Rakott karfiol

rakott karfiol, karfiol rakottas

A mennyei rakott karfiol egy igazi klasszikus. Az ásványi anyagokban gazdag, egészséges zöldségből gyorsan elkészül a finom rakottas.

Ősszel, a fagyok előtt menetrend szerint lezuhan a karfiol ára, ilyenkor érdemes belőle minél többet fogyasztani. Ez a recept is egy szuper felhasználási módja ennek az értékes és ízletes zöldségnek.

Rakott karfiol hozzávalói

egy jó nagy fej karfiol
50 dkg darált hús (pulyka, sertés, esetleg csirke)
1 bögre rizs

őrölt bors
őrölt szerecsendió
őrölt pirospaprika
őrölt kömény
kevés olaj
1 pohár tejföl

Rakott karfiol elkészítése

1. Felteszünk melegedni egy nagy fazék vizet. Nem kell teletölteni a fazekat vízzel, hogy maradjon majd hely a karfiolnak is.

2. A karfiol leveleit eltávolítjuk, a karfiolt rózsáira szedjük. Ha felforrt a víz, beletesszük a karfiolrózsákat, és hozzáadunk literenként egy teáskanál sót.

3. Közben megfőzzük a rizst is. Kevés olajat vagy egyéb zsiradékot felforrósítunk, rádobjuk a rizs, és fehéredésig kevergetve pirítjuk. Ha kifehéredtek a szemek, ráöntünk két bögre meleg vizet, megsózzuk, és lefedve hagyjuk főni. Amikor felszívta az összes vizet, elzárjuk alatta a hőforrást.

4. A darált húst egy nagyobb tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával és köménnyel, majd hozzáadjuk a rizst is, és jól elkeverjük, hogy szépen elvegyüljön a hús a rizzsel és a fűszerekkel.

5. Eddigre a karfiolok is megfőnek. Nem kell nagyon puhára főzni, nehogy szétessenek a rózsák, és egyébként is a sütőben lesz még ideje puhulni.

6. Egy nagy hőálló edényt kicsi zsiradékkal kikenünk. A megfőtt karfiolrózsákat félbe vágjuk, vágott felükkel lefelé a tál aljára rétegezzük. Meghintjük egy kevés őrölt szerecsendióval. Rásimítjuk a húsos, rizses masszát, majd beborítjuk a maradék fél karfiolrózsákkal, amiket szintén vágott felükkel lefelé helyezünk el, és szintén meghintünk egy kevés szerecsendióval. (A szebb rózsákat tegyük a felső sorba.)

7. Gázsütő 6-7-es fokozaton fedő alatt vagy alufóliával letakarva süssük kb. fél órát, amíg a darált hús is megpuhul.

8. Keverjük ki a tejfölt, locsoljuk a karfiolok tetejére, és toljuk vissza a sütőbe még pár percre. (Aki pirosra sütve szereti a tejfölt, már a rétegzéskor locsolja az étel tetejére, és fedő nélkül süsse készre az ételt.)

9. Önmagában is finom, de friss kenyeret is kínálhatunk hozzá, hogy laktatóbb legyen.

Tipp

Tovább gazdagítható, ha a tejfölt egy tojással vagy tojás sárgájával keverjük ki, mielőtt az ételre locsoljuk, illetve a tetejét megszórhatjuk reszelt sajttal is.

Jó étvágyat!

Dubarry szelet, a karfiolos csoda