Rakott krumpli kicsit másképp

A hagyományos rakott krumpli egy jó alap, de mint a legtöbb étel, ez is variálható, és állítom, hogy nem válik kárára. Nálunk a rakott krumpli egy ideje már kicsit másképp készül, mint a hagyományos változat, mert mi így még jobban szeretjük.

Mindamellett itt is leírom, tudom, hogy eredetileg ez az étel főtt, sőt mi több, héjában főtt burgonyával készül, de mi az eredeti receptben is nagyon régen felcseréltük a főtt burgonyát nyersre, mert így még ízletesebb lett számunkra.

A kolbász jó ízt ad, de nélküle is finom lesz a végeredmény. Ha a kolbászt, virslit kihagyjuk belőle, lakto-ovo vegetáriánus fogásnak is beillik.

Rakott krumpli kicsit másképp – hozzávalói

1 kg burgonya
8-10 tojás
50 dkg gomba
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 szál kolbász vagy 4 pár virsli (vagy vegyesen a kettő vagy ízlés szerint el is hagyható)

1-2 ek. olaj
2 dkg vaj (elhagyható)
2-3 dl tejföl

Rakott krumpli kicsit másképp – elkészítés

1. A tojásokat hideg vízben tegyük fel főni.

2. Amíg fő a tojás, készítsük elő az egyéb hozzávalókat. A hagymát tisztítsuk meg, és vágjuk kockákra. A gombát mossuk meg folyó víz alatt, és szeleteljük fel. Az olajon dinszteljük meg a hagymát, adjuk hozzá a gombát, sózzuk, majd pároljuk meg.

3. Hámozzuk meg a burgonyát, és karikázzuk fel. Karikázzuk fel a kolbászt vagy virslit (vagy mindkettőt) is.

4. Készítsük elő az edényt, amiben sütni fogjuk az ételt. Egy kicsit kikenhetjük valamilyen zsiradékkal. Zománcos edény vagy jénai tál esetén erre mindenképpen szükség van, de ha Pataki tálban készítjük, azt nem kell kikenni.

5. A tojásokat hűtsük le, szedjük le a héjukat, öblítsük le hideg vízzel, és tojásszeletelővel vagy egy éles késsel szeleteljük vékonyra.

6. Az edény aljára tegyünk egy réteg burgonyakarikát, sózzuk meg, majd mehet rá egy réteg tojáskarika, ezt is sózzuk meg, következhet a kolbász és/vagy virsli, majd egy réteg gomba. Ezt követően újra burgonya és szép sorban a többiek, amíg minden hozzávaló elfogy. A sózással ne fukarkodjunk, mert a krumpli és a tojás is nagyon szereti a sót.

7. Ha minden hozzávaló elfogyott, a felső krumpliréteg tetejére még tehetünk néhány vajforgácsot, és mehet is a sütőbe 4-5-ös fokozatra (200-220 fokra). A sütés elején tegyük rá az edényre a tetejét, vagy takarjuk le alufóliával, majd csak a sütés végefelé vegyük le az le.

8. Amikor már majdnem elkészült az étel, öntözzük meg a tetejét vízzel elkevert tejföllel. (A víztől hígabb lesz a tejföl, így könnyebben szét tudjuk teríteni.)

9. Frissen a legfinomabb, bár tálalásnál szétcsúszik. Szebben tudjuk tálalni, ha hagyjuk kicsit megdermedni. Kínáljunk mellé tejfölt.

Jó étvágyat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .