Grissini, sós ropogtatnivaló Olaszországból

grissini, olasz ropi, óriás ropi

A grissini ropogós olasz kenyérrudacska, valójában egy óriás ropi, de tálalhatjuk például krémlevesekhez is, ami így akár izgalmas vendégváró fogás lehet.

Ez a sós finomság kenyértésztából készül, amelyből hosszú hurkákat sodrunk. Ha van a környezetünkben kisgyermek, aki már járatos a gyurmagiliszták készítésében, bátran bevonhatjuk a grissinikészítésbe, így nagyon jó mulatsággá változtathatjuk a grissini sütését.

A grissini alaprecept megegyezik az olasz kenyértészta (pizzatészta) receptjével, amiből készülhet csavart grissini is, ha megcsavarjuk a tésztahurkákat, de különféle fűszereket hozzáadva rozmaringos girssini, fokhagymás grissini és egyéb fűszeres grissini is kikerülhet a kezünk alól. Ízlés szerint sütés előtt megszórhatjuk nagy szemű sóval, szezámmaggal, lenmaggal vagy mákkal is.

 

Grissini hozzávalói

500 g finomliszt
2,5 dl víz
2 tk. só
2 dkg friss élesztő
2 ek. (olíva) olaj
1 mk. cukor (elhagyható)
ízlés szerint fűszerek (elhagyható)

 

Grissini elkészítése

1. Az élesztőt a cukorral (vagy kevés liszttel) kb. 1 dl langyos vízben enyhén felfuttatjuk, amíg elkezd habosodni a teteje.

2. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a sót (illetve egyéb fűszereket) és a maradék kb. 1,5 dl vizet, majd elkezdjük dagasztani. Ezt a műveletet géppel is végezhetjük. Akkor jó a tészta állaga, ha sem nem kemény, sem nem lágy, megtartja a formáját, de azért viszonylag könnyen gyúrható. Ha túl lágy lenne, adjunk hozzá még egy kevés lisztet, ha túl kemény, adjunk hozzá egy pici vizet. A gyúrással akkor vagyunk készen, ha a tészta szép egynemű lesz, elválik a kezünktől és az edény falától is.

3. A kész tésztát konyharuhával letakarva, lehetőleg meleg és nem huzatos helyen nagyjából duplájára kelesztjük. Ez kb. fél óra a helyiség hőmérsékletétől függően.

4. (Ha van kenyérsütőnk, rábízhatjuk a tészta dagasztását és kelesztését. Ekkor a hozzávalókat a kenyértészta hozzávalóinak sorrendjében tegyük a gépbe, tehát alulra a folyékony hozzávalókat, majd a lisztet és a többi hozzávalót, s indítsuk el a kelt tészta programot.)

5. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (gázsütő 6. fokozat).

5. A megkelt tésztát vágjuk kisebb darabokra, sodorjunk kb. kisujjnyi vastag és kb. 15 centi hosszú hurkákat. Ha csavart grissinit szeretnénk készíteni, csavarjuk meg a tésztahurkákat. Egy sütőlapot béleljünk ki sütőpapírral, és sorakoztassuk egymás mellé a rudacskákat, de ügyeljünk, hogy ne érjenek össze. (Ízlés szerint megszórhatjuk nagy szemű sóval vagy magokkal is a rudacskákat.)

6. Toljuk a forró sütőbe a tepsit, nagyjából 35 perc alatt készülnek el a kenyérrudak. Amíg sül az egyik adag, formázhatjuk a következő adagot. Hagyományos gázsütőben érdemes félidőben átforgatni a rudakat, így mindkét oldalukon kapnak egy kis színt, és biztosan nem égnek meg.

 

Tippek

A grissinit tálalhatjuk különféle mártogatósok mellé akár tízóraira vagy uzsonnára is, kínálhatjuk krémlevesekhez, de sós ropogtatnivaló formájában is biztosan nagy sikere lesz.

 

Jó étvágyat!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .