Pizzatészta

Pizzatészta
Pizzatészta

A pizzatészta gyakorlatilag egy nagyon egyszerű olasz kenyértészta, ami annyiban különbözik például a hagyományos magyar fehér kenyér tésztájától, hogy egy kevés olívaolaj is kerül bele. Az egyszerű kenyértészta pedig lisztből, vízből, sóból és élesztőből áll. Az élesztő munkáját segítendő kerülhet bele egy pici cukor, bár az élesztő a liszttől is elkezd dolgozni, csak kicsit lassabban.

Az alaptésztát ízlés szerint feldobhatjuk mediterrán fűszerekkel, mint például szurokfű, kakukkfű, zsálya, rozmaring, de kerülhet bele olaszos fűszerkeverék is.

Ugyanebből a tésztából természetesen egyszerű olasz fehér kenyeret is süthetünk, melyet szintén fűszerezhetünk, sőt akár aszalt paradicsommal vagy olívabogyóval még különlegesebbé is tehetünk.

Pizzatészta hozzávalói

500 g finomliszt
2,5 dl víz
2 tk. só
2 dkg friss élesztő
2 ek. (olíva)olaj
1 mk. cukor (elhagyható)
ízlés szerint fűszerek (elhagyható)

Pizzatészta elkészítése

1.    Az élesztőt a pici cukorral (vagy kevés liszttel) kb. 1 dl langyos vízben enyhén felfuttatjuk, amíg elkezd habosodni a teteje.

2.     A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztőt, a sót és a maradék kb. 1,5 dl vizet, majd elkezdjük dagasztani. Ezt a műveletet géppel is végezhetjük, bár kézzel sem nehéz. Akkor jó a tészta állaga, ha sem nem kemény, sem nem lágy, megtartja a formáját, de azért viszonylag könnyen gyúrható. Ha túl lágy lenne, adjunk hozzá még egy kevés lisztet, ha túl kemény, adjunk hozzá egy pici vizet. A gyúrással akkor vagyunk készen, ha a tészta szép egynemű lesz, elválik a kezünktől és az edény falától is.

3.    A kész tésztát konyharuhával letakarva, lehetőleg meleg és nem huzatos helyen nagyjából duplájára kelesztjük. Ez kb. fél óra a helyiség hőmérsékletétől függően.

Tipp

A tésztát a továbbiakban felhasználhatjuk pizza, calzone (azaz töltött pizza), illetve olasz fehér kenyér készítéséhez is.

A pizzatészta jól fagyasztható, illetve pár napig hűtőszekrényben is eltartható. Utóbbi esetben érdemesebb felhasználásra kész állapotban, tehát kinyújtva, formázva eltenni, így csak a feltéteket kell majd rátenni, s már süthető is. A kinyújtott lapok közé tegyünk folpackot vagy sütőpapírt, illetve kicsit lisztezzük is be azokat, hogy ne ragadjanak össze.

Jó étvágyat!

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .