a lisztet. Ahhoz, hogy rozslisztből jó kenyér készülhessen, rozskovászra is szükség van.

Modern világunkban már minden magőrleményt lisztnek nevezünk. A további lisztfajták inkább ízesítésre szolgálnak, ugyanis ezeknek nincs gluténtartalmuk, vagyis nincs bennük sikér, így önmagukban kenyérsütésre nem alkalmasak, illetve nagyobb mennyiségben a kenyérhez adva a kenyér elnehezedésével kell számolnunk. Ilyenek például a rizs (ebből is létezik teljes kiőrlésű), a zab, az amaránt, a hajdina, az árpa, a köles, a kamut (khorasan búza), a szója, a kukorica, a quinoa (inkarizs), chia (azték zsálya), mandula, gesztenye, kókusz őrlésével keletkező lisztek. A gluténmentes lisztkeverékek is ilyen lisztekből készülnek.

7. Érvek a kenyérsütőgép használata mellett

Ha az eddigiek nem győztek meg arról, hogy érdemes egy ilyen gépet beszerezned vagy a polcon porosodó kenyérsütőt elővenned, akkor íme a legütősebb érvek:

 • Időzíteni tudod a kenyér elkészültét, így mindig frissen sült kenyér illatára ébredhetsz. Vagy akár napközben is bármikor rendelkezésedre állhat a friss, meleg kenyér, aminek hozzávalóit akár egy fél nappal előre is a gépbe készítheted. Vagy reggel bekészíted a hozzávalókat, és az esti vacsorához friss kenyeret kínálhatsz. Ez már önmagában megéri, pedig ez még nem minden.
 • Olyan különleges kenyereket is egyszerűen megsüthetsz, melyek a legjobb pékségek kínálatában sem léteznek. Ráadásul mindig más-más kenyérrel örvendeztetheted meg szeretteidet.
 • Minél különlegesebb kenyereket sütsz, annál olcsóbb lesz a házi kenyered a hasonló bolti kenyér árával összevetve.
 • Mindig tudod, hogy milyen alapanyagok kerülnek a kenyeredbe. Az ipari méretekben sütött kenyerek esetén a kenyerek készítéséhez különféle lisztkezelő adalékanyagokat, tartósítókat is felhasználnak. Ha otthon készül a kenyér, mindig biztos lehetsz benne, hogy a saját kenyered pontosan milyen alapanyagokból készül.
 • Nem kell kézzel dagasztanod a kenyeret, sőt az egész kenyérkészítési folyamatot leveszi a válladról a gép.
 • Ha gyakran sütsz kézzel formázott kelt tésztákat vagy akár pizzát, a munka nehéz részét rábízhatod a kenyérsütőre, csak beleteszed az alapanyagokat (a kenyereknél is megszokott sorrendben), elindítod a gépet, majd kiveszed a megkelt tésztát, amellyel dolgozhatsz tovább. Amíg a gép dolgozik, végezheted az egyéb dolgaidat, akár az ebédet is megfőzheted.
 • Egyszerű sütőporos süteményeket (kevert tésztákat) is süthetsz a gépben, amelyeket önmagukban kávéhoz vagy teához, reggelire, tízórai, uzsonnára fogyaszthat a család apraja-nagyja. Vagy felszeletelheted, és megkenheted valamilyen krémmel, lekvárral, így minimális munkával készíthetsz egy finom süteményt.
 • A kenyérsütőben lekvárt is főzhetsz, ami nyilván nem azt jelenti, hogy a 35 kiló sárgabarackot így fogod eltenni télire, de egy kisebb adag gyümölcsből szinte munka nélkül elkészíthetsz néhány kisebb üvegnyi lekvárt. (Előtte mindenképpen alaposan tisztítsd meg a tartályt, hogy véletlenül se legyen benne kenyérmaradvány.)

Kellemes kenyérsütést kívánok!

Kenyérreceptek