Tészta mediterrán paradicsomszósszal

Gyorsan elkészíthető, üde és friss, mediterrán ízvilágú étel. Nyáron kifejezetten jó választás akár ebédre, akár vacsorára, hiszen laktató, de mégsem nehezíti el az embert.

Szeretjük a mediterrán ételeket, de nem kívánjuk mindig a húst. A paradicsomos tészták kiváltképp a kedvenceink, ezért adódott, hogy a bolognai spagettit húsmentesítsük, így jött létre ez az étel.

Mivel nincs benne hús, sokkal gyorsabban elkészül, mint húsos testvére, és bár ezt is lehet hosszabb ideig rotyogtatni, ha úgy tartja kedvünk, de gyorsan elkészített formában is minden igényt kielégít.

Tészta mediterrán paradicsomszósszal – hozzávalók

kb. 70 dkg friss, befőzni való (nem túl lédús, de vastag húsú) paradicsom
vagy 6-7 dl paradicsomlé friss paradicsom helyett
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 nagyobb sárgarépa
1 kisebb fej zeller fele (elhagyható)
só, őrölt bors
2-3 ek. olívaolaj
friss vagy szárított fűszerek (bazsalikom, kakukkfű, borsikafű, szurokfű, ízlés szerint)

50 dkg spagetti

a tetejére reszelt sajt

Tészta mediterrán paradicsomszósszal –elkészítése

1. A vöröshagymát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk és szintén apró kockákra vágjuk vagy fokhagymanyomón átnyomjuk. A répákat és a zellert meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk. A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, majd lehúzzuk a héjukat, és konyhai aprítóban vagy botmixerrel pépesítjük.

2. Az olajat egy serpenyőben megforrósítjuk, hozzáadjuk a hagymát, szép üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát is, és addig forgatjuk tovább a zsiradékon, míg felszáll a fokhagyma illata.

3. Ekkor hozzáadjuk a vékonyra szeletelt répát és zellert, majd kicsit megfonnyasztjuk. Megpároljuk a zöldségeket, majd botmixerrel pépesítjük, esetleg átnyomjuk burgonyanyomón.

4. Hozzáadjuk a paradicsomot vagy a paradicsomlét, egy kevés vizet vagy alaplét. Hozzáadjuk a fűszereket is, jól átkeverjük, és hagyjuk párolódni.

5. Amíg fő szósz, a tésztát sós vízben kifőzzük. A szószt a tésztával összekeverve, de akár külön a tésztára merve is tálalhatjuk. Egy kis reszelt sajt jól illik a tetejére.

Tipp

A szósz jól fagyasztható, így nagyobb mennyiséget is bátran készíthetünk. Felhasználható pizzaalapként, rakott tésztához vagy lasagne-hoz is, egy gyors vacsorához pedig csak elő kell kapni a szószt a mélyhűtőből, amíg felmelegítjük, a tészta is kifő hozzá.

Jó étvágyat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .