KFC csirke barbecue szósszal

KFC csirke barbecue szósszal

Ki ne szeretné a KFC csirkét? Finom, ropogós, ellenállhatatlan. A jó hír pedig az, hogy otthon is hihetetlenül könnyen elkészíthető.

Alig van vele dolgunk. Ha sütőben sütjük, nagyon kevés munkát igényel, és kalóriaszegényebb lesz a végeredmény. Ha bő zsiradékban sütjük, ott kell állni mellette, amíg sül, ám az eredmény is némileg ízletesebb lesz. Az előkészítés viszont mindkét esetben percek alatt letudható.

A gyerekek biztosan imádni fogják, főleg ha a bundázásba is besegíthetnek.

Aki kedveli a csípős ételeket, ne hagyja ki a chilit a fűszerezésnél. Grillfűszerrel is ízesíthetjük, de készülhet akár egyszerűen sóval és/vagy borssal fűszerezve, vagy fokhagymásan is. Sőt, akár minden alkalommal más ízesítést is kipróbálhatunk.

A KFC csirkéhez kínáljunk BBQ szószt, és tálaljuk hasábburgonyával, steakburgonyával vagy sütőben sült burgonyával. Nagyon jól illik hozzá az amerikai káposztasaláta.

 

KFC csirke hozzávalói

1 kg csirkeszárny vagy kb. 60 dkg csirkemell (esetleg csirke alsócomb)

bors (elhagyható)
grillfűszer (elhagyható)
csilipor (elhagyható)
kb. 1-1,5 dl sűrű görög joghurt (natúr)
fokhagyma (elhagyható)
10 dkg kukoricapehely (nem édesített)
olaj a sütéshez

 

KFC csirke elkészítése

1. A húsokat ízlés szerint fűszerezzük grillfűszerrel, sóval, borssal, csiliporral. A joghurtot összekeverjük a fokhagymával, a fűszerezett húsokat megkenjük a joghurttal, és tálba vagy tányérba tesszük, a maradék joghurtot is ráöntjük, és állni hagyjuk 1-1,5 órán keresztül. (Amennyiben csirkeszárnyat használunk, hajtsuk háromszög alakúra, hogy csinosabb legyen a végeredmény.)

2. A kukoricapehely egyik felét daráljuk zsemlemorzsa állagúra, a másik felét kicsit durvábbra. Egy késes aprítóval vagy kávédarálóval ezt könnyedén kivitelezhetjük, de zacskóba téve egy sodrófával is elvégezhetjük az aprítást (a sodrófát elég görgetni, nem kell ütögetni a zacskó tartalmát). A durvábbra és a finomabbra aprított kukoricapelyhet összekeverjük.

3. A húsokat a joghurtos pácból kivéve beleforgatjuk a kukoricapehelybe. (Nem kell a húsokat letörölni, a joghurttól lesz megfelelő állagú a bunda.) A bundázott húsokat egy tálcára tesszük úgy, hogy ne érjenek össze, és kb. 30 percig pihentetjük, ennyi idő alatt a kukoricapehely kicsit megpuhul a joghurttól.

4. Sütés bő zsiradékban: felhevítjük a zsiradékot egy nagy serpenyőben, majd megsütjük benne a húsokat. (A sütést forró olajban kezdjük, utána kissé mérsékeljük a hőt, hogy biztosan átsüljön a hús.) Sütés sütőben: zsiradékkal kikent tepsibe tegyünk sütőpapírt, majd fektessük rá a húsokat, kicsit spricceljük meg zsiradékkal, majd süssük készre úgy, hogy kb. félidőben megforgatjuk a húsokat.

5. Barbecue szósszal, sült burgonyával és salátával kínáljuk.

Egyszerű barbecue szósz

0,5 csésze házi ketchup
1 tk. mustár
1 gerezd fokhagyma
1,5 ek. méz vagy melasz
1 tk. olivaolaj
1 tk. almaecet
1 mk. pirospaprika (vagy őrölt chilipaprika)
0,5 tk. feketebors
0,5 tk. só
0,5 tk. szójaszósz (elhagyható)

A fokhagymát megtisztítjuk, fokhagymanyomón átnyomjuk, esetleg apróra vágjuk. A hozzávalókat alaposan összekeverjük. Akkor a legfinomabb, ha tálalás előtt áll egy napot.

 

Jó étvágyat!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .