Karácsonyi aprósütemények – ajándékba is

Az adventi, karácsonyi aprósütemények elkészítése kedves színfoltja az ünnepi készülődésnek. A család apraja-nagyja segédkezhet a formák kiszúrásában és a díszítésben.

A kész süteményeket pedig kínálhatjuk a reggeli kávé mellé, uzsonna után vagy desszert gyanánt. Advent idején vagy az ünnepek alatt váratlan vagy éppen főétkezésen kívül érkező vendégeinket is megkínálhatjuk néhány szép darabbal.

Ajándékba is adhatjuk. Sütni nem szerető vagy nem tudó családtagjaink, ismerőseink, barátaink biztosan örömmel fogadnak majd egy doboznyi ünnepi házi kekszet.

Sőt, sütni szeretőknek akár ajándékozhatjuk a száraz hozzávalókat egy befőttes üvegbe rétegezve. Természetesen ne felejtsük el mellékelni a teljes receptet, hogy a nedves hozzávalókkal kiegészítve saját maguk készíthessék el a finomságot.

A száraz aprósütemények, melyek nem tartalmaznak nedves hozzávalókat hetekig elállnak egy jól záródó dobozban, így érdemes belőlük egyszerre többet készíteni.

Csokis-diós holdak

Különlegessége a tetejét bevonó diós csokiréteg, mely nemcsak mutatóssá, de nagyon-nagyon finommá teszi ezt az egyébként nagyon egyszerűen elkészíthető aprósütit.

Csokis-diós holdak, adventi aprósüti

Csokis-kókuszos linzer

Egyszerű linzertészta félig csokiba mártva, majd kókuszreszelékbe forgatva. A téli havas tájakat idézi. Keksznyomóval készítettem ezeket a formákat, de bármilyen kiszúróval elkészíthető.

Csokis-kókuszos linzer (linzer alaprecept)

Vaníliás-diós holdak

Egyszerű, de annál jobb ízű aprósütemény. Csak arra kell ügyelni, hogy még melegen szórjuk meg jó alaposan a vaníliás porcukorral.

Vaníliás-diós holdak (adventi, karácsonyi)

Mézes gyömbéres keksz

A mézeskalács méltó „ellenfele”. Erőteljesebben fűszeres és sötétebb színű, igazi különlegesség.

Gyömbéres keksz – mézes

Rögtön puha mézeskalács

A hagyományos mézeskalácsok egyik nagy hátránya, hogy jó előre el kell készíteni. Ez a mézeskalács a sütést követően rögtön, és másnap, harmadnap vagy még egy hónap múlva is tökéletesen puha. Sokáig eláll.

Rögtön puha mézeskalács

Zserbógolyó

Az utóbbi évek egyik sztárja. A valódi zserbót csak nyomokban tudja lekövetni, az egyszerű finomságok kedvelőinek tökéletes. A golyók formázását pedig a gyerekek is élvezni fogják.

Zserbógolyó

Gyümölcskosárka

A mennyei krémes süteményt „téliesíthetjük”, ha téli gyümölcsökkel és esetleg olajos magvakkal díszítjük. A banán, a mandaringerezdek, a narancsszeletek, almaszeletek, körteszeletek, kiviszeletek, a durvára tört dió, mogyoró, mandula mind kiváló választás. Megbolondíthatjuk kókuszreszelékkel is.

Gyümölcskosárka

És hogy a sós finomságok is képviseltetve legyenek

Jól záródó dobozban két-három hétig biztosan friss marad, így előre is elkészíthető.

Sajtos rúd és sós aprósütemény

Kellemes karácsonyi készülődést kívánok!