Kókusztekercs, keksztekercs

Kókusztekercs, keksztekercs

A kókusztekercs egy továbbgondolt változata a kókuszgolyónak, amely nemcsak formájában tér el, de finom krémet is kapott. Sütés nélküli süti darált kekszből, mindenki kedvence, ráadásul a konyhában sürgölődni szerető gyerekek is könnyen boldogulhatnak az elkészítésével.

Kókusztekercs a neve, ha a töltelékébe kókuszreszelék is kerül, míg keksztekercs néven akkor emlegetjük, ha a töltelékből a kókusz kimarad, helyette más ízesítést kap.

A kekszes masszához bátran használhatunk kristálycukrot is, kellően feloldódik, nem lesz ropogós a végeredmény.

A kekszmassza hígítása is szükségessé válhat. Ehhez célszerűbb vizet használni, amitől nem lesz vízízű a golyó. Ha tejet használunk, vegyük figyelembe, hogy csökkenteni fogja a kókusztekercs eltarthatóságát.

A keksztekercs töltelékének ízesítéséhez használhatunk a receptben írt pár cseppnél kicsit több citromlevet, instant kávét, kakaóport, esetleg szörpöt vagy lekvárt, sőt dúsíthatjuk friss gyümölcsökkel is.

Nálunk a karácsonyi süteménysor elmaradhatatlan darabja ez a sütés nélküli sütemény.

 

Kókusztekercs, keksztekercs hozzávalói

a „tésztához”
50 dkg darált keksz
20 dkg (por)cukor
2 dl kávé
2 ek. kakaópor (cukrozatlan)
1 üvegcse rumaroma
3-4 ek. lekvár vagy meggybefőtt leve

a krémhez
20 dkg vaj vagy margarin
20 dkg porcukor
pár csepp citromlé
2-3 ek. kókuszreszelék (vagy más ízlés szerinti ízesítő) – elhagyható

a forgatáshoz
5 dkg kókuszreszelék

alufólia

 

Kókusztekercs, keksztekercs elkészítése

1. Főzzünk nem túl erős kávét, vagy készítsük el instant kávéból. Amennyiben nem darált kekszet használunk, daráljuk le.

2. A darált kekszet öntsük egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a cukrot, a kakaóport, kicsit keverjük át, hogy elvegyüljenek egymással, adjuk hozzá a lefőtt kávét, a lekvárt és a rumaromát, majd gyúrjuk egyneművé. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés vizet vagy tejet, hogy összeálljon, de tej esetében vegyük figyelembe, hogy csökkenni fog a tekercs eltarthatósága.

3. A töltelékhez a puha vajat vagy margarint alaposan keverjük ki a porcukorral és kevés citromlével. Kókusztekercs készítésénél adjuk hozzá a kókuszreszeléket, és alaposan keverjük el. Keksztekercs készítésekor az ízlés szerinti ízesítőt adjuk a krémhez.

4. A „tésztát” vágjuk kétfelé, majd az egyiket nyújtsuk ki vékony (megközelítőleg téglalap alakú) lappá. A krém felét kenjük a lapra úgy, hogy az egyik hosszanti oldalán hagyjunk ki egy 3-4 centis sávot, ide ne kenjünk a töltelékből. A tésztát krémes hosszanti oldaltól kezdve óvatosan tekerjük fel a krém nélküli hosszanti oldal felé haladva, lehetőleg minél szorosabban. Nem baj, ha kicsit itt-ott megtörik vagy szétszakad, a végeredményen ez nem fog látszani. (A tekerést segíti, ha a nyújtást szilikonlapon végezzük, és a szilikonlap segítségével tekerjük fel a tésztát. Szilikonlap hiányában nagyon jó megoldás, ha folpackon nyújtjuk ki a tésztát, és ennek segítségével végezzük a tekerést.)

5. A tekercset forgassuk kókuszreszelékbe, ehhez a legjobb, ha a tekercs méretének megfelelő tálcára szórjuk a kókuszreszeléket, és ezen hempergetjük végig. Végül egy megfelelő méretű alufóliába csomagoljuk be szorosan a tekercset, a két végét tekerjük össze.

6. A „tészta” és a krém másik felével is járjunk el ugyanígy, majd tegyük hűvös helyre pihenni a tekercseket egy-két óra hosszára.

7. A tekercseket tálalás előtt szeleteljük fel.

 

Tipp

Ha a szeletélést nem a tekercsekre merőlegesen, hanem kissé átlósan végezzük, sokkal mutatósabb szeleteket kapunk.

 

Jó étvágyat!

Mentés

Mentés

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .