Ki ne szeretné a KFC csirkét? Finom, ropogós, ellenállhatatlan. A jó hír pedig az, hogy otthon is hihetetlenül könnyen elkészíthető.
Alig van vele dolgunk. Ha sütőben sütjük, nagyon kevés munkát igényel, és kalóriaszegényebb lesz a végeredmény. Ha bő zsiradékban sütjük, ott kell állni mellette, amíg sül, ám az eredmény is némileg ízletesebb lesz. Az előkészítés viszont mindkét esetben percek alatt letudható.
A gyerekek biztosan imádni fogják, főleg ha a bundázásba is besegíthetnek.
Aki kedveli a csípős ételeket, ne hagyja ki a chilit a fűszerezésnél. Grillfűszerrel is ízesíthetjük, de készülhet akár egyszerűen sóval és/vagy borssal fűszerezve, vagy fokhagymásan is. Sőt, akár minden alkalommal más ízesítést is kipróbálhatunk.
A KFC csirkéhez kínáljunk BBQ szószt, és tálaljuk hasábburgonyával, steakburgonyával vagy sütőben sült burgonyával. Nagyon jól illik hozzá az amerikai káposztasaláta.
KFC csirke hozzávalói
1 kg csirkeszárny vagy kb. 60 dkg csirkemell (esetleg csirke alsócomb)
só
bors (elhagyható)
grillfűszer (elhagyható)
csilipor (elhagyható)
kb. 1-1,5 dl sűrű görög joghurt (natúr)
fokhagyma (elhagyható)
10 dkg kukoricapehely (nem édesített)
olaj a sütéshez
KFC csirke elkészítése
1. A húsokat ízlés szerint fűszerezzük grillfűszerrel, sóval, borssal, csiliporral. A joghurtot összekeverjük a fokhagymával, a fűszerezett húsokat megkenjük a joghurttal, és tálba vagy tányérba tesszük, a maradék joghurtot is ráöntjük, és állni hagyjuk 1-1,5 órán keresztül. (Amennyiben csirkeszárnyat használunk, hajtsuk háromszög alakúra, hogy csinosabb legyen a végeredmény.)
2. A kukoricapehely egyik felét daráljuk zsemlemorzsa állagúra, a másik felét kicsit durvábbra. Egy késes aprítóval vagy kávédarálóval ezt könnyedén kivitelezhetjük, de zacskóba téve egy sodrófával is elvégezhetjük az aprítást (a sodrófát elég görgetni, nem kell ütögetni a zacskó tartalmát). A durvábbra és a finomabbra aprított kukoricapelyhet összekeverjük.
3. A húsokat a joghurtos pácból kivéve beleforgatjuk a kukoricapehelybe. (Nem kell a húsokat letörölni, a joghurttól lesz megfelelő állagú a bunda.) A bundázott húsokat egy tálcára tesszük úgy, hogy ne érjenek össze, és kb. 30 percig pihentetjük, ennyi idő alatt a kukoricapehely kicsit megpuhul a joghurttól.
4. Sütés bő zsiradékban: felhevítjük a zsiradékot egy nagy serpenyőben, majd megsütjük benne a húsokat. (A sütést forró olajban kezdjük, utána kissé mérsékeljük a hőt, hogy biztosan átsüljön a hús.) Sütés sütőben: zsiradékkal kikent tepsibe tegyünk sütőpapírt, majd fektessük rá a húsokat, kicsit spricceljük meg zsiradékkal, majd süssük készre úgy, hogy kb. félidőben megforgatjuk a húsokat.
5. Barbecue szósszal, sült burgonyával és salátával kínáljuk.
Egyszerű barbecue szósz
0,5 csésze házi ketchup
1 tk. mustár
1 gerezd fokhagyma
1,5 ek. méz vagy melasz
1 tk. olivaolaj
1 tk. almaecet
1 mk. pirospaprika (vagy őrölt chilipaprika)
0,5 tk. feketebors
0,5 tk. só
0,5 tk. szójaszósz (elhagyható)
A fokhagymát megtisztítjuk, fokhagymanyomón átnyomjuk, esetleg apróra vágjuk. A hozzávalókat alaposan összekeverjük. Akkor a legfinomabb, ha tálalás előtt áll egy napot.
Jó étvágyat!
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.