Meggyleves

Nekem gyakran úgy tűnik, hogy a meggyleves olyasmi a gyümölcslevesek között, mint a sárgabaracklekvár a lekvárok között. Az előbbi gyümölcsről legtöbbeknek a leves, utóbbiról pedig a lekvár jut eszébe.

Ezt a levest talán gyönyörű színe és kiváló zamata teszi annyira kedveltté. Nem igényel semmilyen különleges odafigyelést, hogy valóban jó íze legyen. (Sokan használnak pudingport a gyümölcsleves sűrítéséhez, ami persze aromásítja, ízesíti is, én inkább lekvárt szoktam belekeverni, de a meggynél még erre sincsen szükség.)

Valójában mi mindenféle gyümölcslevest szeretünk, legyen az akár egyféle vagy többféle gyümölcsből, és mindig abból készítjük, ami éppen van. Ha nincs friss gyümölcs, akkor természetesen befőtt vagy fagyasztott gyümölcs is szóba jöhet.

Meggyleves hozzávalói

0,5 kg meggy (befőtt is lehet)
2 dl tejszín
10-15 dkg cukor vagy más édesítő
(őrölt) fahéj
(őrölt) szegfűszeg
vaníliakivonat (elhagyható)
2-3 ek. étkezési keményítő

Meggyleves elkészítése

1. Kb. 8 dl vizet feltesszük melegedni egy lábosban vagy fazékban. (Ha befőttből készítjük, a befőtt levét is használjuk fel.) Közben az étkezési keményítőt elkeverjük a tejszínnel.

2. Mikor felforrt a víz, hozzáadjuk a meggyet, a fahéjat és a szegfűszeget, valamint a cukrot. Szükség esetén adjunk hozzá még egy kevés vizet, attól függően, hogy mennyire szeretnénk levesesre vagy gyümölcsösre készíteni.

3. Ha a gyümölccsel és a fűszerekkel is felforrt, adjunk a leves levéből egy-két merőkanálnyit a keményítős tejszínhez, keverjük jól el, öntsük a levesbe, miközben folyamatosan kevergetjük, hogy ne csomósodjon össze a keményítő. Adjuk hozzá a vaníliakivonatot is.

4. Miután újraforrt a leves, zárjuk el alatta a hőforrást. Hűtsük ki, és hidegen tálaljuk. Ízlés szerint díszíthetjük tejszínhabbal vagy menta-, illetve citromfűlevelekkel.

Tipp

A gyümölcslevest (és általában minden ételt) gyorsabban ki tudunk hűteni, ha hideg vízbe állítjuk. Soha ne tegyünk meleg, főleg forró ételt a hűtőszekrénybe, mert felmelegíti azt, és a benne lévő egyéb élelmiszerek is megromlanak, ráadásul a fogyasztását is extrém módon megnöveli.

Jó étvágyat!