A kakaó vagy a vaníliás tej és persze a teák mellett méltán kerülhet be a téli melengető innivalók sorába a kurkumás tej. Finom íze mellett rengeteg pozitív hatása is van szervezetünkre, és igazi bekuckózós téli ital.
Bár a konyhaművészetben a kurkumát inkább sós ételek egzotikus ízesítőjeként és színezőjeként tartjuk számon, ebben az édes italban is meglepően harmonikus ízhatást érhetünk el vele.
Arany tej (vagy golden milk) néven is találkozhatunk ezzel az itallal, amely elnevezések az ital csodálatos sárga színére utalnak.
A kurkuma az indiai konyha egyik legkedveltebb fűszere, és az ősi indiai gyógyászat, az ájurvéda egyik legsokoldalúbb gyógynövénye is egyben. Többek között immunerősítő, jótékony hatású megfázás és köhögés esetén javítja az anyagcserét és a vérkeringést, gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású, jótékonyan hat az ízületekre, cukorbetegeknek is előnyös a fogyasztása, és lassítja az öregedést.
Természetesen tejérzékenyek növényi tejből is elkészíthetik ezt a finomságot. Eredetileg Indiában a vaj helyett ghee-t (tisztított vajat) használnak, de az egyszerű teavaj is teljesen megfelel a célnak.
Kurkumás tej hozzávalói (2 adaghoz)
2 tk. vaj
1 tk. kurkumapor
½ tk. gyömbérpor
1 csipet őrölt bors
1 tk. méz (ízlés szerint)
4 dl tej vagy gabonatej vagy magtej
Kurkumás tej elkészítése
1. Egy kisebb lábosban olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a fűszereket, és kevergessük nagyjából fél percig, amíg felszáll az illata. (Erre a műveletre azért is szükség van, hogy a kurkuma ne maradjon „lisztes”.)
2. Adjuk hozzá a tejet, továbbra is folyamatosan keverjük, amíg jól felforrósodik. Nem kell teljesen felforralni.
3. Hagyjuk kicsit állni, amíg annyira visszahűl, hogy a mézet hozzá lehessen adni (a mézet nem szabad forrósítani). Kevergessük, amíg felolvad benne a méz.
4. Az ellenállhatatlanul habos végeredményhez turmixgépben, konyhai késes aprítóban vagy merülőmixerrel, kávéhabosítóval (ami akad) habosítsuk fel. Ettől nyeri el a csodásan selymes állagát is. Ehhez a művelethez a kézi habverő valószínűleg kevés lesz.
5. A csodás kurkumaital máris fogyasztható. Öntsük szét két bögrébe, a tetejét egy csipetnyi őrölt kurkumával vagy gyömbérrel díszíthetjük.