A narancsleves az a leves, amit minden télen legalább egyszer enni kell. Üdítő választás mindazoknak, akik nem ragaszkodnak a hagyományos karácsonyi receptsorhoz, de egy átlagos téli napba is vidámságot csempészhetünk vele.
A cukor mennyiségét nem adom meg pontosan, mert egyrészt ízlés kérdése, másrészt narancsleve válogatja, hogy mennyire édes. A szemes fűszereket helyettesíthetjük őrölt fűszerekkel is, ebben az esetben kb. egy jó késhegynyit adjunk mindegyikből a leveshez.
Frissen facsart narancslével is elkészíthető, de egy jó minőségű 100%-os narancslé is teljesen megfelelő választás.
Narancsleves hozzávalói
1 liter 100%-os rostos narancslé
6-8 szem szegfűszeg
6-8 szem szegfűbors
néhány darabka fahéj
kb. 5-8 dkg cukor
2 nagy narancs
2 dl habtejszín
1 ek. étkezési keményítő
tálaláshoz, díszítéshez ízlés szerint tejszínhab
Narancsleves elkészítése
1. A rostos narancslét elkezdjük felmelegíteni, beleteszünk 6-8 szem szegfűszeget, ugyanennyi szegfűborsot és néhány darabka fahéjat, ízlés szerint cukrot.
2. Közben két narancsot késsel meghámozunk úgy, hogy a héjával együtt a hártyás részt is levágjuk a gerezdek aljáról, majd kb. fél centi vastagon felszeleteljük mindkettőt. (A szeleteken belül megmarad a hártya, csak a gerezdek héj felé eső részéről lesz levágva. Ízlés szerint a narancsokat teljesen ki lehet filézni, hogy egyáltalán ne maradjon benne hártya, de a szeletelt narancsok dekoratívabban néznek ki a tányéron.)
3. 2 deci habtejszínben elkeverünk 1 evőkanál étkezési keményítőt (ha úgy adódik, liszt vagy vaníliás pudingpor is megfelel).
4. Ha felforrt a narancslé, folytonos keverés közben beleöntjük a tejszínes keveréket, majd jól kiforraljuk az egészet, amíg kicsit besűrűsödik. Beledobjuk a felkarikázott narancsokat, majd elzárjuk alatta a gázt. (A narancsok a forró levesben kicsit veszítnek frissességükből, nem főnek szét, és szépen egyben maradnak a szeletek, ha a továbbiakban nem kevergetjük a levest.)
5. Kihűtjük. Hidegen, langyosan és melegen is finom. Tálalás előtt távolítsuk el belőle a fűszereket. A levest a narancsszeletekkel együtt tálaljuk, tejszínnel díszíthetjük.
Jó étvágyat!
Boldog, békés karácsonyi ünnepeket kívánok az oldal minden kedves Látogatójának!
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.