Birsalmás fordított sütemény

A birsalmás fordított sütemény igazi őszi különlegesség. Könnyen elkészíthető, és a birsalma bártan helyettesíthető (esetleg keverhető) almával, körtével is.

Nálunk több birsalmafa is van a kertben, így adja magát ennek az aromás, különleges gyümölcsnek a felhasználása, de a sütemény értékéből semmit nem von le, ha akár körtével vagy éppen ropogósságát vesztett almával készítjük.

Magával a süteménnyel igen kevés munka van, nem bonyolult az elkészítése sem, így akár a sütésben járatlanabb kezdő háziasszonyok is sikert arathatnak vele.

Az elkészítéshez szükség lesz egy olyan edényre, aminek párhuzamosak vagy kifelé állók a falai, tehát nem gömbölyödik, öblösödik befelé az edény fala, illetve fém a fogantyúja, hogy a sütőbe is betehessük.

De semmi probléma, ha nincs ilyen, teljesen fölösleges rögtön a boltba vagy egy webshopba rohanni. Én egy teljesen egyszerű serpenyőnek a fülét és a nyelét leszereltem, és ezt használom. Annyi óvatosságot igényel a használata, hogy nem tudom megtartani az edényt, tehát kevergetéskor nem szabad erőteljes és hirtelen mozdulatokat tenni, csak szépen óvatosan, finoman és érzéssel. 🙂

Birsalmás fordított sütemény hozzávalói

a gyümölcsös réteghez
1 kg birsalma
10 dkg cukor
3 dkg vaj vagy margarin

a tésztához
17 dkg liszt
15 dkg cukor
15 dkg vaj vagy margarin
2 tojás
2 dl joghurt
1 tk. sütőpor
1 csomagvaníliás cukor
1 mk. só

birsalmás fordított süti
Így néz ki a sütemény, amikor kivesszük a sütőből.

Birsalmás fordított sütemény elkészítése

1. A szobahőmérsékletű vajat vagy margarint egy tálba tesszük, hozzáadjuk a lisztet, amiben kissé elkeverjük a sütőport. Hozzáadjuk a cukrot (általában porcukrot javasolnak, de kristálycukorral is teljesen jól működik), hozzáadjuk a tojásokat, joghurtot, a vaníliás cukrot és a sót is, majd sima tésztát keverünk belőle. A tészta kissé lágy lesz, nem olyan morzsalékos, mint a hagyományos linzertészta.

2. A birsalmát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk. Ennek a gyümölcsnek igen kemény a húsa, ezért ez a művelet igényel némi óvatosságot.

3. Melegítsük elő a sütőt. A sütőben is használható edényben felolvasztjuk a vajat vagy margarint, hozzáadjuk a cukrot, és óvatosan kevergetve kissé karamellizáljuk. Vigyázzunk, ne barnítsuk túl a karamellát.

4. Óvatosan adjuk a gyümölcsöt a karamellához, és finoman kevergetve, forgatva hagyjuk továbbra is a hőforráson, amíg a gyümölcs elkezd puhulni.

5. Ekkor vegyük le a karamellás gyümölcsöt a hőforrásról, simítsuk el a tetején a tésztát egy kanál hátával úgy, hogy lehetőleg mindenhol befedje a gyümölcsöket. Nem baj, ha a szélén, az edény falánál marad egy picike rés, mert ezen távozni tud majd a forró gőz sülés közben. (És az sem baj, ha a karamellás léből egy kevés a tészta közé keveredik, miközben elsimítjuk.)

6. Tegyük a sütőbe 5-ös fokozatra, és süssük, amíg a tészta szép aranybarna színt kap. A megsült sütit vegyük ki a sütőből, és most következik a legnehezebb rész, várjunk, amíg langyosra hűl.

7. Amikor langyosra hűlt, tegyünk az edény tetejére egy lapos tálat, szorítsuk rá, majd egy határozott mozdulattal fordítsuk meg, hogy a tál kerüljön alulra, a sütőedény pedig felülre, így a sütemény ráfordul a tálra. Ekkor eltávolíthatjuk a formát. Ha nem hagyjuk langyosra hűlni, a kifordításkor szétcsúszik a gyümölcsös réteg, langyosan viszont már biztonságosan egyben marad.

8. Tálaljuk teljes kihűlés után (ha kibírjuk addig). Kínálhatunk hozzá vaníliaöntetet, esetleg tejszínhabot.

Jó étvágyat!

Köszönöm, hogy ellátogattál a blogomra. Ha tetszett a recept, oszd meg ismerőseiddel is, hogy ők se maradjanak le semmiről.