Ötborsos szelet

Ötborsos szelet, színes bors, koriander
Ötborsos szelet

Ötborsos szeletet először egy étteremben ettünk a családommal, és annyira ízlett mindannyiunknak, hogy tudtam, ezt otthon reprodukálnom kell. Kellemesen érezni benne a bors aromáját anélkül, hogy az étel maga csípős lenne, ez pont nekem való, de a családom is nagyon szereti.


Ezen a ponton biztosan sokan számba veszik a borsfajtákat, és megállapítják, hogy nincs is öt. Valóban, a fekete-, a zöld-, a fehér- és a rózsabors mellett az ötödik „bors” nem más, mint koriandermag. A koriandermag íze nagyon passzol a borshoz, mintegy keretbe foglalja azt. Ha valaki nem szereti a koriandert, akkor is érdemes kipróbálni, mert nem tolakodik elő az ételből, kellemes egységet alkot a többi ízzel. (Esetleg a biztonság kedvéért érdemes csökkenteni a koriander mennyiségét.)

A borskeveréket nagyobb üzletekben általában be tudjuk szerezni, némelyik ilyen keverékben már eleve koriandermag is található. Ha nem sikerül ilyen keveréket beszerezni, magunk is összeállíthatjuk a négyféle borsból, bár tapasztalatom szerint például a zöld- és a rózsabors beszerzése még körülményesebb, mint a borskeveréké. Saját keverékhez legtöbbet tegyünk a feketeborsból, majd a fehérből és a zöldből némileg kevesebbet, a rózsaborsból pedig a legkevesebbet.

Ötborsos szelet hozzávalói

50 dkg szeletelhető hús (sertéstarja vagy karaj, pulykacomb, csirkemell, ízlés szerint)
1 jó nagy fej vöröshagyma
1 kisebb gerezd fokhagyma
2-3 teáskanál vegyes szemes bors vagy borskeverék (zöld, fehér, fekete, rózsa)
0,5 teáskanál koriandermag (ha a borskeverék nem tartalmazza)

1-2 ek. olaj vagy egyéb zsiradék

Ötborsos szelet elkészítése

1.    Szeleteljük fel a húst. Tisztítsuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát, majd vágjuk külön-külön mindkettőt kis kockákra. (Minket nem zavar, ha kicsit nagyobbak és láthatóak maradnak a hagymakockák. Akit ez zavar, vágja egészen apró kockákra vagy akár aprítógépben „pürésítse” a hagymát.)

2.    Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a vöröshagymát, dinszteljük meg. Adjuk hozzá a fokhagymát is, ha felszállt az illata, tegyük hozzá a hússzeleteket is. Forgassuk a hússzeleteket, amíg egyenletesen fehérek lesznek, esetleg egy kis színt is adhatunk nekik, de közben vigyázzunk, hogy a hagyma nehogy megégjen.

3.    Adjuk hozzá a szemes borsok keverékét és a koriandert, szórjunk rá nagyjából 1 teáskanálnyi sót, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, és lefedve hagyjuk párolódni. Ha szükséges, időnként pótoljuk a vizet.

4.    A víz mennyiségét úgy próbáljuk beállítani, hogy mire elkészül a hús, a szaftja körülbelül olyan sűrűségű legyen, mint a pörköltszaft.

5.    Az elkészült ételt ízlés szerint tálalhatjuk burgonyapürével, steakburgonyával, sült burgonyával, de akár rizzsel vagy krokettel is.

 

Jó étvágyat!

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .